Heel Holland bakt ..?

Kan zijn, maar heel Holland gaat weer aan het fotograferen ook.

Terwijl Saturn9 van een welverdiende vakantie geniet, is het een beetje stilletjes op haar fotochallenge. Eén van de deelnemers (maar ik weet niet meer wie, sorry) opperde het idee om intussen deel te nemen aan de Foto7daagse van “Heel Holland fotografeert”. Tja, waarom ook niet?

Deze uitdaging was gratis. Je kreeg dan elke ochtend een mailtje met de opdracht van die dag en je kon je oogst plaatsen in een FB-groep. Het was wel leuk, al waren er een paar opdrachten waarbij ik moest “fatsen” wegens tijdgebrek en dus een oude foto invoerde. Ik heb nog steeds geen foto-politie aan de deur gehad, dus het zal wel OK zijn. Dit zijn de nieuwe die ik maakte:

We gingen van start voor – wie weet – een eigen château Kloosterzande. Het was feest met zelfgekweekte sla. Tussen de boeken over fietsroutes in de Drukkery in Middelburg stonden warempel rijwielen geparkeerd (de prijskaartjes zijn wel wat buiten proportie uitgevallen). Midden tussen opgroeiende veldleeuwerikken, jonge bergeenden en stuiterende konijntjes aan Perkpolder raapten we de achtergelaten troep van “natuurliefhebbers”. En met de opdracht voor zw/w ging het nergens meer heen.

Intussen is dat alweer geschiedenis, maar gisteren kreeg ik een uitnodiging om deel te nemen aan de 7-weekse Zwoele Zomereditie van Heel Holland fotografeert. In de loop van die 7 weken krijg je in totaal 12 opdrachten en wordt je lid van een nieuwe FB-groep. Deze challenge kost € 35,-, inclusief tutorials en besprekingen van de ingezonden foto’s.

Daar heb ik eerst eens over moeten nadenken, maar uiteindelijk verwacht ik hier meer van op te steken dan van de artikels in die jaargang van een tijdschrift over natuurfotografie waar ik ooit een abonnement op nam. Dat was vooral héél technisch en voor mensen met héél véél geslepen glas in de fototas.

Wat vooral leuk is aan deze opdrachten: je kan ze invullen zoals je wil. Natuurfotografie kàn, maar je kan een opdracht ook op een creatievere manier invullen: je kinderen/huisdieren laten figureren, miniatuurfiguurtjes uit je collectie in de hoofdrol plaatsen of zelfs abstract werk leveren. En misschien is dàt wel waar ik eens terug naartoe moet. De bloemetjes en de bijtjes eens met rust laten en weer eens op een creatieve manier naar een gebouw, een oude deur, een ochtendlijke straat of een simpele hoop stenen kijken. Vóór mijn fototoestel ook hooikoorts krijgt …

8 gedachtes over “Heel Holland bakt ..?

 1. djaktief 22 juni 2022 / 15:07

  Leuke uitdaging. Ben benieuwd naar je foto’s. Deze lading was leuk.

  Like

  • Affodil 22 juni 2022 / 15:09

   Dank je.
   Ik hoop vooral weer wat oog te krijgen voor niet-natuur-onderwerpen. Daar had ik vroeger toch meer aandacht voor en dat is er met de jaren een beetje bij ingeschoten. Back to basics en weer leren spelen met licht, lijnen, contrasten, etc.

   Geliked door 1 persoon

 2. MyriamC 22 juni 2022 / 17:07

  Ik heb ook deelgenomen aan de #f7d maar ik vond er niet veel aan eerlijk gezegd. Ik heb ook vrijwel nooit naar de foto’s van de anderen gekeken. Het waren er veel te veel.
  Succes met het vervolg.

  Like

  • Affodil 22 juni 2022 / 18:09

   Bedankt.
   We zijn nu ingedeeld in groepen en ieder maakt voor zichzelf een map aan met supmappen voor de opdrachten. Dat maakt het in elk geval wel een beetje overzichtelijker. Benieuwd welk “huiswerk” we krijgen.

   Like

 3. Matroos Beek 22 juni 2022 / 20:10

  Veel succes met de opdrachten. Soms heeft een mens een stok achter de deur nodig en dit kan zeker helpen.

  Like

  • Affodil 22 juni 2022 / 20:45

   Raar hoe je je kan gaan focussen op één aspect en daarbij al het andere vergeet, ook dié dingen waar je vroeger veel belangstelling voor had. Het heeft natuurlijk ook wel te maken met het feit dat we steeds minder in steden rondslenteren om fysieke redenen. Aan de andere kant: een rij strandpalen kan ook fotogeniek zijn, als je er maar op die manier naar kijkt.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.