Meiwijn

De rabarber zal nog wel een paar weken nodig hebben om ver genoeg uit de grond te kruipen. De fruitbomen moeten eerst nog de handleiding voor het maken van bloesem even raadplegen. De bessenstruiken zijn óf nog te jong, óf al te oud en dus aan vervanging toe. Maar één recept ga ik hier toch al neerzetten. Al was het maar omdat daar vrij snel werk van zal kunnen gemaakt worden en het resultaat niet eens maanden op zich laat wachten. Au contrarie.

Voor meiwijn bestaan verschillende recepten. Eigenlijk heeft iedereen zowat zijn/haar eigen variatie op hetzelfde thema.
Vaste ingrediënten: een jonge witte wijn (traditioneel gebruikt men Rijn- of Moezelwijn, maar daar neem ik al een loopje met de overlevering want die verdraag ik niet goed) en lievevrouwebedstro. Maar ik heb ook al recepten met andere kruiden (salie, balsemien, lavendel, …) gezien, maar nog niet geprobeerd.

Zelf maak ik hem dus met droge witte wijn, maar niet uit voornoemde streken. Het is ook niet echt een mùst om je te beperken tot enkel die keuze.

– Voor 1 fles wijn gebruik ik zo’n takje of 10-12 lievevrouwbedstro (nog niet in de bloei!) die ik even nogal onheus behandel vóór ik ze in de wijn gooi (lees: ik kneus ze lichtjes, dan geven ze hun aroma beter af).
– De laatste keer heb ik 1 eetlepel vloeibare honing gebruikt in plaats van suiker en we vonden dit wel lekkerder.
– De variante die bij ons de meeste aftrek vindt, is die met sinaasappel. Ik heb al verschillende systemen geprobeerd: sinaasappel in schijfjes snijden of met mespunt inprikken en de hele vrucht in de wijn leggen. Dit jaar ga ik eens proberen welk effect het geeft om enkel de zeste te gebruiken. Die ga ik in een filterzakje doen en zo in de wijn leggen om te trekken. De schijfjes en zelfs de ingeprikte vrucht geven een troebeling aan de wijn die je er moeilijk uit krijgt en die ik eigenlijk niet zo mooi vind.

Alle ingrediënten bij elkaar brengen in een kom of kan en afgedekt een uurtje laten trekken. In principe zou ik nu dus zonder het zeven moeten kunnen. Gewoon de takjes lievevrouwebedstro en het filterzakje met de appelsienschil er uit vissen en klaar! (Eigenlijk zou ik eens moeeten uitproberen of het verschil maakt als ik de takjes ook in het filterzakje doe…)

In een fles of decanteur eerst goed koud laten worden in de koelkast. Omdat het lievevrouwebedstro maar bruikbaar is tegen dat er ook al lekkere radijsjes, jonge worteltjes en andere bloemkoolroosjes zijn kan je dit aperitief het best genieten in de zon op je terras, met een schaal van die groentendipjes met (facultatief) zelfgemaakte sausjes, zoals half-om-half plattekaas en mayonaise met verschillende kruiden- en specerijentoevoegsels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.