2012

10 januari 2012

OK, ik heb dit rubriekje bijna een jaar lang verwaarloosd. Niet dat ik nergens noteerde wat ik zag, maar het kwam er niet van om het ook hier neer te zetten.

Nieuw jaar, nieuwe goede voornemens: de week vóór Kerst stonden de sneeuwklokjes al in bloei en gisteren zag ik de eerste krokus geel staan wezen. We hebben nog geen winter gehad de naam waardig en de natuur schijnt die ook niet meer te verwachten.

20 februari 2012

Een inbreker in het toilet: een agaatvlinder heeft een warmer onderkomen gezocht.

13 maart 2012

Gisteren meldde Manlief dat de gehakkelde aurelia en de aardhommel op ronde zijn. Een dag eerder vond hij al een kleine watersalamander in de vijver en het speenkruid staat al bijna 2 weken uitbundig te zijn. De bijen zijn op zoek naar de eerste nectar. De hoogste mezenkast is nu officieel toegewezen aan een stel koolmezen, die van hun optrekje naar het zakje pinda’s zweven, even een hap nemen en dan doorvliegen naar de werf, en beetje bouwmateriaal meenemen en weer aan het inrichten gaan. De mirabel staat in bloei. Spring is niet alleen maar in the air, ze is geland!

17 maart 2012

Een witte kwikstaart loopt gedienstig een paar meter vóór mij uit om me tot bij Manlief achteraan in de tuin te loodsen. Die kan me intussen al melden dat de fitis ook aangekomen is. We moeten deze namiddag dringend een soort paravent maken om het nestkastje van de winterkoning wat privacy te geven. Hij zit al een paar dagen ongeduldig naar die vrijstaande woonst te kijken, maar door tuinwerken is die nu wat té exposed. Wedden dat we onze rug niet kunnen keren of hij begint met de binnenhuisinrichting?
In de zaaikast is er al een teken van leven bij het radijsbakje. Ik vul aan met een pot waarin ik paarse basilicum gezaaid heb (zaadjes gekregen van een vriendin) en twee potten waarin respectievelijk 2 pitten van avocado’s en 4 pitten van litchi’s zitten. Of daar effectief ook iets van gaat komen is nog af te wachten, maar de plaats is nog vrij dus waarom eens niet gek doen?

Na het boodschappen doen draai ik de straat aan het kasteel in en merk 4 wilde eenden op die op een akker zitten. Drie mannetjes en één vrouwtje. Ik heb medelijden met haar, want dat wordt hier waarschijnlijk weer een mannenfeestje waarbij zij letterlijk het onderspit delft. Niet zelden eindigt zo’n groepsverkrachting met de dood van het hennetje. Als ze nu het verstand had om er vandoor te gaan terwijl 2 van de 3 rivalen elkaar uitdagen. Maar ik denk dat nummer 3 aangesteld is als haar persoonlijke bewaker, dus vluchten kan waarschijnlijk niet meer…

21 maart 2012

Gisteravond, zo rond 23u, hoorde ik het steenuiltje roepen. Een geruststellend geluid om bij in te dommelen…

Drie jaar geleden hebben we een nestkast opgehangen tegen de zijgevel van het tuinhuisje. Vandaag zagen we een stelletje ringmussen met snaveltjes vol nestmateriaal naar binnen gaan. Er wordt hard gewerkt en af en toe nemen ze een pauze om in de kuiltjes van het golfplaten dakje te gaan zitten en onder de bovengolfjes naar insecten te zoeken.

Aan de vijver is het eerste geel van de dotterbloem te zien en overal in de tuin zijn (muizen)gaatjes in de grond. In het water zie ik 2 salamanderkopjes, maar ze houden zich te goed schuil tussen de planten om te zien welke soort het is. En intussen zit op een tak vlak boven mijn hoofd een tjiftjaf heel aanwezig te zijn. “Ik ben terug! Heb je me gezien?” en dan slaat hij wel honderd keer zijn tweetonig deuntje.

