Verzamelen geblazen …

Dik twee weken geleden de midzomertelling mee gedaan van de zomerganzen (ganzen die hier overzomeren). Traditioneel is dat in ons telgebied schrapen om er een paar honderd bij elkaar te krijgen.

En kijk: een halve maand later en de lucht hangt weer vol gegak. Brandjes, canada’s en grauwtjes scannen de polders naar pas geoogste akkers. Er wordt hier momenteel dag en nacht gereden om het graan in de schuren te krijgen vóór er nog meer regen komt. Vanmorgen een gemengde bende gezien van ruim 400 ganzen op één akker (die zijn hier natuurlijk wel groot) om de gevallen graankorrels te bemachtigen. De brandganzen vooraan, want die zijn eigenlijk niet echt schuw. De lange zwarte halzen met de witte ring van de canada’s erachter en helemaal achteraan de grauwe ganzen, want dat zijn me toch angsthazen!

Volgens mij zijn er al zwaluwen weg. De ouders vertrekken zo gauw ze geruid hebben. De jongen van dit jaar vetten nog even langer op en volgen dan in de achterhoede. Maar ik zie nu dus veel minder zwaluwen dan een paar weken geleden. De gierzwaluwen zijn er nog, maar lang duurt dat ook niet vooraleer die verzamelen blazen en naar hun winterkwartier vertrekken.

Zo tussen het vertrek van onze zomergasten en de komst van de overwinteraars wordt het uitkijken naar een paar “specialekes”. Tegen eind augustus moeten we maar weer een extra wekelijks rondje doen langs Luntershoek, want om die tijd wordt de visarend gesignaleerd. Nog een maand of wat later kunnen de boterbuiken (grote zaagbekken) opduiken. Dan vult zich het water om het Groot Eiland ook met honderden slobeenden. Nu is het er nog héél stilletjes. Op een eenzame fuut, wilde eend of meerkoet na, is de waterspiegel … ja, spiegelglad.

De natuur is een kalender en buienradar samen. Draadloos, internetloos en héél betrouwbaar. Alleen hebben de mensen verleerd om hem te lezen.

14 gedachtes over “Verzamelen geblazen …

 1. Matroos Beek 3 augustus 2021 / 11:23

  Toch boeiend hoor! Ik ben benieuwd wat we half oktober in de Margarethapolder krijgen te zien. Dan zijn we verhuisd, als alles volgens planning verloopt.
  Ik hou zo van dat gegak. Ook hier in Waterdunen nu veel leven. Op 7 oktober gaan de wandelpaden open. Dan zijn we net verhuisd…

  Like

  • Affodil 3 augustus 2021 / 13:07

   Ik las het in de krant. Als de eerste drukte geluwd is, moeten we er toch ook nog eens gaan kijken wat er van geworden is. Het heeft natuurlijk wel een paar jaren nodig om te “rijpen” en de dieren moeten het ook nog ontdekken. Maar je zou er van versteld staan hoe snel het nieuws van nieuw terrein van snavel tot snavel doorgegeven wordt!

   De Margarethapolder, daar komen wij ook regelmatig vogels kijken. Alleen jammer van die kijkwand die zo helemaal verkeerd gemaakt is! Heb er Natuurmonumenten al over gecontacteerd. De hoogste kijkgaten zitten zelfs voor Manlief te hoog, de laagste zitten zelfs voor mij te laag. Rolstoelgebruikers kunnen met die lage ook niets, want ze kunnen niet dicht genoeg bij de wand komen. De onderste gaten zouden boven een soort “buik” moeten zitten, zodat een rolstoelgebruiker daar zijn/haar benen in kwijt kan. Ze hebben dat in elk geval meegenomen in hun planning voor latere kijkschermen.
   Bovenop de dijk, aan de trektelpost, heb je mooi zicht! En door de – in dit geval wél goed doordachte – constructie kan je daar bijna altijd een windarm hoekje vinden. En er is vaak wel iemand aan het tellen of kijken, dus als je vragen hebt kan die die kwijt. (Misschien staan wij je dan wel te woord!)

