Een nieuw tuinseizoen …

… vraagt om nieuwe plannen. En met het voorzichtige zonnetje kan het ons niet zoveel schelen dat het zondag is. Mijn schoonmoeder beweerde dan wel dat “zondags werk niet gedijt”. Als je fulltime werkt zoals wij in die tijd, schiet er niet veel anders over en het gedijde tóch.

De eerste interventie van onze trouwe tuinman is een feit: de haag is geschoren, de olijfboompjes vóór het huis hebben een modieus bob-kapsel gekregen. Ook de vlinderstruiken en een stel al te uitbundige fuchsiastruiken zijn onder handen genomen.

Voor de tweede sessie moeten we even geduld hebben wegens niet vooraf afgesproken en dus wat laat geboekt. Dat gaat over die lelijke gele tegels die ik al eens vernoemde. De kogel is eindelijk door de kerk (zonder slachtoffers te maken, andere dan genoemde tegels). Met een enthousiast gebrek aan volwassenheid (zie vorig blogje) heb ik een grabbel gedaan in de kleurtjes van Manlief om een impressie van de toekomst in te kleuren:

Zelfs zonder strepen kleuren bleek moeilijk, vooral omdat de fotoafdruk op glad papier stond en de inkt een ongrijpbare laag vormde. Maar het volstaat om aan te geven wat er te gebeuren staat: gazon!

In afwachting vàn, zijn op één na alle kuipen en bakken verhuisd naar het stukje waar de klinkers behouden blijven. In de bak waarin vorige week nog siergrassen stonden, staan nu 6 aardbeiplantjes te bloeien. Goed voor de bijtjes en hopelijk daarna goed voor ons ook. Er is een trostomatenplantje (waar ik al wat van geoogst heb om in de vensterbank te laten afrijpen) en een “snoep”peperplantje. Nu ben ik niet noodzakelijk een “zoete” snoeper, maar in dit geval is dat begrip toch wel voor interpretatie vatbaar. De vlammen sloegen me uit! Deze plantjes heb ik in hanteerbare potten gezet, zodat ik hen nog naar binnen kan halen als het weer dat nodig maakt. Tussen de lavendel waarvan ik hoop dat hij het gered heeft, en de pepertjes en tomaatjes groeit de platte peterselie en de bieslook. Of de basilicum het gaat redden, weet ik niet zeker. In de lage ronde schaal is snijsla gezaaid en in de hoge blauwe en de twee kleine aarden potten deed ik hetzelfde, maar met afrikaantjes. Traditioneel beschouwd als natuurlijke bewakers van bepaalde groenten en vruchten.

Alle schalen, potten en bakken verenigd op een plantenterrasje. Met de overige klinkers wordt het paadje vlak vóór het tuinhuis wat verbreed, zodat we zonder ongelukken met de kliko’s heen en weer komen.

Vijfblad is één van de nachtmerries in een tuin. Vergeet één stukje te verwijderen en in no time staat de hele tuin vol. Vermits de lavendel achter de potten ter ziele gegaan is (ik verdenk naast het vijfblad ook de rozemarijnkevertjes van vorig jaar) kon het overgrote deel ineens uitgespit worden en verwijderd. Een kleiner deel moet er één dezer dagen ook aan geloven. Maar dat wordt handwerk of ik heb ook geen planten meer.

De staptegels werden door de tuinman vakkundig vlak gelegd, maar jammer genoeg loopt het paadje nu nergens naartoe i.p.v. naar de staander met geraniums …

De struiken tegen de scheidingsmuur beginnen aan hoogte, breedte en dikte te winnen. Geen overbodige luxe als je buren hun trampoline vlak naast de scheiding zetten om er dan zelf i.p.v. de kinderen in te gaan springen.

Een tuin zonder inkijk?

Hier en daar worden scheuten herkenbaar. Allebei de pioenrozen zijn bovengronds. De éne zou een zacht zalmroze kleur moeten hebben, de andere ..?

Begonnen als grap, maar intussen solliciteren ze om te blijven: de ganzen uit de tuin van mijn moeder. Jeppe kwam er eerst niet in de buurt, toen heeft hij ze eens in een baldadige bui omsingeld in zijn eentje en toen er nog geen reactie kwam, heeft hij de ganzerik omver gepist …

Het hoger gelegen perkje begint ook vol te geraken, al is het hoofdzakelijk met dingen die bedoeld waren om de eentonigheid van een dicht tapijt maagdenpalm te breken. De maagdenpalm fungeert nu eerder als afwisseling tussen de euphorbia, die het hier duidelijk naar de zin heeft. Geen erg, ik vind dat een ferme plant!

