2021, going on 2022 …

Je ontsnapt er dezer dagen niet aan: de jaaroverzichten. In beeld, in klank, in geschreven woord, … Looking back in anger om wat niet kon of mocht, of overpeinzen wat fout ging, enthousiast om wat dan tóch goed kwam. Of gewoon in verwondering: is dat al/nog maar een jaar geleden?

Naar de radio wordt hier amper geluisterd, tv kijken we deze week alleen als we er zeker van kunnen zijn dat we niet in zo’n halsomwringende retrospectie terecht gaan komen. Dan nog liever de heruitzending van Beerschot – Anderlecht van gisteravond, al heb ik eigenlijk even weinig met Anderlecht als met Beerschot. Maar ik gun het “the Vince” dat hij eindelijk helemaal tot zijn recht komt als trainer.

In geschreven woord dan maar. Enkele medebloggers (hier en hier) hebben hun achterlicht al laten schijnen. Dan zal ik ook maar eens achterom kijken, zeker? Al was mijn eerste diensthoofd daar geen voorstander van (je weet nog wel, die van “als je teveel omkijkt naar het verleden, val je ruggelings in de toekomst”).

2021 was voor ons vooral de voortzetting van alledag. Covid heeft – op de momenten na, dat ik me in winkels waagde – verbazend weinig invloed op ons leven. En dat wordt zelfs nog minder, want sinds ik mijn boodschappen online bestel en thuis laat afleveren (scheelt een hoop gesleur, rugpijn en mondkapjesergernis), spaar ik tijd én geld. Die investeer ik met graagte op andere fronten.

Uitgaan hebben we nooit veel en/of graag gedaan. Dus wat missen we aan de (vervroegde) sluiting van café’s? Uit eten gaan we sowieso liefst ’s middags, omdat warm eten ’s avonds aanleiding geeft tot nachtelijke zure oprispingen. Ook dààr gaan we door als vanouds. Vakantie? Wij gaan per definitie op het moment en de plaats dat we zo min mogelijk mensen kunnen tegenkomen die door hun eeuwige gekwebbel de rust van de natuur verstoren en zo foto- en filmmomenten naar de kl*ten helpen.

Wat maakte 2021 dan nét iets anders? Vooreerst de vaststelling dat lontjes tegenwoordig niet krimpvast meer zijn. Ik heb nog nooit zo mijn woorden gewikt en gewogen, uit angst om een “klop op mijn bakkes” te krijgen. De ontdekking ook dat al die tinten grijs aan het verdwijnen zijn ten voordele van donkerzwart en helwit. Polarisatie is de geur van het moment. Het feit ook dat de politiek het ook niet (meer) weet en als een blinde naar een ei klopt. Al zal de struif wel altijd in hun eigen pannetje terecht komen. Maar of dat nu zo anders is dan anders?

2021 was ook voor de verandering eens nat. En dat was niet voor iedereen een even positief gegeven wat nog zwak uitgedrukt is. Zeuren over slijksporen van de hond binnenshuis doe ik niet meer in het besef dat in veel huizen in Nederland, België en Duitsland hooguit hondenpootafdrukken in het slijk staan. Binnenshuis.

Komt het door meer media-aandacht of is onze maatschappij in 2021 extreem gewelddadig geworden? Gericht geweld tegen hulpdiensten, mensen (vaak van de pers) die op klaarlichte dag op straat afgemaakt worden als slachtvee, rellen hiér, uit de hand lopende betogingen dààr, hooliganisme op het randje van moord, …

Nog 3 dagen. Hopelijk schrijven we eind 2022 niet met bloedrode inkt …

14 gedachtes over “2021, going on 2022 …

 1. MyriamC 28 december 2021 / 12:04

  Wat een krachtig logje, met heel veel ‘nagel op de kop’.Mensen zitten echt op hun tandvlees. Ik begrijp het ook wel dat er betoogd en gedemonstreerd wordt door groepen die hun broodwinning zien afgepakt worden. Iedereen die kosten noch moeite heeft gespaard om voor een veilige omgeving te zorgen wordt nog maar eens gestraft. Steunmaatregelen, ja ze zijn er maar met 40 euro per dag steun (dat was het bedrag dat mijn jonge kapster – die voor zware afbetalingen staat – kreeg) doe je niet veel.
  Laat ons hopen dat deze situatie snel tot het verleden behoort. En dat de dames en heren in hun ivoren toren die het voor het zeggen hebben eerst eens goed nadenken voor ze allerlei beloftes doen. Dat zou al veel irritatie wegnemen.

