Vijn de paa-ies …

Toevallig heeft deze collega-blogger het vandaag ook over taal, maar dan in een andere context.
Zelf zag ik mij genoodzaakt de NOS-Sportredactie een berichtje te sturen i.v.m. het commentaar bij het Ronde-verslag dat net begonnen is. Begin van een lange rit, dus het zou raar zijn als Van Aert nù al een uur voorsprong heeft. De verslaggever van dienst begon dus uit te wijden over de geneugten van een verblijf in een gekende wijnstreek. Een paa-ies de vijn, quoi …

Beste,

Ik heb net het beeldverslag over de Tour op staan en ik ben alweer genoodzaakt het geluid weg te draaien. Vandaag rijdt de Tour door een streek die gekend is voor haar “vijn de paa-ies”? Ik probeer het maar een beetje fonetisch op te schrijven.

Is het nu echt zo moeilijk mensen aan de microfoon te zetten die een minimaal taalbesef hebben of tenminste de beroepsfierheid hebben dat te verwerven? Dit is slechts één van de honderden voorbeelden die met een jammerlijke regelmaat de revue passeren.

Dat de spreekwoordelijke dorpsgek er soms zo’n blunder doorheen jaagt, daar kan ik mee leven. Maar van mensen die van taal hun beroep maken en op dat punt een voorbeeldfunctie hebben, mag je verwachten dat ze hun werk ernstig nemen en slordigheden vermijden. Dat geldt voor elke taal, dat geldt ook voor elke omroepdiscipline. Tenslotte was het parcours van de Ronde al langer bekend en als je dan de tijd vol moet zemelen tot er iets gebeurt dat het vermelden waard is, dan kan je ook op voorhand eens uitzoeken hoe je je commentaar eigenlijk moet uitspreken.

Niet verwonderlijk dat ik ooit ruim een uur heb zitten tolken voor een NL koppel dat aangifte kwam doen bij de FR politie van het feit dat hun auto leeggeplunderd was en dat wij tijdens een andere vakantie de menukaart hebben moeten vertalen om te voorkomen dat een stel noorderburen zou verhongeren … Dat was overigens in de Rieôôsjaa-streek. (Op Google Maps terug te vinden als Rioja) …

15 gedachtes over “Vijn de paa-ies …

 1. Thomas Pannenkoek 9 juli 2022 / 14:57

  Een glaasje vijn kan smaken, zo af en toe en met mate.
  We kijken hier graag naar ‘Ik Vertrek’, een programma waar mensen worden gevolg die naar het buitenland trekken om een nieuw leven te beginnen. Dat die het (heel vaak) niet zo nauw nemen met hun taalkennis kan ik nog snappen, maar een reportagemaker op TV? Bezorgt mij ook een allergie…
  Knappe reactie heb je doorgestuurd!!
  (en dank voor het linkje!)

  Like

  • Affodil 10 juli 2022 / 06:37

   Het grote probleem van sommige Nederlanders – en met name programmamakers – is dat ze dénken dat ze een talenknobbel hebben.

   Ik had een tijdje de gewoonte om het programma “Eigen huis en tuin – gezellig leven” (RTL4) op te zetten terwijl mijn avondeten op stond. Je kan niet ver uit de buurt lopen of je hebt dagelijkse verbrande kost en om intussen nog iets nuttigs te willen doen, is de dag al te ver gevorderd.

   Ze hebben daar uiteraard ook hun eigen huiskok – ene Hugo – die regelmatig mijn potje deed overkoken door zijn tenenkrullend stomme manier om Franse keukentermen door de gehaktmolen te draaien. Het ergste van de zaak: hij herhaalde die dan héél docerend zodat heel Nederland het in de toekomst ook verkeerd zou uitspreken.

   Doen we niet meer!

   Geliked door 1 persoon

 2. MyriamC 9 juli 2022 / 19:09

  Dat snap je toch niet hè. Hopelijk komt je reactie bij de juiste personen terecht.
  Wij zijn ook liefhebbers van Ik Vertrek. Onbegrijpelijk en lachwekkend.

  Like

  • Affodil 10 juli 2022 / 06:41

   Soms is het lachwekkend, maar als het te vaak gebeurt – of erger – als ze dan nog doen alsof ze de wijsheid in pacht hebben en de stommiteiten herhalen tot heel Nederland het verkeerd gaat na papegaaien, dan moet ik op zoek naar de maagzuurremmers.

   Like

 3. Vief 9 juli 2022 / 19:39

  In functie spreek je correcte taal, dat zou normaal moeten zijn toch?
  Je moet eens als Oost-Vlaamse in West-Vlaanderen gaan wonen. Om het even waar je komt, in een horeca-gelegenheid, aan een balie, … krijg je een “zeg mo wi” of nog erger als je weggaat een “merci wi madamtje”.
  Ik erger me daar ziek aan!

  Like

  • Affodil 10 juli 2022 / 06:44

   In de horeca in Amsterdam (niet overal, maar op de echte toeristenplaatsen) word je aangesproken in het Engels. Kan ik begrip voor opbrengen. Maar als je in het Nederlands besteld, gaan ze gewoon obstinaat door in het Engels. En dàt kan op een slechte dag het moment zijn waarop ik mijn stoel achteruit schuif en vertrek.

   Like

   • marieclaire 10 juli 2022 / 06:53

    Dat horecapersoneel spreekt geen Nederlands. Door de krapte op de arbeidsmarkt worden daar niet-Nederlandse mensen ingezet. Nederlandse klanten hebben daar ook een probleem mee.

    Like

 4. Matroos Beek 9 juli 2022 / 19:42

  Dat heb je prima verwoord! Zo’n slordige taal kan niet als je zo’n belangrijke functie hebt – én dat dan nog voor zo’n breed publiek. Ergerlijk gewoon.

  Like

  • Affodil 10 juli 2022 / 06:46

   Zo is dat. Als ze dan toch hun publiek iets willen bijbrengen, dat ze dan eerst zorgen dat ze weten waarover ze praten en hoe dat hoort. En anders zetten ze maar een muziekje op. “Hoe sterk is de eenzame fietser” van Boudewijn de Groot of “Fiets” van Herman van Veen of zoiets …

   Geliked door 1 persoon

 5. marieclaire 9 juli 2022 / 19:52

  De gemiddelde Nederlandse Tour de France kijker/luisteraar zal het niet opvallen: die hebben geen Frans gehad🤣

  Like

 6. Menck 10 juli 2022 / 14:41

  Nederlanders en Frans, maar ook Nederlanders en Engels: it’s an absolute no go. Zelfs Nederlanders en Nederlands is al te vaak een beroerde zaak. Hoe zij klanken vervormen: schabouwelijk.

  Like

  • Affodil 10 juli 2022 / 16:51

   En ik maar denken dat het aan mijn gehoor lag. Nochtans bleek bij de recentste meting dat dat nog zo intact is als dat van een kind van 6 dat in een stille omgeving opgroet …

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.