De tuin einde mei

Eigenlijk speel ik een beetje vals, want de foto’s zijn op 1 juni gemaakt, en er is die dag nog één en ander veranderd, vooral rond de vijver. Die ligt namelijk helemaal centraal en onbeschut. Geen nood zolang er geen warme zon op zit, maar nu de zomer zich eindelijk aankondigt, lijkt het me voor de vissen niet zo leuk en gezond als het water teveel opwarmt.

Omdat de bestrating verder opbreken geen optie is (omwille van onderhoud, maar ook omdat er buizen van onbestemde herkomst onder steken), is een boom naast de vijver niet mogelijk. Tenzij … Tenzij je er een koopt die in een container kan. Die wordt dan niet zo groot, maar ze bestaan in verschillende maten en vormen, dus ook als parapluboompje. Combineer dat met nog een paar andere containers met bijvoorbeeld halfhoge grassoorten en hortensia’s, en je kan een (mobiele) boord maken al naargelang van waar de hoogste zonnestand is.

Het boompje maakt een mooi schaduwplekje op het water tijdens de middaguren. De grassen moeten volgend jaar zo’n meter hoog worden + de hoogte van de pot. Dan volstaat dat voor de voormiddag. De hortensia’s rechts hoef ik niet veel groter te laten worden om de avondzon af te schermen. Ze bloeien op 1e jaars hout, dus laten opschieten is geen goed idee.
Ik ben geen groot liefhebber van wisteria’s. Ze zijn sterk geparfumeerd. Ik ruik dat niet altijd even erg, maar in het aroma zitten wél componenten waar ik schele hoofdpijn van krijg. In het tuincentrum waren we zo erg gecharmeerd van de vorm, dat we niet gelet hebben op wat me meenamen. Een wisteria, dus. Nu hoop ik maar dat wat deze beperkte kruin aan bloemtrossen kan voortbrengen, de pret niet gaat bederven. Deze Wisteria brachybotrys ‘Showa Beni’ zou een laatbloeier zijn, dus met een beetje geluk zien we wel nog wat zachtroze deze zomer. Mogelijk moeten we mettertijd de kruinsteun groter maken, of de omvang van de kruin onder controle houden door snoei (het gaat ons niet in eerste instantie om de bloei, dus als die achter blijft: so be it).
De Miscanthus sinensis ‘Little zebra’ of prachtriet staat er een beetje verfomfaaid bij na het transport en het planten, maar dat komt wel goed. Het wordt tot 100 cm hoog, zodat het de voormiddagzon tempert, maar omdat het een open structuur heeft blokkeert het toch niet alle licht. Er is al 1 zaadpluim te zien. Ik denk wel dat het een mooi “rietkraagje” wordt.
De tuin is de afgelopen weken echt “ontploft” (ook datgene wat we er liever niet tussen hebben, dus dat wordt weer aanpakken). Ik had een aantal dahlia’s in de kuipen gezet: de prille bladeren zijn allemaal afgevreten door de slakken.
En dan ontdekte ik nog een andere “hobby” voor de komende tijd. De lavendel in de voortuin zit onder de rozemarijngoudhaantjes. Een keversoort die o.a. op rozemarijn, lavendel, thijm e.d. zijn eitjes afzet. De larfjes vreten met plezier het laatste blaadje van de plant op. Omdat ik sowieso al geen voorstander ben van verdelgingsmiddelen en al helemaal niet op planten waar ook tientallen heidelibelletjes komen slapen, doe ik dus een paar keer per dag een rondje “kevers plukken” met een potje sterk zeepsop in de hand.
Jeppe vindt het niet serieus dat we een boom in een pot zetten. Zó hoog kan hij niet mikken. Je zou als hond van minder depressief worden …

11 gedachtes over “De tuin einde mei

 1. Matroos Beek 3 juni 2021 / 08:22

  De de tuin wordt met een goede visie en beleid aangelegd. Goed doordacht. De foto met de depressieve Jeppe is echt grappig als afsluiter 😁

  Like

  • Affodil 3 juni 2021 / 20:01

   We bedenken wel heel wat. Of het altijd met evenveel overleg is, is weer een andere zaak. Maar we krijgen er elk jaar wat meer de hang van. Veel BBC kijken! Garden rescue en zo. Stelen met de ogen.

   Geliked door 1 persoon

   • Matroos Beek 3 juni 2021 / 20:07

    In mijn ogen is het heel wat want ik heb echt geen aanleg voor tuinaanleg – het worden altijd oerwouden… 🥺

    Like

 2. Vief 3 juni 2021 / 08:43

  Dat van tuin en ontploffen is hier ook het geval. Elke dag bloeit er weer iets meer. Gisteren morgen toonde ik nog de dikke rozenknoppen aan iemand, ’s avonds als ik thuis kwam stonden er al een paar te bloeien.
  Mooie tuin hebben jullie!

  Like

 3. MyriamC 3 juni 2021 / 09:26

  Amai zo mooi. Je moet daar dus echt wel verstand van hebben hé. WIj doen zo maar wat en dat is er aan te zien.

  Like

  • Affodil 3 juni 2021 / 20:03

   Zal ik es wat verklappen? Wij doen al 45 jaar zo maar wat. Try & error. Wat ik hier wél al veel beter onder de knie begin te krijgen, is: in 3D denken, maar dan in de zin van: heb ik vanuit elke invalshoek een mooi uitzicht.

   Like

 4. marieclaire 3 juni 2021 / 15:22

  Jeppe druipt af met de staart tussen de poten. Schitterende foto.

  Like

  • Affodil 3 juni 2021 / 20:04

   Dat zou ie willen! Dan was hij de gelukkigste hond ever. Jeppe is gecoupeerd in zijn Spanje-leven. Dus van zodra het vliegenseizoen begint, zit hij hele dagen binnen ..

   Geliked door 1 persoon

 5. Menck 3 juni 2021 / 20:02

  Wees indachtig dat een Wisteria pas vanaf zijn vijfde à zesde jaar bloemen draagt.
  Bomen bij de vijver zal ik niet snel adviseren wegens elk najaar bladval in het water. Gelukkig is die van jullie verplaatsbaar in de herfst. En over de vijver kan dan uiteraard altijd een bladnet gespannen worden. 😉

  Like

  • Affodil 3 juni 2021 / 20:06

   Het is ook niet zo’n grote vijver. In Kruibeke was dat al een stuk meer werk, maar inderdaad dan leg je een net.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.