30gr verse gist
140ml lauw water
1/2l warme melk
55gr boter
60ml melasse
1 losgeklopt ei
1 theelepel zout
3/4kg roggemeel
2 eetlepels karwijzaad
– de gist oplossen in het water
– melk warm maken en de boter erin laten smelten
– laat tot handlauw afkoelen, meng melasse + losgeklopt ei + zout + gistmengsel eronder
– meng 1/3 van het roggemeel eronder, samen met het karwijzaad en kneed tot een homogeen deeg
– 1/2 u laten rijzen
– kneed nog 1/3 van het roggemeel eronder en laat weer 1/2 u rijzen
– meng er nu het laatste meel onder, kneed 10 min en voeg evt. nog wat meel toe als het deeg nog te kleverig is
– vorm 2 broden en leg ze in bakvormen die goed met bloem bestoven zijn, dek af met een vochtige doek en laat op een tochtvrije plaats 1 u rijzen
– 40 min. bakken op 200°C en 10 min vóór het einde van de baktijd inborstelen met room
– als het brood afgekoeld is, zeer dun snijden