2014

Nog nooit zo laat begonnen met waarnemingen te noteren, maar soit.

17 april 2014

Zoon2 en co komen zonnen in onze tuin terwijl wij op Texel zitten en wie komt er uit de grond gekropen? Een meikever! Jammer genoeg geen foto.

6 mei 2014

round up van de reeds gevonden nesten:

– in de garage op het fietsregaal zit Ma Merel op eieren (nog geen gepiep gehoord, dus vandaar mijn conclusie)
– in het tuinhuis is een vliegvlug mereljong voor het eerst(?) naar buiten gevlogen
– in de nestkast achter het tuinhuis zetten koolmeesjongen de buurt op stelten bij het minste gerucht; pa en ma trekken zich inmiddels niets meer aan van onze aanwezigheid en sleuren zich ongans aan vette rupsen en poepzakjes
– te oordelen aan het aantal merelmannen die elkaar tolereren bij het zoeken naar aas in ons piepkleine achtergazon, is het een geslaagd insectenjaar: overvloed voor minstens 5 gezinnen! Tel daarbij nog een lijster en de koolmezenfamilie en wie weet hoeveel “toevallige” passanten… Ik sta trouwens al van boven tot onder vol insectenbeten.
– er patrouilleert een grote bosmuis in de buurt van ons tuinhuis. Prachtig beestje. Hopelijk kan ik haar (hem?) één dezer betrappen met mijn camera. Het zou me verwonderen dat het een kluizenaar is …
– ook een woelmuis behoort tot onze huurders

15 juni 2014

Fietstochtje tot aan de dijk in Kruibeke en ik hoorde voor de eerste (en vermoedelijk ook laatste) keer dit jaar een koekoek! Het is elk jaar weer een merkpunt, die eerste koekoek. Zoiets als de eerste zwaluw of het eerste kievietsei. Tot voor een paar jaar was het gekoekoek dan een aantal weken niet van de lucht. Nu is de spoeling wel erg dun geworden. Hetzelfde verhaal van de wielewaal. Die is hier ook zo goed als verdwenen.

12 juli 2014

Geloof dat nu of niet, maar er wordt nog altijd aas gedragen in onze tuin. M.a.w. er zitten nog altijd jongen om eten te bedelen hier en daar. “Hier” zijnde de haag en de taxus, “daar” overduidelijk het tuinhuis. Als we op het terrasje ervoor zitten moeten we af en toe onze permanent intrekken omdat Ma Merel zich hoegenaamd niet geneert om met een pak wormen en rupsen vlak boven ons hoofd naar binnen te schieten. En met poepzakjes naar buiten. Je zou voor minder je kop tussen je oren trekken…
Naast de grote bosmuis rent er ook een spitsmuis heen en weer tussen de bodembedekkende klimop en de vlindertuin. Af en toe zie je ook een mini-uitgave van dat model rondflitsen.

19 juli 2014

Manlief struikelde over zijn woorden toen hij mijn aandacht wilde vestigen op een vlinder die achter mijn rug langs vloog. Ik kon nog enkel het grote silhouet van de koninginnepage zien wegflitsen. Te laat echter om voluit te kunnen genieten van dit schitterende dier.

15 augustus 2014

Alweer een maand verder en vanwege drukke bezigheden IN de garage, niet veel zicht op wat er buiten gebeurt. Wat wél opvalt (en dat is al sinds het einde van de winter  het geval): er zijn enorm veel jonge kikkertjes en padjes aan de wandel. En vooral die laatsten wekken onze nieuwsgierigheid, want die komen bij ons niet zo vaak voor. Dit jaar moet je echt uitkijken waar je je voeten zet. Eens navragen of dat landelijk het geval is of enkel lokaal en in dat laatste geval ook: waarom.

12 september 2014

Ondanks dat het weer er voorlopig zomerser uitziet dan in een groot deel van de zomer, toen het wel november leek, zit er nu echt wel herfst in de lucht. En dat mag je letterlijk nemen. De lucht is vochtiger, zelfs als er geen wolkje aan de lucht is. Ochtendnevel. Dat wél.
Van sommigen hoorde ik dat de zwaluwen begin deze week opeens begonnen samen te troepen op de elektriciteitsdraden en dan op een ochtend verdwenen waren. Bij ons vliegen ze nog steeds rond. Maar als ze eens even rustig gaan zitten lijken de groepen wel groter te worden. Het is een prachtig zicht en het is hartverwarmend hoe in enkele jaren tijd hun aantallen aangegroeid zijn. Tot vóór een paar jaar kon je na één zwaluw vruchteloos op de lente zitten wachten. Nu hingen ze boven de tuin in bendes van 20-30.

De libellen en waterjuffers zijn nu erg talrijk. In de vlinderwereld zijn er verschuivingen tussen de soorten merkbaar. Er zijn ook steeds meer “dronken” hommels te vinden. Soms denk je dat er eentje dood op een scherm van de hemelsleutel ligt, maar als een andere er even tegenaan stoot, wordt er weer onhandig gewriemeld. Die “reanimatiepogingen” zien we nu ook steeds vaker omdat we er op beginnen te letten. Ook bij vlinders zagen we het, m.n. bij de zandoogjes. Waarschijnlijk voelen zij ook dat de herfst in aantocht is en halen ze wat er nog te halen is in zo kort mogelijke tijd. Tja, en dan kan dat naar je insectenhoofd stijgen, natuurlijk.

28 september 2014

We hebben al jaren regelmatig buizerds boven de tuin hangen. Een eenling, of een flirtend stelletje in bruidsvlucht. Maar vandaag hingen er niet minder dan 5 tegelijk te cirkelen en naar elkaar te roepen. Stond natuurlijk met tuingereedschap in de handen i.p.v. mijn camera, dus dat schouwspel zal ik gewoon moeten onthouden. Een gezin? Maar dan met 3 jongen? Dan hebben ze extra goed geboerd! Of een vrijgezellenclubje? Maar er was er minstens 1 bij die opvallend groter was, dus een vrijgezellin tussen “de jongens”? Of trekkers, die even in de zon wilden spelen vóór het weer bittere ernst werd en ze verder moesten?

De klimopbloesem gonst van de bijen en nadere late snoepers. Maar ook wij genieten er van, al is het dan enkel visueel.
Ook de vruchtjes van de taxus zijn gegeerd. Ik zie vooral merels voortdurend de rode bolletjes wegritsen. Doe maar, jongens! Dan heb ik volgend jaar weer zaailingen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s