En tot hoeveel kan je al tellen ..?

De klassieke vraag (in “mijn tijd” toch) van oudere mensen aan een kleine uk. Eind vorige maand hadden de meeste tuinvogeltellers – jammer genoeg – geen hogere wiskunde nodig om het aantal gevederde gasten te kennen, maar al met al viel het toch mee. En de officiële resultaten van onze omgeving stroken wonderwel met onze eigen bevindingen. Op de mezen na, die – naar wat ik al eerder hoorde van de natuurliefhebbers in die buurt- vooral aan de andere kant van het dorp zitten, omwille van landschapskenmerken.
(Wat me ook meeviel: er zitten nogal wat tellers in onze buurt: elk oranje bolletje is een waarnemer en de grotere bollen vertegenwoordigen meerdere tellers).

En de resultaten van de “Cloôsterse” jury zijn: …

Inderdaad, de vinken zijn ten onzent de winnaars, zoals we al eerder vermoedden en zoals m.n. Menck ook opmerkte. Nazicht op de trek-telverslagen van voorgaande jaren (*), valt het op dat o.a. vinken en pimpelmezen uit het hoge noorden massaal afzakken richting Nederland. Hier in Zeeland en – dicht bij ons huis – vooral in Zeeuws-Vlaanderen kunnen boeren meedoen aan een wildebloemenproject. Ze krijgen een vergoeding per m² boord die ze met wildeplantenzaad inzaaien rondom hun teelten. Hier en daar liggen – meestal scheef aangesneden – stukjes poldergrond in de oksel van een dijkgracht, zodat die moeilijk te bewerken zijn en meer moeite dan opbrengst genereren. Die worden steeds vaker integraal ingezaaid t.b.v. de natuur en hier en daar toegankelijk gemaakt als pluktuin. Niet alleen insecten, maar ook insecteneters profiteren daar in de zomertijd van. De verdroogde plantenresten blijven ter plekke staan/liggen doorheen de winter, zodat insecten daarin kunnen overwinteren en zaadetende trekkers van mondvoorraad voorzien worden. Een sterk uitvergrootte versie van een “verwaarloosde” wintertuin zoals de onze, dus.

Wilde-bloemen-land.

Als daar dan nog een rij bomen langs staat zoals op deze foto, zijn “de kleintjes” helemaal happy. Eten op de grond, een vluchtplaats bij verstoring en meestal zoet water binnen vliegbereik. Wat kan je als reiziger meer wensen?

NB1: de plaats op de foto was deze winter goed voor groepen vinken van meerdere honderden exemplaren. Naast “gewone” vinken waren er ook kepen en groenlingen bij. Ook vanmorgen zaten er nog zeker zo’n 200 – 300 stuks.

NB2: de “assistent-teller” van 30 januari is helemaal naar verwachting dicht in de buurt gebleven. Deze week zat er een “spookvlieger” op het raam van de tekenkamer:

Aan de afmetingen te oordelen, waarschijnlijk een merel of lijster, die tegen het raam aan geknald is, ondanks de stickers die er op aangebracht zijn.

Vanochtend kwam Manlief buiten en uit de struiken tegen de schutting kwam warempel de sperwer gevlogen om een aanval te plaatsen op een niet goed uitgeslapen mus. De afloop van de jacht kennen we niet maar dat de sluipschutter nu ook een struikrover geworden is, was voor ons weer een nieuwtje. Wat ik me hierbij dan afvraag: had de jager zich gisteravond al in die struik geposteerd voor een paar uurtjes nachtrust? Zo dicht bij de grond (de struiken zijn naast kaal ook nog niet zo groot (max. 2-3m)? De reden waarom ik me dat afvraag is, dat Jeppe bij het laatste plasje van de dag zo intens stond te speuren in die richting en zijn snufferd overuren draaide. Wordt vervolgd (hopelijk met nieuwe info).

(*) 5 oktober 1912 en 19 oktober 2018

Wie resultaten van elders in Nederland wil bekijken, vul je postcode in op deze pagina.

Natuurpunt presenteert de resultaten in een iets andere vorm. Wie die eens wil bekijken, kan terecht op hun pagina onder “infographic”

16 gedachtes over “En tot hoeveel kan je al tellen ..?

