Saturn9’s fotochallenge: symmetrie

Saturn9’s fotochallenge gaat deze keer over symmetrie. Ik stond er van te kijken dat er blijkbaar 10 betekenissen waren voor dat woord. In voormelde link kan de lezer zich er zelf van vergewissen dat al die verklaringen in feite zélf zo symmetrisch zijn, dat ze makkelijk in één enkele paragraaf hadden kunnen vervat worden. Bijna het principe van de spiegel in de spiegel in … (Droste-effect)

Symmetrie is vaak dubbel. In aanvoelen, bedoel ik dan. Enerzijds wordt het vaak bestempeld als het toppunt van perfectie. Anderzijds is het net die perfectie die afstoot. Ik heb ooit een experiment gezien waarbij aan de proefpersonen een reeks foto’s van gezichten getoond werd, waaruit zij telkens de knapste, sympathiekste, aantrekkelijkste moesten aanduiden. De foto’s stonden door elkaar, zodat het opzet niet direct opviel. De helft van de foto’s waren échte pasfoto’s. De andere helft waren dezelfde pasfoto’s, waarvan de éne helft gespiegeld was naar de andere kant, zodat een perfect symmetrisch gezicht zichtbaar werd. Het juiste percentage ken ik niet meer uit het hoofd, maar veruit de meeste gespiegelde foto’s vielen af wegens saai.

Ik dacht dat ik een massa symmetriefoto’s in mijn archief zitten had, maar blijkbaar speelde ook bij mij dat idee van “té perfect”, want vaak heb ik de hoek een beetje gekanteld, of wat met de lichtinval gespeeld, of … De foto’s geven duidelijk aan dat het om symmetrie gaat, zonder dat ze het echt ook vastleggen. Niets menselijks is de fotograaf vreemd.

Eén van de mooiste beelden doorheen het jaar, en tevens één van de moeilijkste om goed vast te leggen: de vers gescheurde vette poldergrond, met diepe brede voren. Je moet er bij zijn vóór de zon de glans van het vocht wegneemt en je moet de juiste lichtinval treffen. De uitdaging gaat door om ooit eens het “perfecte” plaatje te schieten.
Neem je fiets, kies een paar oude dijken uit in het Zeeuwse landschap en geheid dat je enkele kilometer door deze kathedralen rijdt. Op een zwoele dag de heerlijkste plaatsen om te fietsen. Dubbele rijen hoge magistrale stammen aan weerskanten en daartussen doorkijkjes op het polderlandschap.
Een ouwetje, toen in Bazelpolder de dijk- en sluiswerken aan de gang waren voor de potpolder.
Water is een goede bondgenoot voor het maken van dit soort foto’s. De spiegel is niet té perfect.

10 gedachtes over “Saturn9’s fotochallenge: symmetrie

 1. MyriamC 10 juni 2021 / 21:21

  Té perfect is saai. Ik kan daar wel inkomen.
  Mooie foto’s, vooral die wilg (is toch een wilg?).

  Like

  • Affodil 10 juni 2021 / 22:19

   Is een wilg. Ik hoop altijd dat er een uil in woont. Toen ik hier dichterbij kwam, stond mijn hart bijna stil. Maar het was gewoon een knoest binnenin, die een beetje de juiste vorm had…

   Geliked door 1 persoon

 2. Vief 11 juni 2021 / 08:08

  Dat aardappelveld, zonder bril zag ik er bankirai terrasplanken in. 😀

  Like

 3. saturnein 11 juni 2021 / 08:30

  Schitterende foto’s, amai!
  Perfectie is inderdaad saai. Maar soms zie ik zo’n gemiste symmetrie-kansen in foto’s dat ik er ongelukkig van word, haha. Soms moet je écht van de gelegenheid gebruik maken, vind ik 😀

  Like

 4. Menck 12 juni 2021 / 12:32

  Die dreef vind ik super. Prima vastgelegd ook. Fijne invulling!

  Like

  • Affodil 12 juni 2021 / 13:30

   Zo’n dreven zijn hier echt nog gemakkelijk te vinden. Al die oude binnendijken hebben zo nog (gedeeltelijk) dubbele bomenrijen. Een alternatief zijn de rijen knotten. Niet noodzakelijk allemaal wilgen, want ik heb hier al verschillende geknotte boomsoorten gezien. Die worden supergoed in ere gehouden, niet zelden door vrijwilligers van natuurverenigingen, die daar dan een vergoeding voor krijgen. Zoals hier, een stukje land tussen 2 oude dijken, met ook nog een ouden veedrinkput en een rij knotten: https://natuurinbeeldblog.files.wordpress.com/2019/06/xyz_6851-2.jpg

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.