2013

28 januari 2013

Op de middag krijg ik op ’t werk telefoon van Manlief. Er zit een sperwer in de tuin heel rustig een pas gevangen koolmees op te eten. Nadien neemt hij nog uitgebreid de tijd voor een plonsbad in onze vijver. Alles gefilmd, maar net nù zit er een heel bleke zon die de beelden wat flou maakt.

23 februari 2013

Wandelen in de Bazelse polder en 2 kneuterig kleine gele bloemhoofdjes van klein hoefblad gezien! Het eenzame kluitje sneeuwklokjes in de Lange Gaanweg leek me eerder een wegloper uit een tuin. En daar heb ik er ook staan, nè!

1 maart 2013

Een leuk voorjaarszonnetje. Manlief gaat buiten wat genieten op het terrasje achter de garage. Opeens hoort hij een merel angstig opvliegen. Op nog geen 3m van hem vandaan zit de sperwer bovenop de hulsthaag. Er goed in weggestopt zitten mussen waar hij maar al te graag een van zou weggraaien.

20 maart 2013

Droog en vrij helder weer, al is er geen zonneschijn. Ik ben aan het avondeten bezig als Manlief vanuit de zetel “sperwer! sperwer!” roept. Bovenop de beukenhaag zit hij, en in de haag een kladje mussen die zijn aandacht opeisen. Even een supersnelle graai met zijn lange poot in de haag, maar de mussen kunnen ontkomen. De roofvogel gaat aan de voet van de haag zijn pluimen schikken en wat in de losse bladeren rommelen. Overspronggedrag?

26 maart 2013

Rond halfzeven ’s avonds ooievaaralarm in de straat. Eerst denk ik dat het beest een gebroken vleugel heeft, maar dat blijkt gelukkig niet zo te zijn. Eerder uitgeput en uitgehongerd. Hij (zij?) is onvoorzichtig genoeg om voortdurend op de rijbaan over en weer te wandelen, net in een bocht zonder overzicht. Een aantal auto’s kunnen hem maar net ontwijken. Met vereende krachten overtuigen we hem om in de wei te gaan zitten. Even later zoekt hij de beschutting van een serre op.

Ik heb een paar foto’s kunnen nemen waarvan één voldoende helder is om het ringnummer uit te vergroten. Doorgemeld aan Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt: zwarte ring met witte letters 2E312.  Benieuwd of we er reacties op krijgen.

6 april 2013

Tijdens het wandelen met de hond aan een veelbelovend stukje polder gekomen. Nu de dijkwerken hun einde naderen begint er een beetje patroon in het landschap te komen en de manier waarop de monding van de Barbierbeek heraangelegd is schept mogelijkheden. En boven het water, achter een wolk van die vieze, onhandige eendagsvliegen aan, zag ik 8 boerenzwaluwen!

7 april 2013

Een dag als een godsgeschenk. Begonnen (om een uur of 7, that is) aan -1°C. Om 10u was het al 7°C en tegen 13u zaten we al dicht in de buurt van 20°C. De hele dag van het zalige weer genoten en we waren niet alleen. Een steenhommel kon zich ook niet langer bedwingen en schommelde een beetje slaapdronken langs de muur van de garage.

21 – 28 april 2013

De lente zet eindelijk door. In de garage zijn de mereljongen nu af en toe te zien boven de nestrand. In de tuin is er zowel het geel van de dotters in het moerasje als het speenkruid op de oever. De rabarber is ontploft: in een paar dagen van winters dor naar volle bloesem. Er wordt overal in de tuin met aas gesleept door merels, mussen, mezen, … In de gracht staat pinksterbloem en de witjes en kleine vossen dartelen al van bloem naar bloem.

Donderdag spektakel ten huize Affodil: vlak boven onze tuin een koppel buizerds in bruidsvlucht. De duidelijk kleinere tarsel en zijn heel licht gekleurde bruid bleven kurkentrekkers maken enkele meters boven ons hoofd. Als de wind hen even deed afdrijven herpakten ze zich en kwamen terug dichterbij, alsof ze er zeker van wilden zijn dat we niets van de show zouden missen. Even kwam een ander stelletje langs, maar “ons” koppel wilde niet gestoord worden in zijn liefdesspel. Een manoeuvre (mogelijk de overhandiging van de bruidsschat) was goed te zien.

Nederland gaf zaterdag uitsluitsel over herkomst en gegevens van de ooievaar die ons enkele weken geleden bezocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s