 1. Matroos Beek 11 februari 2022 / 16:54

  Vorige zomer hebben we al genoten van de wildebloemenborders langs de velden aan de overkant. Ik verheug mij er al op voor volgende zomer. Dat is zo mooi om te zien!
  Vorige week hebben we een insectenhotel, een voederhokje en twee vogelkastjes op het terras gehangen. Het is een plezier om de meesjes hier in de weer te zien. Volgens mij gaat het om koolmeesjes. Nu nog de terassen groen aankleden.
  Kan ik het resultaat van de telling in onze buurt ook bekijken?

  Like

 2. Menck 11 februari 2022 / 18:31

  Vinken en mezen, inderdaad. En wij voederen de vogels het ganse jaar door, weliswaar met voeding aangepast aan het seizoen / de broed / de kweek.
  Een ‘niet-gestofzuigde’ tuin heeft zoveel meerwaarde. Kon ik daar maar meer mensen van overtuigen.

  Like

  • Affodil 11 februari 2022 / 22:55

   Wij voederen ook het ganse jaar door, want de natuurlijke voorraden zijn zelfs in een topzomer intussen ontoereikend. Ik koop het hele jaar door hi-energy-supreme van Vivara. Zelfs als je echte prutsers aan de voedertafel krijgt, krijg je geen ongewenste plantengroei, want de zaden/noten zijn gepeld en gebroken. Hele pinda’s voer ik niet meer omdat mezen er de truc van kennen om een pinda door het vierkante gaatje van een feeder te halen en dan stikken ze er in. Voor de merels en lijsterachtigen voeren we ook gedroogde meelwormen.Dat rantsoen wordt vermeerderd in de broedperiode omdat er dan extra snaveltjes te vullen zijn. Maar ook in een droge zomer is dat een welkome bijschotel, want dan zijn met name regenwormen en slakken schaars.

   En ja, van die gestofzuigde en opgeblonken tuinen en met het nagelschaartje bijgehouden gazons … Sterieler dan een pas ontsmette operatiezaal!

   Geliked door 1 persoon

 3. Thomas Pannenkoek 12 februari 2022 / 09:51

  Wij hebben om praktische redenen enkel een door haag omringde grasmat, maar mogen toch heel wat vogelsoorten verwelkomen in onze tuin…

  Like

  • Affodil 12 februari 2022 / 09:58

   Die haag is een zegen voor veel soorten en het gazon is een pierensteekveld voor o.a. merels. Alles is beter dat stenen en beton. En wat ze bij jou niet vinden, hebben de buren misschien. Maar die haag … onmisbaar!

   Geliked door 1 persoon

 4. djaktief 12 februari 2022 / 12:15

  Manlief heeft geteld. Ik vergeet dat soort dingen. Hij kwam tot 4 mussen, 2 roodborstjes, 1 ekster, 1 duif, 1 merel en 1 meerkoet (we wonen aan het water). These are the votes van Barendrecht Zuid-Holland 😉

  Geliked door 2 people

  • Affodil 12 februari 2022 / 17:25

   Wij hebben ooit (tijdens de vakantie, maar de sporen waren nog duidelijk zichtbaar) een stel eenden aan ons minivijvertje gehad. Maar een meerkoet, nee, die missen we nog op het lijstje!

   Like

   • djaktief 12 februari 2022 / 17:36

    Op de Gaatkensplas zitten veel futen en ook nog wat zeldzamere eenden. Onze tuin komt op een zijwater aan de achterkant van de plas dus vandaar dat wij watervogels zien. We hebben wel eens een meerkoetennest.

    Geliked door 1 persoon

    • Affodil 12 februari 2022 / 18:36

     Maak me een beetje jaloers, ja!

     Geliked door 2 people

  • Affodil 12 februari 2022 / 21:09

   Was ook maar om te lachen. ☺️

   Like

 5. Nina 13 februari 2022 / 11:28

  Héerlijk bericht…. Tijdens het telweekend was het hier in mijn zakdoektuintje noppes wegens burenwerken rondom… té veel lawaai ! Intussen is de rust weergekeerd en zijn ze ook terug, de meesjes, roodborstjes, vinken. En een mezenpaartje richt mijn Griekse-Villa-vogelhuisje weer in voor een toekomstig nest. Ikke hélemaal blij. En oh ja, hier het hele jaar eten, drinken en bad voorradig.

  Like

  • Affodil 13 februari 2022 / 13:12

   Dat was vorig jaar (of het jaar ervóór?) bij ons ook zo. Niets, noppes, nada! Bij ons geen Griekse villa, maar een peperkoeken huisje 🙂 En er wordt al druk gebruik gemaakt van de haarpluizen van Jeppe!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.