Pumpernickel – Chicago style

30gr verse gist
140ml lauw water
1/2l warme melk
55gr boter
60ml melasse
1 losgeklopt ei
1 theelepel zout
3/4kg roggemeel
2 eetlepels karwijzaad

– de gist oplossen in het water
– melk warm maken en de boter erin laten smelten
– laat tot handlauw afkoelen, meng melasse + losgeklopt ei + zout + gistmengsel eronder
– meng 1/3 van het roggemeel eronder, samen met het karwijzaad en kneed tot een homogeen deeg
– 1/2 u laten rijzen
– kneed nog 1/3 van het roggemeel eronder en laat weer 1/2 u rijzen
– meng er nu het laatste meel onder, kneed 10 min en voeg evt. nog wat meel toe als het deeg nog te kleverig is
– vorm 2 broden en leg ze in bakvormen die goed met bloem bestoven zijn, dek af met een vochtige doek en laat op een tochtvrije plaats 1 u rijzen
– 40 min. bakken op 200°C en 10 min vóór het einde van de baktijd inborstelen met room
– als het brood afgekoeld is, zeer dun snijden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s