1000 vragen aan jezelf (28)

501. Laat je je graag verrassen als je uit eten gaat?
Jaaaahhh!!! Ik speel niet graag op safe. Als er iéts op de kaart staat wat ik niet ken, dan moet ik het proberen. Kan goed zijn dat het tegenvalt, maar dat weet ik dan ook weer.

502. Wat is je beste besluit in je carrière?
Het was natuurlijk vanuit een luxe-positie als vastbenoemde, maar als het “vuur” eruit was, vroeg ik een overplaatsing. Nieuwe uitdaging, nieuwe kansen.

503. Wat is je favoriete bloem?
Moeilijke keuze voor een bloemenliefhebber. Maar de wilde lelie die op Corsica bloeit, heeft mij mijn blog-pseudoniem bezorgd. Dat zal wel iets zeggen.

504. Zou je onder hypnose te brengen zijn?
De meeste mensen hebben een totaal verkeerd beeld van hypnose. Ze stellen zich dan iemand voor die als een strijkplank door de lucht zweeft of zich voor een volle zaal uitkleedt. Onzin!

Een goede hypnotiseur brengt je in een (wakkere!) staat van ontspanning, waardoor je je innerlijke weerstand tegen bepaalde barrières opgeeft. Maar er worden nooit morele grenzen verlegd want wat je in bewuste toestand niet wil doen, doe je onder hypnose ook niet. Je hoort bijvoorbeeld geluiden van buitenaf, maar je geest doet daar niets mee. Bijvoorbeeld: buiten loopt iemand de sterren van de hemel te vloeken. Normaal zou je je daar een idee over vormen. Nu registreer je dat, maar je doet er niets mee.

Je sluit je op in een cocon waar je alleen bent met jezelf en de stem van de hypnotiseur. Die vraagt je op zoek te gaan naar de bron(nen) van je probleem en leidt je doorheen het proces om die bron(en) te neutraliseren. Maar dat doe je dus wel zélf, want niemand kan dat voor je doen. Het ontbrak je eerder enkel aan de moed om het probleem te doorgronden of om de oorzaak (die bij jezelf of daarbuiten ligt) aan te pakken. Je wordt er bij herhaling van overtuigd dat je het aankan, dat je het aandurft en dat je in jezelf alles beschikbaar hebt om dat te doen.

Eigenlijk is een hypnose gewoon een geleide meditatie, die je op moeilijke momenten bij jezelf kan herhalen om je er doorheen te helpen.

505. Wat moet je hoognodig weggooien?
Een bordje waarvan ik net ontdekte dat er een barst in zit. Ik had het vorige week in de microgolfoven gezet (mocht volgens de verkoopster) en ik hoorde een ping!-geluid. Toch zag ik er niets verkeerds aan. Maar toen ik het net stond af te drogen hoorde ik de barst “knarsen”.

506. Welke buitenlandse stad zou je graag willen bezoeken?
Barcelona. Gaudi …

507. Draag je vaak lippenstift?
Soms, maar niet vaak. Ik moet daar heel zuinig mee omspringen, want de huid van mijn lippen is zo dun dat ze binnen de kortste keren afbladdert als oude verf.

508. Wat is je favoriete taartje?
Pasteís de nata

509. Bezoek je wel eens een kerkhof?
Ja. Ook op vakantie. Daar kan je soms een hele geschiedenis van een gemeenschap aan aflezen. Vooral omdat wij graag eilanden en kuststreken bezoeken. Dan vind je soms de bemanning van een visserschip dat in een storm vergaan is, of een duidelijke verwijzing naar een conflict dat ooit die kleine gemeenschap verdeeld heeft een dreiging die van overzee kwam …

510. Hoeveel wil je maximaal uitgeven voor een goede fles wijn?
Laat het duidelijk zijn: goede wijn behoeft geen krans in de vorm van een duizelingwekkend prijskaartje. We zijn ooit door iemand uitgenodigd voor een etentje. Er werd een fles ontkurkt die qua prijs het dure vijfgangenmenu veelvoudig overtrof. En ik vond hem niet lekker.

