Linzengehaktballetjes met champignons en tomatensaus

Ingredienten Linzenballetjes (4 personen):

  • 2 eieren
  • 1 kop (200gr) gedroogde groene linzen
  • 1 laurierblad
  • 1 bakje champignons, in schijfjes gesneden
  • ½ kop (40gr) havermoutvlokken
  • ½ kop peterselie, fijn gesneden
  • 1 tl oregano
  • 1/2 tl rozemarijn (optioneel)
  • 2 takjes thym (optioneel)
  •  2 el olijolie
  • 1 ajuin, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook
  • zeezout / peper

Ingredienten Tomatensaus:

  • 1 bokaal (600gr) passata of gepelde tomaten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 ajuin, fijngesneden
  • 4 tenen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • een paar basilicum blaadjes fijngesneden (optioneel)
  • zeezout / peper

 

  • *Doe de linzen in een kookpot met een water, een beetje zout en het laurierblad, breng aan de kook, wanneer ze koken, draai het vuur wat lager en laat 10’ sudderen.
  • *Giet ze af en verwijder het laurierblad. Doe de gekookte linzen samen met de champignons, havermout en kruiden in de foodprocessor en mix tot een gehakt-achtige substantie. (je kan hiervoor ook een staafmixer gebruiken)
  • *Verwarm de olijolie in een kookpot, bakje de ajuin glazig, voeg de knoflook toe en vervolgens het linzenmengsel, meng alles goed ondereen en laat nog 1 minutje bakken. Neem van het vuur, laat 5’ afkoelen en voeg daarna de 2 eieren toe.
  • Opgelet: indien het mengsel te droog is, voeg dan een beetje sojasaus toe.
  • Op smaak brengen met peper en zout, je kan naar eigen smaak nog verse munt, koriander of pili pili toevoegen.
  • *Verwarm de oven voor op 170°C (deze balletjes kunnen evengoed in de pan gebakken worden)
  • * Rol balletjes van het linzengehakt mengsel en leg ze op een ingeoliede bakplaat.
  • * Bak ze ongeveer 30’-35’ in de oven en maak onderts de tomaten saus en kook rijst, pasta of aardappelpuree om erbij te serveren.
  • * Voor de tomatensaus: doe de olie in een kookpot, bak de ajuin glazig, voeg de knoflook toe , voeg de passata en tomatenpuree toe, laat ongeveer 10’ stoven. Werk af met peper zout, neem van het vuur en voeg de basilicum toe.
  • * Doe de saus over de linzenballetjes, server met aardappelpuree, rijst of pasta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s