“Kerk”, zei ze …

In haar inleiding voor de challenge van deze week had Saturn9 het over een spreekwoord met “kerk” erin. “Iets over dat je na de liefde naar de kerk moest” of zo. Vergiftigd als mijn brein dezer dagen is door het ranzige stuk perversie dat Johan Derksen heet, dacht ik meteen aan “vóór/na het zingen de kerk uit”. Of daar dan een al dan niet aangestoken kaars bij hoort …

Any way. Of je nu kerks bent (geweest) of niet, kerken behoren tot het publieke patrimonium, zijn mooi of lelijk, staan in de weg of net op de plaats waar ze helemaal tot hun recht komen. Ze zijn sober (míjn voorkeur) of zelfs voor de barokke geesten te overdadig. Je hebt ze in soorten en maten. Je hebt ze zelfs met eigen overtuigingen. In ons dorp staan er twee, zoals dat in Nederland vaak het geval is: een Roomse en een Gereformeerde.

De kerk die mij het beste is bijgebleven, is de Saint-Quentinkerk in Doornik. Romaanse stijl, binnen heel sober, maar helder verlicht door de zon door de boogramen. Ik was dermate onder de indruk, dat ik er geen foto’s van gemaakt heb. Vandaar de link.

Le Bleymard, 2005. Een beeld dat in heel veel steden terug komt, met steeds hetzelfde verhaal: grootse plannen en te weinig geld. Die éne toren moet het dan ontgelden. Kathedraal van Rodez.

Het leukste aan oude kerken vind ik de gargouilles. Elk met een eigen gezicht en een eigen uitstraling.

Folelli, Corsica. 2008. Kerkje van Murato. Jammer van het zwart/witte patroon, dat té nadrukkelijk aanwezig is. Het maskeert de sobere bouwstijl, die veel beter tot contemplatie uitnodigt dan al die afleiding.
Achter het gebruik van de stenen en de Keltische symbolen op de gevel schuilt een hele geschiedenis.

12 gedachtes over ““Kerk”, zei ze …

 1. djaktief 29 april 2022 / 11:10

  Mooie foto’s van die waterspuwers. Ik let ook altijd op de details.

  Like

  • Affodil 29 april 2022 / 11:38

   Die vertellen vaak zoveel méér dan brochures en reisgidsen!

   Geliked door 1 persoon

 2. Matroos Beek 29 april 2022 / 13:40

  Heel mooie kerken. Die van Doornik wil ik beslist eens bezoeken als we nog eens in de buurt zijn.

  Like

  • Affodil 30 april 2022 / 09:20

   Wij bezochten Doornik toen we in de buurt van Ieper een paar dagen kampeerden. We maakten die uitstap toen ook “omdat we nu toch niet zo ver uit de buurt waren en anders komt het er niet van”. Ik spreek van eind jaren 90 en ik ben er sindsdien ook niet meer geweest, maar het was toen (en misschien nog) een gezellig, wat slaperig provinciestadje met voor ons belangrijk: water dat door de stad stroomt. Dat geeft altijd een heel speciale sfeer.

   Geliked door 1 persoon

 3. Thomas Pannenkoek 29 april 2022 / 15:49

  Doornik is zo’n stad waar we nog nooit zijn geweest. Als de kerk al zo mooi is, moet de stad (het stadje?) ook de moeite zijn. Je geeft ons inspiratie!

  Like

  • Affodil 30 april 2022 / 09:26

   Het centrum is best wel gezellig, met een leuk plein met talloze terrasjes. Maar doe dan niet zoals wij. Wij waren er op een maandag en alles was dicht: musea, veel winkels, … Gelukkig scheen de zon en waren tenminste de terrasjes beschikbaar. Eerst even checken!

   Geliked door 1 persoon

 4. MyriamC 29 april 2022 / 23:42

  Goh, ook ik ben nog nooit in Doornik geweest. Daar moet verandering in komen.

  Like

  • Affodil 30 april 2022 / 09:30

   Gewoon doen! Je hebt daar echt een hele kluster aan bezienswaardigheden: Kortrijk, Doornik, en even over de grens Roubaix en Rijsel. Wat verder oostwaarts is Mons, dat ook de moeite is, met zijn prachtige oude campus.

   Like

 5. saturnein 6 mei 2022 / 06:42

  Och here wat kom ik weer achter.
  Ik zat er inderdaad wat naast met mijn spreekwoord 😀
  Bedankt voor je mooie bijdrage in woord en beeld!

  Geliked door 1 persoon

  • Affodil 6 mei 2022 / 12:33

   Ik moet ook soms echt een spreuk of een zegswijze gaan opzoeken, vaak gewoon omdat een misser in mijn hoofd blijft spoken en ik de juiste versie niet meer kan oprakelen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.