Fiets, wiedewiedewiets, fiets, fiets, fiets, …

Ik ga door met het volgende item van de fotochallenge van Saturn9: fiets.

Ik heb een haat/liefde verhouding met de fiets. Als kind wou ik er doodgraag één, maar mijn moeder stelde haar veto, want zij was bang in mijn plaats. In die tijd was fietsen best nog doenbaar vergeleken bij vandaag. Bovendien geldt ook op dat punt: jong geleerd is oud gedaan. Stiekem trapte ik wel eens een paar meter op de fiets van een vriendinnetje, maar daarmee word je nog geen wereldkampioen.

Ik moest wachten tot ik 21 werd en dus meerderjarig (toen duurde dat nog zo lang) en ik mezelf kon trakteren op een tweewieler. Ik zag er amper 14 uit en had geen flauw idee waar ik aan begon, dus werd mij een fiets “op de groei” aangesmeerd. Ik heb er hooguit een ritje of 5-6 mee gemaakt, waarbij ik nog met een broekspijp (toen waren die olifantspijpen in de mode) tussen de ketting sukkelde en ik met mijn smikkel op de Grote Markt van Sint-Niklaas kwakte. In elk geval had ik plaats genoeg om te gaan liggen. Exit fiets.

Toen ik eindelijk een fiets naar mijn maat kocht, was ik inmiddels al bijna 60 en dus goed op weg naar mijn pensioen. Hier kon ik tenminste mee uit de voeten en als het weer het toeliet reed ik er dus mee naar het werk. Nu staan fietsrekken op een campus meestal wreed vol en ik had absoluut geen zin om uren te moeten zoeken naar mijn stalen ros. Dat was ook niet nodig want hij viel stief goe op. De kans dat hij gestolen zou worden zoals zovele grijs-metalieken soortgenoten, was ook nihiel. Hij gaf daarvoor net iets teveel licht …

17 gedachtes over “Fiets, wiedewiedewiets, fiets, fiets, fiets, …

 1. Thomas Pannenkoek 25 augustus 2021 / 07:35

  Lijkt een beetje op het kleur van onze stadsfietsen.
  Nostalgie, dat fietsen, helaas lukt het mij niet meer.

  Like

  • Affodil 25 augustus 2021 / 08:15

   En toen kwamen we naar hier wonen, kocht Manlief een e-bike en kon ik niet volgen. Ik heb hem dan ook maar verruild voor een “elentriek ros”, al vond ik eigenlijk dat ik met mijn oranje tweewieler in Nederland beter tot mijn recht kwam. En bij overname kreeg ik er bijna evenveel voor als hij gekost had. Ik heb hem nog een tijdje zien rondtoeren, vermoedelijk als verhuurfiets, maar intussen heeft hij waarschijnlijk een vast adres gevonden.

   Like

  • Affodil 25 augustus 2021 / 08:18

   Eén van de eerste keren dat ik er mee naar de bakker fietste op zondagochtend had ik mij daar toch een beetje aan mispakt. Toen leefde mijn schoonmoeder nog, dus ik bracht voor haar ook altijd pistollekes en koffiekoekskes mee. En voor ons ook natuurlijk, en brood voor een week, … Dat was toch efkes puzzelen, want ik kan uiteraard niet met één hand rijden. Gelukkig had ik geen doos gebak bij, want die had ik onder de snelbinder moeten steken …

   Geliked door 1 persoon

 2. MyriamC 25 augustus 2021 / 10:02

  Jong geleerd is oud gedaan, dat klopt. Maar daarom nog niet ‘graag’ gedaan. Ik heb heel mijn leven een fiets gehad, al vanaf mijn 3 of 4 jaar. Op den buiten fietste iedereen. En toch heb ik vele jaren (en dan spreek ik van tussen mijn 23 en 55) nauwelijks gefietst. Als er een auto voor de deur staat, is dat toch veel gemakkelijker … zelfs om naar de bakker achter de hoek te rijden. Het is pas sinds ik mijn e-bike heb, dat ik weer met plezier de fiets neem.

