Osca(a)r met de sigaar …

Het interesseert mij eigenlijk geen mallemoer wie er om deze tijd van het jaar een Oscar krijgt. Ik ben sowieso al geen fanatieke filmkijker en meestal zijn het net films die voor dat beeldje niet in aanmerking komen, die mijn voorkeur genieten.

Aangezien blijkbaar steeds meer kijkers het laten afweten bij dit non-event, leek het er even op dat men er dan maar een paar onuitgegeven stunts tegenaan gegooid heeft. Achteraf bekeken, twijfel ik een beetje aan die stelling. Maar het effect in de pers is er niet minder om.

Laat ons wel wezen: geweld is niet goed te praten. Iemand een klap in het gezicht geven is not done.
Dat nu heel de VS op haren en poten staat, terwijl daar zowat iedereen met een machinegeweer rondloopt en neermaait wat niet op tijd dekking zoekt … Bestaat het woord “hypocriet” wel in het Engels (of moet ik zeggen: Amerikaans)? En verstaan ze het dan nog ook?
De organisatie heeft haar afkeuring voor geweld uitgesproken. Gaan we vanaf nu nog enkel zeemzoete love stories en Bambifilms krijgen? Dat geloof je toch zelf niet!

Maar waar ik evengoed over struikel is dit: ““Een comedian op zijn gezicht slaan? Totaal onaanvaardbaar”: stand-upcomedians reageren op de Oscar-mep van Will Smith” (kop op de site van vrt-nws). Dat stand-upcomedians zich regelmatig en ongestraft bezondigen aan verbaal geweld, daar staan ze niet bij stil. Daar zijn ze waarschijnlijk te stom voor. Vooral van een Geubels – die nochtans met zijn Taboe-reeks een vrij subtiele indruk maakte – verbaast het mij (niet?) dat hij hier de nuance mist. Zíjn publiek werkt eraan mee, dus mag je er van uitgaan dat ze er mee om kunnen. Dat je er zomaar van uit mag gaan dat iedereen maar met zichzelf – en vooral met zijn (gezondheids)problemen – moet kunnen lachen, is voor mij een dubbele Zeelandbrug te ver. Als je op een podium wil kruipen om de zot te houden met iemand, maak dan platte grappen over je eigen oerlelijke kop, je voeten in clownsmaat of het feit dat je geen fatsoensbesef hebt.

Let wel: ik praat nog steeds die klap niet goed, maar als ik als weerloos slachtoffer in een zaal zou zitten waar zo’n idioot op mijn kosten “humor” (en laat a.u.b. die aanhalingstekens staan!) zou staan brabbelen, dan zou ik vereerd zijn als iemand in mijn naam het geluid zou uitdraaien en de bron zou afvoeren. Thuis kan je weg zappen, in een zaal kan dat niet. En dan is die grap van die Chris Rock (wie is dat zelfverklaarde genie eigenlijk? Niet dat het me een steek interesseert, maar allez) gewoon een laffe streek. Waarom wordt het F-woord weg getoeterd en dit smakeloze gebral niet?

12 gedachtes over “Osca(a)r met de sigaar …

 1. MyriamC 29 maart 2022 / 12:54

  Ik blijf toch denken dat het in scene is gezet om aan het hele Oscar-gebeuren wat meer schwung te geven.
  Ik kan de grappen van Geubels wel smaken. Trouwens, als je naar zo’n zaalschow gaat naar aanleiding van een Taboe aflevering, dan weet je op voorhand waar de grappen over gaan. Kan je daar niet tegen, blijf dan thuis.

  Like

  • Affodil 29 maart 2022 / 13:19

   Dat is net wat ik bedoel: in die zaal zit dan steevast een publiek dat bij voorbaat weet waarover het gaat. De grappen die Geubels maakt buiten het Taboe-gebeuren ken ik niet, want ik heb er geen enkele behoefte aan om naar zo’n voorgeprogrammeerde grappen te gaan luisteren, eender van welke “komiek”. “We hebben er voor betaald en dùs gaan we lachen, desnoods als een uitgewrongen citroen”.
   In het voorliggende geval probeer je er – ondanks je haarprobleem – goed uit te zien en je ook goed te voelen en dan is er zo’n lul die je te kijken zet, niet alleen voor het publiek in de zaal, maar zo ongeveer wereldwijd.