511. Hoe zou je je kledingstijl omschrijven?
Ik zou het met een groot woord eclectisch kunnen noemen, maar de waarheid is prozaïscher: “wat voor weer is het + wat ga ik vandaag doen + wat zit dan het comfortabelste”.

512. Wat is er terechtgekomen van je tienerdromen?
Ik heb (on)bewust die periode in een oude koffer op zolder gezet (en vergeten mee te verhuizen). Toen de sloten van die koffer dicht klikten, heb ik nieuwe dromen gemaakt. En daarvan zijn er een deel bewaarheid en een deel bleek te hoog gegrepen. Er zijn er ook nog een paar die ik behoedzaam van jaar naar jaar meeneem, omdat een droom een dierbaar goed is op zichzelf.

513. In welke zee heb je voor het laatst gezwommen?
Ik zwem niet in zee. Daarvoor ben ik veel te onervaren als zwemmer. Ik ben al blij dat ik tegenwoordig niet meer kopje onder ga als ik een tegenligger zie bij het baantjes trekken in het zwembad.

514. Kook je vaak uit pakjes en zakjes?
“Uit pakjes en zakjes koken” is nog iets anders dan een ingrediënt uit een pakje gebruiken om een vers gerecht op smaak te brengen, bijvoorbeeld. Of omdat een bepaald ingrediënt hier niet vers te verkrijgen is. Basmatirijst kan je hier ook niet vers bij de boer halen, dat koop je in pakjes. En tegenwoordig koop ik vaak van die soep-verspakketten. Daarvan kan je ook zeggen dat het “in een pakje zit”, maar het is een doos met net dié groenten en kruiden die je nodig hebt om een pan soep te maken voor, zeg maar, 4 borden.

515. Waar voel je je geborgen?
Thuis. Maar ook buiten, aan het water, in de stilte van de natuur.

516. Wat is je beautygeheim?
Niet te vaak in de spiegel kijken.

517. Ben je soms streng voor jezelf?
O ja. Maar ook heel vergevingsgezind.

518. Welk verhaal gaat al jaren rond in de familie?
Ik neem aan dat bedoeld wordt een verhaal over mij? Dan vertellen ze dat alleen achter mijn rug, dus ik weet het echt niet.

519. Wanneer ben je voor het laatst een hele dag in de buitenlucht geweest?
Gisteren.

520. Hoe vaak schrijf je met de hand?
Dagelijks.

23 gedachtes over “1000 vragen aan jezelf (28)

 1. MyriamC 31 augustus 2021 / 07:45

  506: DOEN! Barcelona is een heerlijke stad.
  508: Mmmm, pastéis de nata … maar dan wel ergens in Portugal.
  510: gelijkaardig verhaal. Vriend ging in zijn kelder een Château Petrus halen van het jaar weet-ik-veel. Een fles die heel veel waard was – als in 100.000 BF in die tijd. Was gewoon niet te drinken!

  Like

  • Affodil 31 augustus 2021 / 13:06

   Het is alleen dat ik het zo gemakkelijk op mijn heupen krijg van die stadsdrukte.

   Like

   • MyriamC 31 augustus 2021 / 13:16

    Er zijn genoeg wijken waar het niet extreem druk is. En buiten seizoen uiteraard.

    Like

    • Affodil 31 augustus 2021 / 13:54

     Wij gaan al jaren buiten het toeristische seizoen. Maar als je bepaalde culturele trekpleisters wil bezoeken, ben je meestal niet de enige. Het is sowieso toch nog niet voor direct, maar ik hou het in gedachten.

     Like

    • MyriamC 31 augustus 2021 / 17:24

     Dan niet alleen de alomgekende culturele trekpleisters doen. De minder gekende zijn zeker zo interessant.

     Like

    • Affodil 31 augustus 2021 / 22:16

     Wat wij het liefste doen: opzettelijk verdwalen (wél met een stadsplan als backup) en je weet niet welke ontdekkingen we soms deden!

     Geliked door 1 persoon

    • MyriamC 31 augustus 2021 / 22:20

     Heerlijk inderdaad!