In de nabijheid (waarschijnlijk aan een hoekput 2 akkers verder) zit een koppel Egyptische ganzen die af en toe komen oversuizen en in de berken naast de deur verzamelen groepen kauwtjes, soms tot 25 – 30 toe. Ik word altijd warm vanbinnen van hun gezellige gebabbel.

De eerste zweefvliegjes komen langs de rand van de vijver kijken. Hebben ze dorst of zijn ze alleen maar nieuwsgierig? Misschien houden ze ook de 2 schaatsenrijdertjes in de gaten, die met schokjes over de waterspiegel schieten.

25 maart 2012

Sinds een paar dagen  vliegen klein koolwitje en dagpauwoog regelmatig tussen de planten. Ook weidehommel en steenhommel zijn uit hun winterslaap gekomen.

28 maart 2012

Ik moet naar de andere campus en zie op het paadje een bloedwants. Een beetje verder kruis ik het pad van een penseelkever. En mijn fototoestel ligt in mijn locker natuurlijk…

31 maart 2012

De koolmezen vliegen nu met tussentijden van gemiddeld 20 seconden af en aan naar de nestkast hoog in de perelaar. Zou het…?

7 april 2012

Bij het naar huis komen wil ik de garage in rijden. Ik word ingehaald door een boomvalk die van puur schrik onze garage binnen vliegt. Als hij bekomen is van de emoties, scheert hij rakelings over de voorruit van de auto en verdwijnt.

12 april 2012

Op en rond het gazon zijn al een paar weken 2 merelgezinnen (en dan vooral de mannetjes) elkaar het leven zuur aan het maken. En alsof dat nog niet genoeg is, komt een zanglijster zich ook nog op het pierenbuffet storten.

13 april 2012

Manlief belt me op het werk. Hij ziet ze ook vliegen. Twee kramsvogels, waarvan je bijna moet gaan vermoeden dat het een stelletje is dat blijven plakken is en hier een optrekje heeft gevonden. En twee boerenzwaluwen.  En als klap op de vuurpijl is er een ooievaar 3-4 keer over ons huis gevlogen. ’t Zal toch nie waar zijn, zeker?

21 april 2012

Bij het opstaan hoort Manlief  een geklop op het raam. Ik ben al op en ga kijken, maar er is niemand. Als ik even later boven ben en het ook hoor, merk ik dat een kraai op de bloembak zit langs de straatzijde en met de forse snavel op het raam klopt.

In de late namiddag moet Manlief even in het tuinhuisje zijn. Er zit een min of meer vliegvlugge jonge merel binnen. Als ik even later met mijn camera arriveer, heeft hij al  kans gezien via het halfopen raampje te vluchten.

En als dessert ziet Manlief een zwartkop in onze haag zitten, voor het derde jaar op rij.

Diezelfde (?) kraai blijft rond het huis draaien op zoek naar al wat ze kan gebruiken en wat niet te heet of te zwaar is om mee te ritsen.

23 april 2012

Een (de?) kraai gaat op de haag zitten (het nog kale stuk waar vaak hele troepen mussen bijeen krioelen) en gaat geconcentreerd zoeken of ze nesten vindt. Even later doet ze hetzelfde in de klimop op het dak van de garage.  Ze is blijkbaar op zoek  naar een snelle hap (voor haar jongen?).

27 april 2012

Bij het ontbijt krijgen we een bonte specht op bezoek in de catalpa. Als ik even later de auto uit de garage rijd valt mijn oog op de verlichtingsarmatuur. Bovenop liggen 2 nesten. Waarschijnlijk één dat al gebruikt is, het andere is in aanbouw. Ik heb wel een flauw vermoeden wie de bouwheer is.

Dat vermoeden wordt bevestigd als we bij het avondeten een merelman met de bek vol nestmateriaal door het gat in de deur van de garage zien verdwijnen. Heeft Nicky toch niet voor niets de zijdeur half gesloopt.