De druivelaar heeft zich vastgegrepen om nooit meer los te laten. Ik denk dat hij dit jaar de bocht rond het raam van het tuinhuis maakt.

Nog even naar binnen om de eerste oogst van dit jaar te zien: de trosjes begonnen te zwaar te worden, maar nog niet alle vruchtjes zijn volledig rijp. In de vensterbank van de zithoek heb ik er de raam- decoratie voor Pasen mee opgefleurd. Schoon groensel is ook nie mis, he?

11 gedachtes over “Een nieuw tuinseizoen …

  • Affodil 10 april 2022 / 17:19

   Een mens leeft er helemaal van op, he?

   Like

 1. marieclaire 10 april 2022 / 16:31

  Leuk al die tuinideeën. De staptegels lijken eerder struikeltegels. Afrikaantjes worden al decennialang beschouwd als burgerlijk en daarom niet in de tuin gezet. Wat op zich wel jammer is, want ze schijnen ook goed te zijn om mieren tegen te gaan. Hoe dat precies werkt weet ik niet. Ga ik dit jaar eens doen als de mieren zich weer in te grote getale komen manifesteren. Een rand langs een kant van het huis om te proberen. Vijfblad heb ik hier nog nooit gehad, een brandneteluitbarsting wel. Was een mooie bloemenzee waarvan ik eerst niet wist wat het was. Naderhand met wortel en al uitgeroeid, maar er komen er wel terug, nu zonder te bloeien.
  Vanuit het raam boven hebben de achterburen ook mooi uitzicht op jullie tuin (en huis?). Ik zou toch maar eens vragen of jullie ook eens mogen meespringen op de trampoline. Wie weet ben je meteen verkocht. Er komt immers ruimte vrij op het toekomstige gazon😉😀. Heerlijk toch, zo’n tuin.

  Like

  • Affodil 10 april 2022 / 17:31

   Die staptegels zinken nog wel wat in. Dan is het een stuk handiger dan de rest.
   “Mieren houden niet van de geur van goudsbloemen, afrikaantjes, lavendel, boerenwormkruid, of bieslook.” Dat heb ik net gevonden op tinternet.
   Ik heb zo het donkerbruine vermoeden dat die “brandnetels” van het eerste jaar eigenlijk dovenetels waren, want bij de brandnetels kan je nauwelijks van bloemen spreken. Dovenetels heb je in wit, paars en geel. De eerste twee vind je nogal overal, de gele is eerder kieskeurig en groeit vooral aan de bosrand of onder struiken. Ze worden dan ook gekweekt als ondergroei voor struikgewas. Brandnetels duiden op een te hoog stikstofgehalte in de grond.
   De oude achterburen links komen niet meer op de bovenverdieping. Die rechts laten zich daar enkel zien als we met vakantie zijn. Een keertje kwamen we een paar dagen eerder thuis en toen buurman (een politie-inspecteur) licht zag in de veranda, ging hij pontificaal met de handen in de zij voor het raam staan. Toen ik zwaaide was hij gerustgesteld en wij ook vanwege zijn waakzaamheid.
   En wat die trampoline betreft: als buurvrouw en haar zuster nog eens staan te springen om over de schutting te loeren, ga ik een praatje maken. Ik zal dan “per ongeluk” wel eens iets zeggen over privacy …

   Geliked door 2 people

   • marieclaire 10 april 2022 / 18:27

    Al goed dat iemand de tuin hier doet. Zelf kan en weet ik er niks van, zo blijkt maar weer. 🤣

    Like

 2. djaktief 10 april 2022 / 17:44

  Leuk je plannen te lezen. Ik lig nog ver achter maar er zit in al wel weer andere klussen geklaard

  Like

  • Affodil 11 april 2022 / 06:46

   Je kan maar het één of het ander. Wij zijn ook vertrokken met vertraging door de hele verhuis van mijn moeder. Maar voor het zware werk, zoals die hoge haag snoeien en dat gazon, laten we iemand komen. Dat lukt ons niet meer. En bovendien is dan het snoeisel ineens weg. Wij hebben geen aanhangwagen om dat af te voeren.

   Like

  • Affodil 11 april 2022 / 06:47

   Nu nog weer en tijd om van het paradijs te genieten en de zomer kan niet meer stuk!

   Geliked door 1 persoon

  • Affodil 17 april 2022 / 20:37

   Ze staan er nog. Af en toe loopt Jeppe er nog eens met een bang kopje langs maar hij zal nu toch al wel overtuigd zijn dat hij ze de baas kan …

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.