Tradities …

OK, tradities zijn er om in ere te houden (voor wie daar behoefte aan heeft / gevoelig voor is).

Als iemand aan “onze” tradities wil raken omdat hij/zij er een ongelukkig gevoel bij krijgt (ja, de pietenkwestie), dan staan we op hoge poten om ons recht op die traditie op te eisen. Ik laat in het midden of dat terecht is of niet, of we met elkaar wat rekening kunnen houden of niet. Die discussie hebben we al vaker gehad dan me lief is.

Er zijn er ook die “onze cultuur” te vuur en te zwaard willen verdedigen tegen gebruiken en gewoonten van mensen die intussen al een aantal generaties hier leven en vaak beter ingeburgerd zijn dan het “eigen volk”. Die zelfverklaarde cultuurridders voelen zich bedreigd, terecht of niet. Al heb ik vaak mijn vragen bij wat zij dan weten over hun eigen cultuur. Een aantal jaren geleden voerde Nederland een soort inburgeringsexamen in voor kandidaat-nieuwe-burgers. Ik kom nogal op NL fora en voor de grap gingen we allemaal eens de vragen oplossen. Meestal eindigde ik met een straat voorsprong op de “échte” Nederlanders. En in Vlaanderen (of eender waar) zal het niet anders zijn. Kijk maar eens een keer naar kwissen over algemene kennis op tv. Ténenkrómmend!!!

Maar wat ík véél bedreigender vind voor onze eigenheid (als die dan toch moet verdedigd worden) is het invoeren van tradities waar wij helemaal niets mee hebben, die helemaal niet in onze geschiedenis passen en zuiver commerciële doelen dienen. Zoals daar zijn: Valentijn (heeft geen enkel raakvlak met onze cultuur), Halloween (idem) en nu wordt ons links en rechts (vlak vóór de zwelgpartijen van Kerst en Oud en Nieuw) een nieuwe vreemde eend (of in dit geval een kalkoen) door de strot geduwd. Ik kreeg eergister de nieuwe Margriet in handen en daar waren ze van de eerste tot de laatste bladzijde in de ban van “dankbaar zijn”, gevulde kalkoen, met de hele familie rond de tafel, pakjes uitdelen. Hier hebben we toch Pakjesavond? Nou ja, kan je de niet-welkome pakjes van Thanksgiving doorgeven aan de volgende ongelukkige. Dat is ook iets om dankbaar voor te zijn …

Toeval of niet: het past weer helemaal in het hoekje “zullen we de VS maar nog wat vaker kritiekloos naäpen?”

Als je het over cultuurbezoedeling wil hebben …

25 gedachtes over “Tradities …

 1. djaktief 19 november 2021 / 08:04

  Ik heb ook niks met die 3 dingen die jij noemde. Wij doen er niet aan, maar soms doe je mee zoals destijds voor de kinderen aan Halloween. En als ik al eens een roos krijg dan spuug ik er niet op.

  Like

  • Affodil 19 november 2021 / 18:47

   Halloween viel bij ons eigenlijk pas op de mat toen de jongens de kleuterschool ontgroeid waren en toen vonden ze het zelf eigenlijk onzin.

   Een traditie die ze zélf wel nog in ere gehouden hebben (en die echt wel eigen was aan de streek): “Nieuwjaarke zoete” gaan zingen. “Nieuwjaarke zoete, het varken heeft vier voeten. Vier voeten en een steirt. Is u dat geen centje weird?” En als er niks in de pot kwam: “Hoèg huis, lièg huis, hier woènt een gierige pin in huis” en dan lopen, natuurlijk! 🙂

   Like

   • djaktief 19 november 2021 / 22:22

    Die laatste ken traditie ken ik niet. Halloween was bij onze jongens heel populair. Ook bij scouting waren er vaak griezelige droppings op andere momenten dus dat spookachtige sprak hem blijkbaar aan.

