Jam van sinaasappels (2 versies)

We hebben het hier niet echt zo voor marmelade, maar deze jam belooft een vaste waarde te worden in mijn jaarlijkse jam-programma.

Benodigdheden voor het basisrecept:

  • 12 navelsinaasappels (goed voor ca. 1,1kg sap en vruchtvlees)
  • 350gr geleersuiker
  • 2 zakjes pectine
  • 1 kaneelstokje, rasp van 2 sinaasappelschillen (eerst goed wassen!), 2 steranijsjes, enkele druppels vanille-essence of het merg van 1/2 vanillestok, 1 el rum

– Schil de sinaasappels met een schilmesje zodat de bittere witte onderschil weg is. Snij de partjes uit hun schil en vang ook het sap op dat vrijkomt bij deze bewerkingen. Als er teveel vruchtvlees aan de schil blijft hangen, kan je die boven de kom uitknijpen met de top van je duim. Knijp ook de overblijvende vruchtvleespelletjes uit.

– Doe de specerijen in een thee-ei of filterzakje, zodat je ze in de jam kan hangen tijdens het koken.

– Meng vruchten, sap, geleersuiker en pectine goed door elkaar en breng aan de kook. Regelmatig roeren tijdens het opwarmen en als het zaakje op een matig vuur kookt, blijven roeren gedurende goed 5 minuten. Voeg de rum toe zodat de alcohol nog kan verdampen en laat de jam een vijftal minuten afkoelen alvorens in de potten te scheppen. Op die manier dikt de jam al wat in en blijven de stukjes vruchtvlees beter verdeeld over de massa.

– De potten sluiten en omgekeerd laten afkoelen.

Ik had hiervan 5 potten en een klein schaaltje “om te proeven”.

Variatie 2:

Hier heb ik de vanille en de rum vervangen door rasp van een flink stuk gember en ik heb het vruchtvlees van 3 rijpe mango’s in kleine stukjes gesneden en toegevoegd. Bij de specerijen heb ik enkele gekneusde kardemomzaadjes toegevoegd. 100gr geleersuiker extra volstaan + een zakje pectine.

Deze hoeveelheden leveren ca. 7 potten op.

Voor dit jaar zijn dat voldoende potten sinaasappeljam, maar voor volgend jaar heb ik al een nieuw ideetje: de mango’s vervangen door klein gesneden verse ananas (met wat versgemalen zwarte peper). Wie me vóór wil zijn, mag hier het resultaat neerzetten.

 

eerste partijtje jam van 2019