  Like

  • Affodil 28 december 2021 / 14:06

   Dank voor het compliment en ik help je hopen dat er eindelijk eens een jaaroverzicht met leuke verrassingen in de maak is.

   Geliked door 1 persoon

 2. Thomas Pannenkoek 28 december 2021 / 12:50

  Eenentwintig maanden corona haalt duidelijk het slechtste in de mens naar boven. Polarisatie zoals je schrijft, maar ook collectief egoïsme en je-m’en-foutisme. Vandaag kunnen meer dan 28.000 Belgen er niets meer over navertellen, want ze bezweken onder het vuile virus.
  Hopelijk krijgen we jouw pen in 2022 nog vaak te zien, want hij is scherp, rechtvaardig, to the point. Prettig eindejaar!

  Like

  • Affodil 28 december 2021 / 14:07

   Prettig eindejaar en dank voor het compliment. Ik heb zo af en toe mijn momenten. Hopelijk zet zich dat door naar een optimistischer jaaroverzicht binnen 365 dagen.

   Geliked door 1 persoon

 3. Vief 28 december 2021 / 18:36

  Wat hierboven verteld wordt, je zegt het inderdaad zo raak.
  Ik streef heel naïef nog zoveel mogelijk naar warmte in de maatschappij. Nu de grote massa nog.
  Fijn eindejaar!

  Like

  • Affodil 29 december 2021 / 11:09

   Via de dorpsraad probeer ik het op beperkt niveau ook nog. Soms lukt het, soms ook niet.
   Ook fijn eindejaar!

   Geliked door 1 persoon

  • Affodil 29 december 2021 / 11:10

   Altijd leuk, dat we hier nog eensgezind kunnen zijn. Zonder andersdenkenden uit te sluiten.

   Geliked door 1 persoon

 4. Matroos Beek 28 december 2021 / 21:29

  Ook wij missen het uitgaan niet echt, daar we geen uitgaanders zijn. De boodschappen worden ook wekelijks aan huis geleverd. Wat een luxe.
  En voor de rest kan ik enkel vaststellen en beamen wat je hier schrijft. Helaas… in vele opzichten.
  In mijn familie hadden/hebben we te maken met meerdere ernstig zieke mensen de laatste maanden. Heel triest allemaal. Dus ik hoop dat we volgend jaar iets positiever mogen afsluiten. Op hoop van zegen.

  Like

 5. djaktief 28 december 2021 / 22:58

  Fraaie beeldspraken in je blog. Ik betreur de polarisatie en schrijf zo min mogelijk over controversiële zaken. Beste wensen voor het nieuwe jaar.

  Like

  • Affodil 29 december 2021 / 11:12

   Als de onderwerpen nu eens even fraai waren als de beeldspraak. Dan hadden we ook een ander jaaroverzicht. Ik zoek ook de controverse niet op just for fun, maar soms wordt me toch de bek opengebroken.
   Wederkerige wensen!

   Geliked door 1 persoon

 6. Menck 28 december 2021 / 23:00

  Je slaat spijkers met koppen middels dit betoog. Mijn jaar was er vooral eentje van heel veel stilte, zowel sociaal als bloggewijs. Gezondheidsperikelen liggen er ten grondslag aan, vrees ik.

  Like

  • Affodil 29 december 2021 / 11:19

   Dit betoog is dan ook de enige plaats waar ik spijkers met koppen durf slaan. Een oudejaarsetentje in elkaar flansen met kapotte duimen is niet zo evident.
   Jammer dat de gezondheid niet mee wou. Je was inderdaad maar stilletjes dit jaar.
   Hopelijk krijgen we jou volgend jaar weer wat vaker te lezen!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.