6 mei 2012

We zijn naar de “grote polder” geweest, m.a.w. een tochtje gaan maken onder Saeftinghe (Emmahaven, Hedwigepolder, …). Door het fletse weer van de afgelopen anderhalve maand heeft een mens niet zo het gevoel dat we stilaan naar de zomer gaan. Maar op een gegeven moment zagen we een grutto met een al behoorlijk potig jong. En dan valt het kwartje dat het jaar al voor 1/3 om is.

Maandagavond wilde ik bij thuiskomst toch een poging doen om nog wat van het zonnetje te genieten. Toen ik de vijver passeerde zag ik een woeling in het water en nog net een waterhoentje dat zich onder de overhangende klimop ging verstoppen. Manlief had het ook al gezien toen hij het gazon ging  maaien. Vanaf nu wordt er dus stillejtes langs de vijver geslopen met de lens in aanslag…

1 juni 2012

Ik merk dat ik de afgelopen weken veel gezien, maar weinig geschreven heb. Even de stand van zaken even bijwerken dus.

Halfweg deze maand trokken we voor een paar dagen naar de Viroinvallei. Daarover heeft u nog een verslag tegoed in “Vakanties dicht bij de natuur”. Als ik toch maar eens die videobestanden op een elegante manier in dit blog kreeg, he…

Maar we hoorden er onze eerste koekoek van dit jaar, stonden oog in oog met een ree en waadden tussen duizenden daslookbloemen (op het paadje natuurlijk).

In de tuin liet zich ook het één en ander zien. Zo hebben we ons afgelopen weekend uren vergaapt aan enkele rupsen, gedelibereerd over het feit of het al dan niet om een pijlstaart ging of toch niet. Ik laat het laatste woord in dit debat aan Manlief, al neig ik naar de keuze voor de kolibrivlinder omdat we die vorig jaar met zekerheid gezien hebben. Alle rupsen zaten samen op één struik (sneeuwbes) wat dan weer in de richting van de glaspijlstaart wijst. Maar het kan ook puur toeval zijn dat die éne kolibrivlinder net dààr zijn (haar) eierlast achterliet.

De schorsvlieg liet zich ook bewonderen. Een niet zo zeldzame vlieg en veel mensen zullen zich afvragen wat er nu voor speciaals aan een stomme vlieg is, maar deze is toch het bewonderen waard.

De overburen mogen binnenkort hun schouw laten kuisen, want er wonen weer kouwen in. Het is elke ochtend en avond een vrolijke boel op de nok van het dak.  

19 juni 2012

Vogelgeweld in de tuin. Niet dat er zo zwaar gevochten werd, het had meer van vandalisme.

’s Morgens liet ik van ’t verschieten bijna mijn ochtendlijke bakje troost uit mijn handen vallen toen er vlak achter mij een vogel tegen het keukenraam knalde. Ik liep onmiddellijk naar buiten om te kijken of ik de ongelukkige piloot nog kon reanimeren, maar zijn kop was blijkbaar harder dan verwacht want de vogel was gevlogen.

’s Avonds dan. In het gazon zitten twee vogels: een bolle merel die zelfs niet erg veel ambitie meer heeft om nog pieren uit de grond te halen. Hij zit nogal riskant dicht bij een overijverige specht die wel nog honger heeft. Gelukkig was de honger groter dan de aandacht voor de kaper op de kust want anders was de merel wel uitgekleed. De bonte specht – de grote – zag er naar mijn gevoel eigenlijk veel kleiner en frêler uit dan de merel. Hoe een mens de verhoudingen toch verkeerd kan inschatten als hij de twee soorten apart ziet!

Toen de specht de hele rand van het gazon op bruikbaars geïnspecteerd had (laag bij de grond, zodat hij nauwelijks boven het gras uitkwam, behalve om af en toe te  kijken) vloog hij naar de catalpa en begon er met zoveel animo in te hakken dat ik halvelings verwachtte de boom nog dezelfde avond te zien kapseizen. De stukken bast vlogen wild in het rond.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s