Bijna …

Bijna had ik de stekker uit het zusterblogje getrokken. Maar toen ik vanmorgen een video wilde opladen op Youtube om bij mijn waarnemingen.nl te voegen, heb ik me zó kwaad gemaakt over het kwaliteitsverlies, dat ik op zoek ging naar andere mogelijkheden. Waardoor “Natuur in beeld” meteen een doorstart kreeg. Eén nadeel: mijn camera kan niet rechtstreeks in MPEG (4) opnemen, dus moet ik de beelden eerst nog converteren, maar het verlies is toch niet zo groot als bij “joetjoep”.

Meteen een paar flirterige beesten betrapt en vastgelegd. Het is tenslotte eindelijk lente!

5 gedachtes over “Bijna …

 1. marieclaire 30 mei 2021 / 18:01

  Gisteren zag ik twee metallic blauwe libellen vlak boven het oppervlak van een geasfalteerd voetpad rondom een zwemplaats in heide en bos dansen en glanzen. Kleintjes nog. Ze keken niet op of om bij het passeren van die enkele mensen.

  Like

  • Affodil 30 mei 2021 / 18:51

   Als het “nog” kleintjes waren, gaan ze vermoedelijk ook niet groter meer worden. Eens het stadium van het imago bereikt, groeit zo’n insect niet meer.
   Als je een paar soorten wil leren kennen die in onze contreien geregeld voorkomen, kijk dan even op https://www.vlinderstichting.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/wat-een-blauwe-juffers en https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=19164 .

   Er zijn veel soorten en die verschillen nogal van formaat. Bovendien heb je een onderscheid tussen de echte libellen, de juffers, de glazenmakers, … Die laatsten kan je herkennen aan het feit dat ze doorgaans met de vleugels open zitten (de “ramen staan open”). De juffers zijn klein, fijn en vouwen de vleugels samen over hun lichaam.

   Het onderscheid zit hem vaak in de kleur van de poten, of een ring om het achterlijf. Ook de ogen verraden soms iets. Vlekjes op de vleugels moet je ook in de gaten houden.
   Zo is het verschil tussen de vuurjuffer en de koraaljuffer het makkelijkst te herkennen aan de kleur van de poten en de vlek op de vleugels. Voor de ring op het achterlijf moet je al aardig dichtbij kunnen komen, dat merk je in de vlucht niet.

   Geliked door 1 persoon

   • marieclaire 30 mei 2021 / 19:44

    Ah, dan zijn het juffers geweest. Ik hoop ze morgen weer te zien. Bedankt voor de informatie.

    Like

 2. Menck 30 mei 2021 / 19:48

  Vreemd; kwaliteitsverlies is me niet bekend bij YouTube. Na publicatie verschijnt je video in lage resolutie, pas een tijd erna in hoge. Niet meteen bekijken is dus de boodschap om een goed oordeel te kunnen vellen.
  Het kwaliteitsverlies vind ik vooral bijzonder bedroevend bij Facebook en Instagram. Brr.

  Like

  • Affodil 30 mei 2021 / 20:52

   Instagram heb ik niet, dus dat is al een zorg minder. FB is inderdaad ook een ramp. Maar als ik mijn originele beelden vergelijk met youtube, dan is er toch ook nog ruimte voor verbetering. Maar ik moet toegeven: ik zet er iets op en gebruik dat alleen om door te linken en kijk ze zelden terug.
   Anyway: blij dat mijn andere blogje herleeft.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.