     Like

 2. djaktief 31 augustus 2021 / 08:26

  Prachtige invulling. Leuk om te lezen waar je blognaam vandaan komt.

  Like

  • Affodil 31 augustus 2021 / 13:05

   Dat stamt uit de tijd dat we” de eerste keer naar Corsica gingen (2004, denk ik).

   Geliked door 1 persoon

 3. Menck 31 augustus 2021 / 12:17

  Als je van de affodil houdt, dan kan ik je een soortgenoot aanbevelen die het in ons klimaat prima doet: de Camassia cusickii of indianenlelie. Bloeit in het late voorjaar zeer uitbundig. Wij hebben al vele jaren de blauwe en witte varianten in onze tuin. Ze zijn elk jaar een feest voor het oog.

  Like

  • Affodil 31 augustus 2021 / 13:04

   Die is inderdaad heel mooi en die blauwe variant ga ik volgend jaar eens tussen al die tinten paars en roze zetten ter afwisseling. Bedankt voor de tip!

   Geliked door 1 persoon

 4. Matroos Beek 31 augustus 2021 / 16:20

  Die uitdaging op het einde van de carrière heb ik ook nodig. En die heb ik. De sleur is niets voor mij. Anderzijds is het best zwaar, maar toch geeft een nieuwe uitdaging mij naast meer werk, ook meer energie.

  Like

 5. saturnein 3 september 2021 / 08:07

  Affodil, is het erg dat ik nog niet opgezocht had wat dat wilde zeggen? 🙂 Weer iets bijgeleerd.
  Je geeft me inspiratie. Binnenkort trekken we naar een paar eilanden. Hoewel ik iets heb voor kerkhoven, heb ik er nog niet aan gedacht daar eens een kerkhof op te zoeken. Ga ik (proberen) doen dus. Merci!

  Like

  • Affodil 4 september 2021 / 07:22

   Nee, dat is niet erg. Niet mee inzitten.

   Het kerkhof dat het meeste indruk maakte (op de oorlogskerkhoven in de Westhoek na) was dat van Bonnifaccio, op Corsica. Echt een stad in de stad. Omwille van de rotsachtige bodem staan de graven bovengronds. Het zijn kleine witte huisjes die langs “straten” en “pleinen” geschikt zijn en waar hele families “wonen”. Met Allerzielen werden (worden? in de bergdorpen zijn die gebruiken vaak nog levendig) speciale broden gebakken en ’s nachts buiten gezet, samen met andere zaken als fruit etc. Die zijn bedoeld voor de afgestorvenen. De resten van het feestmaal (veel zal er dan niet gegeten worden door die geesten zeker?) wordt de volgende ochtend verdeeld onder de behoeftigen.

   Geliked door 1 persoon

   • saturnein 4 september 2021 / 07:29

    Wat een mooi gebruik is dat! Er zijn zo nog wel van die gebruiken die een praktische achtergrond hebben (gezondheid, naastenliefde…).

    Like

    • Affodil 4 september 2021 / 08:11

     Als je op veel van die oude gebruiken teruggaat naar de oorspronkelijke bedoeling, sta je vaak te kijken.

     Geliked door 1 persoon

    • saturnein 6 september 2021 / 08:58

     Is zo hè. Ook de vasten bijvoorbeeld.

     Like

    • Affodil 6 september 2021 / 09:23

     Ik heb (een paar keer zelfs) het boek De Bron van James Mitchener gelezen. Dan valt je pas op hoe sommige gebruiken en godsdienstregels ontstaan. Het verbod om varkensvlees te eten, bijvoorbeeld. Varkensvlees bederft heel snel. Hoe moesten nomadische volken het vers houden zonder koelkast en in de woestijn? Eigenlijk was het een hygiëneregel, maar enkel via de godsdienst kon men het afdwingen. En zo staan bijbels, talmoets en andere godsdienstige geschriften er bol van.

     Geliked door 1 persoon

    • saturnein 6 september 2021 / 10:35

     Een kant van godsdienst (in al zijn vormen) waar veel mensen zich niet van bewust zijn.

     Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.