   Like

 2. djaktief 29 maart 2022 / 15:41

  Toevallig las ik het vandaag in de krant. Het was een nogal minne grap begreep ik, maar naar geweld grijpen is not done. Ik denk dat het verhaal nog een staartje krijgt.

  Like

  • Affodil 29 maart 2022 / 15:43

   Smith heeft zich vandaag verontschuldigd. Nu nog wachten op Rock …

   Like

 3. Matroos Beek 29 maart 2022 / 15:48

  Zowel de komiek als Will Smith deden in mijn ogen iets wat ‘not done’ was. Dat Amerikaans nepwereldje van glitter en glans is mij vreemd, dus ik snap er niet veel van. Ik vraag me af: is het in scene gezet? In hoeverre zijn deze mensen nog zichzelf of acteren ze de hele tijd? Het is me een raadsel…

  Like

  • Affodil 29 maart 2022 / 16:05

   ” In hoeverre zijn deze mensen nog zichzelf of acteren ze de hele tijd? “: en in hoeverre zijn ze zich daar dan nog van bewust? Zijn ze niet in zekere zin zo schizofreen als enigszins mogelijk?

   Geliked door 1 persoon

 4. Menck 29 maart 2022 / 16:29

  Ik heb hooguit eens onbevattelijk het hoofd geschud om deze storm in een glas water. Afkeuring voor geweld uitspreken kan beter gebeuren in Rusland dan in zulk een dikkenekkencinemazaaltje. First world problems noem ik dit schouwspel.

  Geliked door 1 persoon

 5. Nina 29 maart 2022 / 19:00

  Ik blijf het toch een beetje een vreemd voorval vinden. Ik laat ook even in het midden waarover een comedian grappen kan/moet maken, en geweld gebruiken als ‘vergelding’ (gezien de tussentijd kan ik het moeilijk een opwelling noemen) is m.i. nooit OK.

  Maar, ik zag de clip van het gebeuren ! Will Smith lacht eerst wel goed mee met de ‘grap’….. loopt dan later pas helemaal naar voren om een klap uit te delen. Wat gebeurde er in de luttele tussenliggende minuten ? Om van smakelijk lachen naar furieus in vechtersmodus te gaan in een no-time ?!

  De show must go on zeker ? Is me enkel niet duidelijk wiens show het was.

  Like

 6. Thomas Pannenkoek 29 maart 2022 / 19:33

  Eerlijk? Moest iemand mijn schat voor een miljoenenpubliek vernederen, ik zou ook hebben opgestaan. Moest die klap? Misschien niet, maar het siert Smith dat hij voor zijn vrouw opkomt.

  Like

 7. Wildcard 9 april 2022 / 21:28

  Ik kan Will Smith héél goed begrijpen, ’t is trouwens niet de eerste keer dat er bij die awards, de draak gestoken werd met zijn vrouw of homosexuele zoon, waarbij grappen wel héél erg persoonlijk worden gebracht, onder de noemer dat ge het dat toch maar moet kunnen verdragen.

  Ik zeg niet dat ik iemand in’t gezicht slaan goed keur, maar hier zou het wel eens handig zijn als meer mensen ergens een grens konden trekken in wat nog grappig is en wat niet. Als ik zo’n mannen lijk Meubels hoor die zeggen dat ge zulke grappen maar moet afkunnen, dan scheelt er toch wél iets ferm in de bovenkamer, wanneer mensen (ze worden er dan nog voor betaald) het normaal vinden dat ge iemand met zijn of haar ziekte, publiekelijk kunt belachelijk maken en vernederen…

  Ik snap dat niet dat iedereen meer over schadevergoedingen, rechtszaken en die klap bezig is, dan wat zulke vernederingen en public met iemand doen, die totaal niet gevraagd heeft om ziek te worden…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.