Fleurige oproep …

De “spontane” ahorn die naast de schutting stond, hebben we laten kappen. Omdat hij naarstig bezig was genoemde schutting uit haar hengsels te drukken. Omdat die zaailingen veel sneller groeien dan wat je bij de kweker koopt. En omdat dat dan wil zeggen dat we er bijna met de boomzaag naast kunnen staan om te vermijden dat de takken die óver de schutting groeien fietsers op het paadje naast de tuin van hun vehikel zwiepen.

Wie goed kijkt kan de afdruk van de steen in de schutting zien. Die zat klem tussen de stam van de ahorn en de omheining en dat laat een heuse stempel na.

Dat betekent natuurlijk wel dat er weer een lege plek ontstaan is. Vóór de andere panelen hadden we de voorgaande jaren al klimmers geplaatst. Met goedkopere en dus verkeerde klimrekken (zie links op de foto), die we nu aan het vervangen zijn.

Voor de lege plekken zijn al rekken besteld, maar ik denk dat ze uit de UK moeten komen (te voet, dus).

Van achteraan naar voor hebben we een bosrank “Marjorie”, een kamperfoelie, een winterjasmijn en dan nog 2 panelen die om fleurig gezelschap vragen. Nu dacht ik eerst zo aan het wit-met-indigoblauw van een passievruchtbloesem, naast het tere roze van een (liefst doornloze) enkelvoudige maar wel geurige klimroos. Ik dacht daarbij aan bijvoorbeeld de Mortimer Sackler . Maar eerstgenoemde schijnt nogal passioneel (lees “heel uitbundig”) te groeien, dus dan kan ik er weer mijn bed naast maken.
Daarom doe ik een oproep om eens met wat ideetjes te komen. En indien mogelijk ook met ervaringen, vooràl ervaringen!

Vorig jaar kochten we een nogal armetierig uitziend stekje van de Solarisdruif. Ze doet het “niet slecht”.
Ze smaakt ook “niet slecht”. Méér zelfs: ze smaakt lekker!

Intussen heeft de tuin ook ontdekt dat het al oktober is. Volgende week worden ons een paar zonnig(e)(-achtige) dagen beloofd. Daar zullen we maar eens gebruik van maken om de tuin wat winterklaar te maken: overtollige zaailingen verwijderen, zaaddragers ophangen voor passerende zaadetertjes, het egelhuis nog eens controleren en de feeders nog eens extra schoonmaken en vullen.

De laatste kleuren van dit jaar.

24 gedachtes over “Fleurige oproep …

 1. marieclaire 2 oktober 2021 / 15:46

  De esdoorns schieten hier ook als paddenstoelen uit de grond. Ik kan er een handel van maken. Het boompje op de laatste foto, is dat de bewuste ahorn?

  Like

  • Affodil 2 oktober 2021 / 15:53

   De ijle boom in de achtergrond is de ginkgo van de buren. De gelige ervóór is onze goudiep. De esdoorn staat er nergens meer bij.

   Geliked door 1 persoon

    • Affodil 2 oktober 2021 / 16:01

     Ik ben speciaal eens gaan zoeken tussen de foto’s en wil je wel geloven dat hij nergens op staat? Zelfs de foto’s van de voorkant van het huis, daar valt hij elke keer net naast. Het enige spoor dat we dus van hem hebben is die stoemp die overgebleven is …

     Geliked door 1 persoon

    • marieclaire 2 oktober 2021 / 16:04

     Dat kan geen toeval zijn😂 Uitgraven dan maar, die stoemp.

     Geliked door 1 persoon

 2. MyriamC 2 oktober 2021 / 15:48

  Mooi!
  Wat die passiebloem betreft, een prachtige plant maar hij groeit inderdaad heel passioneel. Toch ben ik er nog altijd heel blij mee. Aan de overkant van de passiflora hebben we wilde wingerd. Die woekert niet, begint fris groen in de lente en kleurt prachtig oranje en rood in de herfst.De soort die wij hebben krijgt blauwe bessen waar de vogels gek op zijn.

  Like

  • Affodil 2 oktober 2021 / 15:55

   Die noteer ik dan al als eerste op mijn lijstje. Heeft wingerd hechtworteltjes of enkel klimrankjes die zich rond het rek winden?

   Like

   • MyriamC 2 oktober 2021 / 16:22

    Hechtworteltjes. Je hoeft daar geen klimconstructie voor te hebben.
    Passiflora heeft klimrankjes.

    Like

    • Affodil 2 oktober 2021 / 18:20

     Daar vreesde ik al voor. Na onze ervaringen vroeger met klimop ben ik daar niet echt zo’n fan meer van.

     Like

    • MyriamC 2 oktober 2021 / 21:38

     Snap ik. Maar is wel mooi.

     Like

 3. Sarah 2 oktober 2021 / 17:43

  De clematis ‘little nell’ heeft mooie zachtroze bloemen. Die zal niet gaan woekeren. Houdt van een zonnige standplaats.

  Like

 4. djaktief 2 oktober 2021 / 19:53

  Ziet er prachtig uit jouw tuin. Wij hebben veel plezier van een doornloze braam. Hij heeft heerlijke vruchten ook nu nog en is verder goed terug te snoeien. Verder kan een vlinderplant buddleia ook heel goed groeien vlak voor een schutting. Hij is ook heel makkelijk terug te snoeien. Maar omdat je een rek hebt geplaatst den ik dat je een echte klimplant wil. Wij hebben wel clematis maar dat ziet er alleen als het bloeit mooi uit. Aan de onderkant hebben we daarom japanse kers gezet.

  Geliked door 2 people

  • Affodil 2 oktober 2021 / 21:03

   Wij hadden een (uitloper van) een doornloze braam die onder de schutting en het tuinhuis door gegroeid was. En omdat er tussen de omheining en het fietspad nog een haagje van de gemeente stond, konden wij er niet bij om te snoeien .

   Geliked door 2 people

  • Affodil 2 oktober 2021 / 21:00

   Die hebben we aan de achterkant van de schutting laten uitgraven. Was een uitloper die uit de tuin ontsnapt was en het fietspad wou innemen. Gaat ook alle kanten op. Vond ik op manier wel jammer, want het was wel leuk om passanten in het geniep een paar bessen te zien plukken. Maar het groeide tussen de aanplanting van de gemeente en dat vonden ze niet leuk

   Geliked door 1 persoon

  • Affodil 2 oktober 2021 / 21:05

   Die laatste ken ik niet. Ik heb al een winterjasmijn aan de schutting, en een zomerjasmijn die rond een paal met een vogelhuisje geleid is. Ga ik eens opzoeken!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.