  Like

  • Affodil 25 augustus 2021 / 11:35

   Misschien leek het ook leuker omdat het niet mocht, he … 😉

   Like

 3. djaktief 25 augustus 2021 / 10:06

  Fietsen is nu voor Nederlanders ook niet meer vanzelfsprekend met al die e-bikes en scooters van tegenwoordig. Ik begrijp het gemak wel maar een soort rijvaardigheidstest zou zinvol zijn. Er gebeuren zoveel ongelukken en het aantal fietsdoden stijgt. Maar ik gun iedereen het plezier van met de fiets al dan niet gemotoriseerd op pad gaan.

  Like

  • Affodil 25 augustus 2021 / 11:37

   Er is nog een verschil tussen e-bikes en pedelecs. Die laatsten halen (te) hoge snelheden, ook naar mijn zin.

   Like

   • djaktief 25 augustus 2021 / 12:13

    Het probleem zit mijns inziens niet in de hoge snelheid maar in de oplettendheid. Veel e-bikes hebben meer oog voor de omgeving dan het verkeer, hetgeen veel gevaarlijke situaties oplevert. De pedelecs en racefietsers zijn meer met fietsen en het verkeer zelf bezig.

    Like

    • Affodil 25 augustus 2021 / 13:42

     En met hardrijden …

     Like

 4. Menck 25 augustus 2021 / 12:20

  Altijd leuk, zo’n vrolijk ogende fiets. Zelf ben ik geen fietser en heb zelfs al decennia geen fiets meer. Ik prefereer wandelen boven het rondsjezen op een stalen ros.

  Like

  • Affodil 25 augustus 2021 / 13:45

   Ik toch ook nog altijd, al kantelt dat tegenwoordig wel. De afstanden worden aanzienlijk korter bij het wandelen. Dus als ik een iets ruimere omgeving wil bekijken, is de fiets nog altijd beter dan de auto.

   Geliked door 1 persoon

 5. Vief 25 augustus 2021 / 15:47

  Mooie fiets zeg! Toen ik mijn e-bike kocht wou ik ook geen standaard kleur. Mijn schoonbroer had nog nooit een azuurblauwe als de mijne verkocht en voor ik hem kwam halen in de zaak zette hij hem toch fier een aantal uur in de etalage. Daarna verkocht hij dat kleur meermaals. Ik moet ook nooit zoeken naar mijn fiets. Naar mijn fietssleutels daarentegen…

  Like

  • Affodil 25 augustus 2021 / 19:02

   Op onze campus stonden honderden fietsen in de stallingen, allemaal van dat alu-grijs. Dan ben je tegen donker nog niet thuis. En het valt allicht wel op als iemand met zo’n appeltje-van-oranje over de campus peddelt. Iedereen wist dat die fiets van mij was, dus ik denk dat ik hem eigenlijk niet eens op slot had hoeven zetten!

   Geliked door 1 persoon

 6. saturnein 25 augustus 2021 / 18:32

  Mooie fiets! Knap dat je je zo laat toch nog toelegde op dat fietsen. Een fiets in de juiste maat is zo belangrijk hè.
  Mijn dochter heeft een tijdje met een kanariegeel autootje gereden, dat was ook zo’n gemak om terug te vinden. En je spotte haar overal 🙂

  Like

  • Affodil 25 augustus 2021 / 19:00

   We hebben dat bij elke auto proberen doen. Onze Mini kochten we in olijfgroen omdat we dachten dat die kleur niet echt populair zou worden. De volgende jaren zaten de wegen vol olijven. Dan moet je maar eens op de Heizel naar het vakantiesalon gaan en vergeten kijken waar je je auto achterlaat! Loop je eerst je voeten kapot in al die zalen en dan kan je de hele parking nog “doen”. Op de duur heb ik voorgesteld maar te gaan zitten wachten tot iedereen naar huis was en de overblijvende mini te nemen…

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.