Focaccia

Zelfgemaakte, ovenverse focaccia, recept van de Naked Chef (Jamie Oliver, ‘k zal het er maar bij zetten, zeker?):

– 1kg bloem + 30gr suiker + 30gr verse gist + 30gr zout. Mengen, en de 1e keer onder een kom laten rijzen
– het deeg neerslaan en in een dikke flap uitrollen, die juist de geoliede bakplaat vult. Opnieuw laten rijzen tot 2x hoogte.
– een lekkere kruidenolie maken van olijfolie (hoeft niet eens de beste te zijn) + rozemarijn + look + basilicum + een handvol zwarte olijven in schijfjes + grof zeezout.
De kruiden hoeven niet fijn gehakt te worden; zorg dat ze goed gekneusd zijn in de mortier en laat een uurtje trekken. Je gebruikt een handvol kruiden als spons om de olie over het deeg te verdelen. Als er onregelmatige stukjes groen op het deeg achterblijven, never mind. Met je vingers aan alle kanten gaten prikken in het deeg, zodat de olie in de gaten loopt.
20 minuten in een oven van 180°.

Tip van Jamie Oliver: als je iets in de mortier wil vermalen of pletten, doe er dan een klein beetje grof zeezout bij, dat schuurt beter. En kies de mortier boven de blender.

Dit is dus dat beruchte bbq-brood. Uiteraard kan je het ook bij een slaatje eten, of meenemen op de picknick met een stukje koude kip. Zelfs als bodem voor een huisgemaakte pizza is het perfect geschikt. Maar reken niet op “nog wat voor morgen” als je er met meer dan 3 aan begint, tenzij je je gasten fouilleert bij het buitengaan…