Uit Auvergne: pounti

DSCN2012

DSCN2014

Voor een springvorm van 22cm heb ik gebruikt:

  • een gebruiksklaar kruimeldeeg
  • 8 eieren
  • 250gr bloem
  • 400cc melk
  • 200gr spekblokjes (natuur, maar wie daar van houdt kan zeker gerookt spek gebruiken)
  • 200gr in cognac gewelde en ontpitte gedroogde pruimen
  • 300gr verse ontsteelde spinazie
  • een flinke greep platte peterselie, kervel en koriander, fijngehakt
  • peper en zout

Werkwijze:

  • het kruimeldeeg mét het papier in de springvorm leggen en voorzichtig aandrukken (let op dat het papier niet tussen de plooien van het deeg sukkelt)
  • eieren, melk, bloem, spinazie en kruiden in de blender mengen en kruiden met peper en zout
  • de spekblokjes aan het mengsel toevoegen en goed onderroeren
  • de helft van het beslag in de vorm gieten. Zorg ervoor dat de spekjes een beetje egaal verdeeld zijn.
  • De gevlinderde pruimen over de vorm verdelen en overgieten met de rest van het mengsel
  • In een voorverwarmde oven op 180° afbakken gedurende ca. 60 minuten. Controleren met een priem of mes of de vulling gestold is.

Een mogelijke variante is om het kruimeldeeg te vervangen door dunne plakjes gerookte of rauwe ham waarmee de hele springvorm bekleed wordt. Dan  laat je de spekblokjes weg.

De pounti kan warm of lauw gegeten worden als voorgerecht of lunch met een slaatje erbij, maar is ook heel lekker koud als picknick. Gebruik een langwerpige cake/pâtévorm om er een borrel- of aperitiefhapje van te maken.