    Like

    • Affodil 20 november 2021 / 07:20

     Een variant was Driekoningen zingen. Het enige verschil zit hem in de datum en de liedjes. Het was niet in alle regio’s in Vlaanderen even populair, het was vooral iets voor de landelijke gemeenten. En ik vraag me af of het tegenwoordig nog gedaan wordt. De oorsprong ligt in het verre verleden, toen arme kinderen rond die tijd van het jaar gingen “bedel-zingen” bij de gegoede burgers om de restantjes van de feestmaaltijden. Later werd dat snoep of wat kleingeld. De oogst kon in sommige streken behoorlijk oplopen, want de kinderen van mijn schoonzus (omgeving Herentals) haalden soms ruim 30 – 40 euro op. Zo’n vaart liep het bij ons niet. Maar hun eetlust was toch voor een week of 2 verpest. 🙂

     Dit is trouwens ook terug te vinden in andere landen. Ik heb ooit een concert van kerst- en nieuwjaarsliederen van de groep Coope, Boyes and Simpson bijgewoond en daar zaten ook een paar bedel-liedjes bij. “Here we come awassailing” is er zo eentje, uit Norfolk, als ik me goed herinner.(https://mainlynorfolk.info/coope.boyes.simpson/records/agarlandofcarols.html)

     Geliked door 1 persoon

    • djaktief 20 november 2021 / 09:53

     Driekoningen zingen ken ik uit verhalen. Dat was al afgeschaft toen ik jong was (nu 60) en ik ben echt katholiek opgevoed.

     Like

  • Affodil 19 november 2021 / 19:00

   Ze gaan er zichzelf nog mee dooddoen, hoor. Want op de duur volgt het zich zo snel op, dat het niet bij te houden is. Het “speciale” gaat er ook van af.

   Geliked door 1 persoon

 2. marieclaire 19 november 2021 / 08:27

  Mijn vader noemde moederdag en vaderdag al geldstrikkies. Nuchter als ik ben vind ik dat ook van al de versieringen en eetpartijen en cadeaugeverij van de hier nog niet genoemde “feestdagen”.

  Like

  • Affodil 19 november 2021 / 18:58

   Dat is op dezelfde manier begonnen. En waar ..?
   “In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother’s Day zou zijn, een nationale feestdag. De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid. In Nederland begon de traditie rond 1925.”

   Like

 3. spinnendnest 19 november 2021 / 09:23

  “zullen we de VS nog wat vaker kritiekloos naäpen?” En deze dagen worden we platgeslagen door Black Friday (dag na…) aanbiedingen. De ergerlijke surplussen op die ‘feestdagen’. :-/

  Geliked door 1 persoon

  • Affodil 20 november 2021 / 05:33

   Waar ze dan ook weer uitwassen op zullen verzinnen …

   Like

 4. MyriamC 19 november 2021 / 09:44

  Helemaal met je eens. Wij doen er ook niet aan mee. Maar ik zie wel, tot mijn spijt, dat er op de scholen duchtig aan Halloween gedaan wordt. Mijn kleinzoon moest (!) verkleed naar school komen. Zo’n kleuter vindt dat natuurlijk geweldig en tegen dat hij volwassen is weet hij niet meer beter en denkt hij dat het bij onze cultuur hoort.

  Like

  • Affodil 19 november 2021 / 18:57

   Dààr wordt op gerekend, he. Ze pakken je via je (klein)kinderen.

   Like

 5. NIna 19 november 2021 / 11:44

  Eerst wou ik zetten ‘niks’ aan toe te voegen, maar dan vind ik in mijn mailbox een paar aanmoedigingen om te kopen op ‘Black Friday’…. (de vrijdag na Thanksgiving). Dat zijn/worden dan nog eens de uitwassen na….. :-/

  Like

  • Affodil 19 november 2021 / 18:55

   Er wordt voortdurend verder geborduurd. Soms vraag ik me af waar mensen het geld vandaan halen want als het niet loont, bloedt dat toch vanzelf dood?

   Geliked door 1 persoon

  • Affodil 19 november 2021 / 18:48

   Die was ik nog vergeten. Dat ligt er écht dik bovenop, dat het pure commerce is.

   Like

 6. Menck 21 november 2021 / 16:02

  Het is de commercie die regeert en die zulks in het leven roept. Ik haak sowieso af.

  Like

  • Affodil 21 november 2021 / 18:47

   Wij ook. Dat is zo ongeveer de enige manier om een beetje dwars te liggen. 😉

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.