Vegetarische gratinschotel met couscous

Plannen om een soortement risotto te maken maar met tarwekorrels en dan thuiskomen met een pak tarwebolletjes (couscous, blijkbaar) en dan sta je daar (eventjes). Uiteindelijk behoefde het recept niet echt veel aanpassing en het viel direct in de smaak, zowel bij Manlief als bij mij. Er schoot nog een mooie portie over, die straks waarschijnlijk door de zoon met veel plezier wordt opgepeuzeld. Als schoondochter belooft om het recept ook klaar te maken, heeft ze misschien een goed excuus om ook eens te mogen proeven. Het is overigens ook voor kindjes geschikt, mits in acht name van enige terughoudendheid bij het afkruiden.

Voor 2 volwassenen heb ik gebruikt:
– 100gr vóórgestoomde couscous
– 1/2 groentenkuipje (van die bouillongelatinekes)
– 1 kleine ui
– 1 gele en 1 rode paprika
– 1 courgette
– 1 tros snoeptomaatjes
– 2 grote soeplepels mascarpone
– 100gr geraspte kaas
– zoet paprikapoeder, peper, zout en pili-pilipoeder (hier dus efkes oppassen voor de klein mannen)

De ui en de parika’s heb ik klein gesnipperd en in wat olijfolie laten knisperen. De courgette heb ik eerst geschild met de dunschiller en omdat ik die toch in mijn handen had heb ik er het vruchtvlees dan ook maar op die manier afgesneden en in dunne slierten mee in de stoofpot gegooid. Kwestie van eens een andere structuur te hebben. De snoeptomaatjes zijn in 4 gesneden en bij de andere groenten terecht gekomen. Dàt was het moment om er ook een half groentenkuipje aan toe te voegen. Hou er bij het kruiden rekening mee dat hier ook al wat kruiden (en zout) in zitten!

Intussen was de waterkoker klaar met het bloedheet maken van 200ml water, dat prompt bij 100gr couscous in een mengbeker gegoten werd. Na een minuutje of 5 kon ik de couscous mengen met 2 grote lepels mascarpone i.p.v. de klassieke vetstof. Alles bij de bijtgare groentjes, eens goed roeren (evt. nog efkes laten inkoken) en op smaak brengen met het parikapoeder en de pili-pili. Wie zich geroepen voelt hier ook nog verse tuinkruiden aan toe te voegen: feel free. Maar hou er wel rekening mee dat – als je het gerecht wil gratineren – er van die frisse groenheid niet veel over zal schieten. Gratineren is overigens niet strikt noodzakelijk. Het voegt er alleen iets extra’s aan toe en het oogt ook mooier. Maar je kan het stoofpotje ook meteen op tafel brengen. Ik denk dat een grabbel verse koriander er dan heel fris bij smaakt!

Het mengsel kan nu in een ovenvaste schotel en mag rijkelijk bestrooid worden met de gemalen kaas. Onder de grill schuiven tot er een mooi bruin korstje op komt en dan aan tafel. Je kan hier alsnog een fris rauwkostje bij geven met verse tuinkruiden. Dan komen ze zeker zo goed tot hun recht.