Persvrijheid, -blijheid..?

“Ik begin er al spijt van te krijgen dat ik naar Nederland ben komen wonen!”

Manlief windt zich – andermaal en terecht – op over de (voetbal)commentaren in de Nederlandse kranten.
“De éne dag schrijven ze een speler de hemel in, de volgende trappen ze hem tot gort”.

Deze keer gaat het over de relletjes na de wedstrijd Atlético Madrid – Manchester City, afgelopen dinsdag. Iedereen die de wedstrijd gevolgd heeft en heeft gezien wat er te zien wàs, kan beamen dat er bij de Madrilenen een paar rondliepen die blijkbaar méér dan enkel suiker in de thee gedaan hadden. En wie coach Simeone al eens bezig gezien heeft naast – een dikwijls óver – de zijlijn, zal ook al wel eens de wenkbrauwen gefronst hebben. De opgefokte, cocaïne-achtige attitudes van de teamleider doen mij elke keer denken aan scènes uit “Planet of the Apes”. Dat zijn ploeg dat wildernisgedrag overneemt, lijkt mij vooral gestuurd om de pers dààrover te laten schrijven, zodat het slaapverwekkende gebrek aan voetbalkunde minder opvalt.
Vandaag is het vooral de opmerking “dat die van City het toch ook wel een beetje uitgelokt hadden door hun eigendunk-vertoning”. Dat moet dan geweest zijn terwijl ik even een plaspauze nam, want dat heb ik gemist. “Die Ollanders hebben Cruyf nooit bezig gezien zeker?”. Manlief blijft het moeilijk vinden.

Een andere doorn in het echtelijk oog is het feit dat de pers voortdurend een forum biedt aan gespuis dat eigenlijk thuishoort in een donkere, geluiddichte kelder waar de vergetelheid haar rechten kan doen gelden. Maffiosi die om de haverklap de dagbladvoorpagina’s claimen voor fake nieuws en non-informatie. Een beetje zoals de De Mols en andere Borsato’s de covers van de roddelblaadjes blijven teisteren.

Ik geef hem volmondig gelijk. Alleen … Ik herinner mij wel een handvol spelers in de Belgische voetbalcompetitie die door Belgische kranten van de hemel naar de hel verplaatst werden. En ook het misdaadgespuis krijgt in de -voor ons nu buitenlandse – pers meer aandacht dan het verdient.

Vermits de pers vrijheid geniet, is er een alternatief: de krant opzeggen. En misschien is het moment dààr om weer eens vaker naar het wielrennen te kijken, nu we – éindelijk! – van Wuyts verlost zijn. Kunnen we het geluid weer aanzetten, zonder naar stommiteiten te moeten luisteren …

12 gedachtes over “Persvrijheid, -blijheid..?

 1. Thomas Pannenkoek 15 april 2022 / 17:27

  En dan moet je er nog eens de commentaren van de lezers bij bekijken. Om helemaal tuureluut te worden!

  Like

  • Affodil 15 april 2022 / 19:01

   Ik ben hartpatiënt, dat risico mag ik niet lopen. 😉

   Like

 2. MyriamC 17 april 2022 / 09:28

  Ik mis dus niks omdat ik dat allemaal niet volg. Ik hoor het wel eens voorbijkomen, maar het is echt het ene oor in en het andere uit.

  Like

  • Affodil 18 april 2022 / 07:59

   Het is niet dat het levensbepalend is bij ons, maar als de krant er is vóór het ontbijt op tafel staat, krijgt hij dat op zijn lege maag en dat werkt hetzelfde als pillen: je krijgt er “het zuur” van …

   Like

 3. saturnein 18 april 2022 / 06:54

  Hetzelfde hier met de Belgische wielrenners, vind ik. Remco Evenepoel tot favoriet bombarderen, en hem dan hem dan afschieten als hij niet zo hoog eindigt als zij wel zouden willen.
  Remco Evenepoel is zogenaamd een arrogant mannetje, maar je zou van minder.

  Sowieso, hier in België (of alleen Vlaanderen? ik denk eerder het laatste)… alles wat z’n kop boven het maaiveld steekt, wordt afgeschoten. Een Vlaming heeft dat niet graag, dat iemand excelleert in iets.

  Like

  • Affodil 18 april 2022 / 07:54

   Ik denk dat je daar een heel waar argument aanhaalt. Dat is iets wat wij ook vaak zeggen. Mijn schoonmoeder heeft haar kinderen ook altijd zo opgevoed: “braaf manneke zijn en niet opvallen”. Gevolg: ze worstelen – zelfs nu nog – met een kegel van een minderwaardigheidsgevoel. Vooral mijn man is er een echte kluizenaar door geworden, twijfelt over elke stap die hij zet. Als ik die niet af en toe een flinke trap voor zijn broek geef, graaft hij zich helemaal in.

   Geliked door 1 persoon

   • saturnein 20 april 2022 / 20:31

    Ja, zo zijn veel mensen van onze generatie toch opgevoed hè. Het equivalent van het Hollandse “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. En het heeft zo’n grote invloed op het karakter, op het zijn van mensen…

    Ik las net een column van Bieke Purnelle die helemaal overeenkomt met mijn mening hierboven. Wou ik nog effe met je delen.
    http://biekepurnelle.blogspot.com/2022/04/ruis.html

    Like

    • Affodil 20 april 2022 / 21:08

     Héél erg de nagel op de kop!

     Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.