Kermisbrood

Dit is een eigen recept, gebaseerd op een Amerikaans oogstfeestbrood, maar aangepast aan onze eigen smaak.
Als deegbasis gebruik ik het bakmengsel en het recept van het zonnepittenbrood voor de broodmachines. Maar verder ga ik als volgt te werk:
– na de 1e maal rijzen, haal je het deeg uit de kneder (of je hebt alles met de hand gedaan en dan mag je het vochtige doek weghalen)
– het deeg neerslaan en tot een 3 cm dikke flap uitrollen
– de bovenkant van het deeg bestrijken met vloeibare honing (niet tot aan de randen komen!), een mengsel van grof gebroken noten en stukken gedroogd fruit op het deeg verdelen
– het deeg voorzichtig oprollen, de bovenste rand van het deeg lichtjes aandrukken en onderaan leggen (dit noemt men het “slot” van het brood) en de zijkanten onder het slot vouwen, zodat ze niet opengaan bij het uitrijzen en bakken
– evt. de bovenkant met een scherp mesje inkepen om te versieren, maar snij niet te diep, of de vulling komt er uit
– afbakken in een oven van 220°C, gedurende ca. 45 min.

Om te weten of een ovengebakken brood genoeg gebakken is, kan je een simpel trucje toepassen: neem een houten lepel, klop er zachtjes mee op de bovenkant van het brood en als je een holle klank hoort, is het brood voldoende gebakken. Evt. nog even laten afkleuren, maar er zit geen nat deeg meer in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s