   Geliked door 1 persoon

 2. Thomas Pannenkoek 3 augustus 2021 / 11:51

  Mijn grootvader kon zijn neus buitensteken en foutloos het weer van de komende dag voorspellen. Foutloos, als een volleerde Armand Pien (in zijn beste jaren).
  Dat zwaluwen nu al het ganzenpad kiezen is toch een bizar natuurverschijnsel…

  Like

  • Affodil 3 augustus 2021 / 13:14

   Mensen denken vaak dat de vogeltrek – zeg maar – van begin maart tot medio april en van midden oktober tot eind november duurt. Niets is minder waar! Veel van onze trekkende broedvogels blijven hier slechts om hun kroost te laten uitvliegen en zijn dan weg. Sommigen zelfs nog eerder! Zo vertrekken veel mannetjes na het paren alweer en laten de broedzorg over aan de vrouwtjes (of zelfs dat niet, denk maar aan de koekoek). Bij de eiders is het zelfs zo dat – ééns de pulletjes uit het ei zijn – ook een groot aantal vrouwtjes vertrekt. Er worden dan crèches gevormd van meestal ervaren moeders, die de jongen naar open water brengen. Vanaf dan is het ieder voor zich. De trek duurt eigenlijk – de twee richtingen en vroege en late soorten samengeteld – van midden juni als ze geruid hebben tot half mei als de hormonen opspelen.

   Geliked door 1 persoon

 3. Menck 3 augustus 2021 / 14:09

  Zwaluwen heb ik hier al minstens twintig jaar niet meer gezien. In het begin dat we hier woonden, konden we ze niet vlug genoeg tellen, zoveel waren het er. Heden lijken ze wel opgeslokt door het grote niets. Ik heb me al meermaals – vruchteloos – afgevraagd wat daar de oorzaak kan van zijn.

  Like

  • Affodil 3 augustus 2021 / 14:40

   Om te beginnen is de krimping van de zwaluwbestanden – net als die van andere insecteneters, maar ook zadeneters – duidelijk ingezet met DDT. Dat middel is intussen officieel verboden, maar wordt nog steeds heimelijk gebruikt. Net als de even erge alternatieven. De wetgeving is zo hypocriet als hemelsbreed mogelijk: het mag niet meer verkocht worden (maar het wordt nog geproduceerd), maar gebruik wordt niet gecontroleerd en/of bestraft. Als het in je schuur staat, zijn ze enkel bekommerd of het achter slot staat. Wat het daar staat te doen, vraagt niemand.

   Anderzijds is er ook een enorm gebrek aan nestplaatsen. Dat nekt bijvoorbeeld ook de huismus en nog meer de ringmus. De moderne bouwmaterialen en bouwstijlen maken het deze dieren schier onmogelijk nog ergens – letterlijk – onder de pannen te geraken. Bovendien kan je je niet voorstellen hoe totaal los van de wereld sommige mensen zijn. Hier zijn enkele jaren geleden de eenden in de wijkvijvers vergiftigd. Nadat iemand dit had laten vaststellen door een dierenarts en de deuren langs ging bij de honden- en katteneigenaars om hen te verwittigen voor vergiftigd eten iin de plantsoenen, kwam aan het licht wie de schuldige was. “Ja zeg, die smerige eenden sch*ten mijn stoep onder” … Er zitten weer eenden, en ik zie raar of zelden “sch*t” op de stoep. Een maand of twee geleden heb ik nog een – slecht gelukte – foto gemaakt van een vrouwtjeseend die zich in onze voortuin kwam parfumeren in onze lavendel. ik kan niet anders bedenken dan dat dàt haar bedoeling was, want ze liep tussen de bloemen, schudde haar pluimen ertegen en vertrok weer.

   Maar om terug te komen op die zwaluwen: hier zie ik er elk jaar méér (gok ik dan, want tellen is bijna niet mogelijk). Elke avond komen ze boven de tuinen hangen om insecten te vangen die – naar ik vermoed – dichter bij de huizen komen als de zon zakt, om zich op te warmen aan de stralingswarmte van de huizen.

   Geliked door 1 persoon

    • Affodil 3 augustus 2021 / 22:38

     My pleasure!

     Oh, en weet je waarom de boerenzwaluw vroeger terug komt dan de huiszwaluw?Boerenzwaluwen zijn beter gewend aan grote donkere ruimten (schuren) en daardoor durven ze de Gottardtunnel nemen i.p.v. te moeten wachten tot het weer beter wordt boven de pas.

     Ik dacht eerst dat ze me “een vaart wijsmaakten”, maar het schijnt ontdekt te zijn aan de hand van gezenderde vogels. Straf, he?

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.