In het leven …

… is niet alles zwart/wit. Maar soms komt dat toch mooi uit. Zelfs de natuur herself houdt wel van een beetje contrast (al moet je er goed wakker naast gaan zitten, of ze voegt tóch nog een likje kleur toe!):

(In volgorde van optreden: de lepelaar, de kluut, een brandgans, scholeksters of ook nog “bonte pieten” genoemd, nog méér bonte pieten, mannetje kuifeend, mannetje eidereend, paarse strandloper (het paars is in dit stadium niet te zien), witte kwikstaart, meerkoet, een ekster, en dit vliegt ook maar is geen vogel: een groot koolwitje.)

12 gedachtes over “In het leven …

 1. Thomas Pannenkoek 16 april 2022 / 08:20

  Verrassende invulling van het zwart/wit-thema. Ongelooflijk hoeveel dieren zich een pakje van die kleuren hebben aangetrokken…

  Like

  • Affodil 16 april 2022 / 08:55

   En het gekste van alles (we ondervinden dat bij onze hond, ook al een zw/w geval): je zou denken dat die zomaar opvallen in het groen. Mis poes! Ik zoek me soms ongans naar Jeppe en dat geldt ook voor deze dieren. Ze zitten vaak vlak voor je neus, maar zolang ze zich stil houden, merk je ze niet op. Pas als hun zenuwen hen in de steek laten, verraden ze zich door een beweging.

   Geliked door 1 persoon

  • Affodil 16 april 2022 / 20:36

   Wij zitten er dan ook al meer dan 40 jaar op te kijken. 😉

   Like

  • Affodil 17 april 2022 / 07:20

   Bij het woord “natuur” denken wij altijd direct aan veel kleur, maar als je er op gaat letten komt zw/w héél vaak voor! Rkene daarbij het feit dat (vooral bij vogels) de kleuren blauw, groen en paars vaak meestal geen pigmentkleuren zijn, maar irisaties van zwart (dus verkleuring door de invalshoek van het licht en de structuur van de veren), dan blijven alleen pigmenten van rood en afgeleiden over.

   Like

 2. saturnein 17 april 2022 / 19:19

  Mooi ingevuld. De dierenwereld zit vol zwart/wit. Ik vind foto’s van vogels zalig, maar van het zelf maken van die foto’s bak ik voorlopig niet al te veel 🙂

  Like

  • Affodil 17 april 2022 / 20:17

   Je moet daar wel wat oefening voor over hebben. En dan zeg ik altijd: laat je fototoestel thuis en neem een verrekijker mee. Daar maak je geen foto’s mee, maar je moet eerst leren welke vogels in een bepaald biotoop voorkomen, wanneer en hoe ze zich gedragen. Je kan beter elke dag gaan wandelen in één enkel vogelgebied, dan er per jaar 365 verschillende bezoeken. Gedraag je zelf rustig, maar niet “verdacht”: je hoeft echt geen camouflagekleding te dragen. Van een doorwinterde natuurfotograaf leerde ik dat je net zo goed (of beter) een opvallende kleur kan dragen, maar altijd dezelfde. Loop langs dezelfde route, en gedraag je altijd hetzelfde. Zo word je voorspelbaar én herkenbaar en voelen ze zich gerustgesteld.

   Wat ik tegenwoordig ook wel doe: als een lichtinval mij bevalt, neem ik een foto met mijn gsm. Die laad ik op de pc en noteer plaats, datum en uur. Dat helpt om het juiste moment te kiezen.

   En kennen jullie deze: https://www.zon-op-onder.nl/golden-hour . Ook soms handig om te weten wanneer je moet vertrekken om op het goede moment ter plekke te zijn.

   Geliked door 1 persoon

   • saturnein 20 april 2022 / 18:53

    Dankjewel voor de uitgebreide en interessante uitleg!
    De foto met je GSM is een goeie tip.
    Een app met de tijden van zonsopgang en -ondergang en blauw en gouden uur gebruik ik al een tijdje. Heel erg handig!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.