De tuin halfweg mei …

Het gaat nu opeens zó oerend hard buiten, dat ik halfweg de maand al even een fotorondje moet maken om “bij” te blijven. Anders zijn sommige dingen niet meer te zien aan het eind van mei.

Ook niet te zien op de foto’s: de 3 flitsbezoeken van de sperwer waar we wél getuige van waren. Het eerste was afgelopen maandag om 7:42. We zaten nog te genieten van een kop koffie, toen plots de hoogpotige rover rondhopte tussen de hoge haag, de feeder en het paaltje dat één van de sierappeltjes ondersteunt. Hij was net iets te opzichtig tewerk gegaan, want al het kleine grut was ontsnapt.
Dezelfde dag, om 15:49 pakte hij het een beetje zorgvuldiger aan. In één vloeiende beweging plukte hij een klein vogeltje weg. Wat het was, weten we niet. Daarvoor ging het te snel.
En net, om 13:35 om precies te zijn, hoorde ik een ijselijke gil en zag hem over de schutting verdwijnen met vermoedelijk een mus in de klauwen.

De afgelopen week hebben we – méér dan ons lief was – dreigende luchten gezien in de meest uitéénlopende vormen en formaties.
Onze dwergmagnolia doet het al een beetje beter dan vorig jaar. Toen had hij het – net als de overige nieuwe aanplant – bijzonder moeilijk. In tegenstelling tot zijn grote broers, komen de bloemen pas als er al blad aan de takken staat. De bloemknoppen lijken vóór ze open gaan een beetje op beukennootjes.
De eerste sieruien komen open. Ik heb gewoon een mengeling van vroege, late, hoge en lage soorten door elkaar gezet. De volgende die gaan bloeien zijn denkelijk witte.
Sneeuwballen. Niet om mee te gooien, maar om stilletjes van te genieten. Dat doet dit lieveheersbeestje ook. De takken zijn zo zwaar beladen met bloemen dat we ze moeten ondersteunen. Anders liggen de witte ballen in de modder bij de eerste regenbui die over komt.
Deze goudiep was op sterven na dood, vorig jaar. Ik had nooit durven hopen dat hij er weer door zou komen. Niet geschoten, altijd mis: ik heb hem op een gegeven moment zó rigoureus gesnoeid dat er bijna niets meer van overbleef. En het heeft geholpen!
Het nagelkruid vormt een bloedrode vlek tegen de donkergroene haag. Het staat intussen al een week of 2 in bloei en er staan nog veel knopjes in. Ik vermoed dat dit een andere variëteit is dan wat in de voortuin staat, want dat begint nu pas de eerste knopjes te laten zien.
Het rood van de nieuwe scheuten aan de glansmispel begint te temperen. Het vormt een mooie overgang van het knalrode nagelkruid naar het donkergroen van de struiken erachter. Binnenkort komen de kleine witte bloesems open.
Aan de rand van de vijver staat het lievevrouwenbedstro al weken te bloeien. Dat gaat nog maanden door. Bijen en vlinders die in de nabije waterschaal komen drinken, kunnen niet nalaten even op de geurige bloempjes te landen.
Ik vermeldde al eerder dat ik het niet kan laten één van de 3 rabarberplanten te laten doorschieten (elk jaar een andere). Als de bloemen eenmaal in het zaad staan, hangen er letterlijk tróssen mussen in te smullen. Van delen zullen we niet armer worden, toch?
De twee goudvoorns vallen rijkelijk op, vooral als ze om eten komen bedelen. Maar deze ouwe snoeper is meestal niet zo nadrukkelijk aanwezig. Vorig jaar was het enige teken van leven dat deze bittervoorn en zijn maatje gaven zeker 100 jonkies. Daarvan is zeker nog 30-40% over. De afgelopen 2 weken heeft hij een paar heftige territoriumgevechten geleverd met het “gouden paar”. Maar nu is de vrede schijnbaar teruggekeerd en komt hij ook eten schooien.

27 gedachtes over “De tuin halfweg mei …

 1. marieclaire 13 mei 2021 / 16:12

  Hier groeit alles dicht. Het bloesemt en bloeit. Zo mooi. Dat nagelkruid moet in deze tuin ook maar eens komen. Mooi rood.

  Geliked door 1 persoon

  • Affodil 13 mei 2021 / 17:00

   En het blijft best een groot stuk doorbloeien, hoor.

   Geliked door 2 people

 2. Thomas Pannenkoek 13 mei 2021 / 16:36

  Indrukwekkend mooi. Op zo’n moment pik je de vruchten van al het werk dat jullie in de tuin hebben gestoken. Hard gegund !!! (jammer dat we de geur van jullie bloemen niet kunnen meesnuiven – moet ook de moeite zijn!)

  Geliked door 1 persoon

  • Affodil 13 mei 2021 / 17:02

   Daar kan ik jammer genoeg niet veel over zeggen. Ik heb al >30 jaar geen reukzin meer.

   Like

    • Affodil 13 mei 2021 / 17:24

     15 jaar in de formoldamp rondgelopen. Als ze mij begraven kan ik niet rotten en als ze mij cremeren, ontploft den boel. 😂

     Like

    • Affodil 13 mei 2021 / 19:58

     Er stonden beneden in de koelkamer bakken met rottende geiten in formol. Zonder deksel erop. De dampen kwamen tot boven. Je moest bijna met een machete door de mist. Als de arbeidsgeneesheer controle kwam doen, werd die koelkamer overgeslagen, want anders stond het hele gezelschap te kotsen op de parking. Ik ben door mijn baas uitgescholden voor van alles omdat ik een kopie van een wetenschappelijk tijdschrift had opgehangen (op vraag van de veiligheidsambtenaar) over de kwade aard van formol. Dat papier ging prompt de vuilbak in, maar een minuut later had ik al een ander exemplaar opgehangen. Tot de betrokken prof kanker kreeg. Een week later lagen er deksels op die bakken … Toen ik een aantal jaren later zelf arbo-ambtenaar werd, duurde het niet zo lang vooraleer er ingegrepen werd. 1e keer: opmerking, 2e keer: ultimatum, 3e keer: lokaal verzegeld. Heb ik maar 1 keer moeten laten doen. Toen wist iedereen het en was het niet meer nodig.

     Geliked door 1 persoon

    • Affodil 13 mei 2021 / 19:01

     Zeker weten. Best gek: sommige dingen ruik ik wel. Bijvoorbeeld de voetkussentjes van onze honden. Heeft wss te maken met de feromonen die door de kliertjes worden afgescheiden. Jeppe ruikt helemaal anders dan onze teefjes vroeger. En ik ruik dingen die er niet zijn. Zo loop ik soms dagen te zoeken waar er een schroeilucht hangt.

     Like

 3. MyriamC 13 mei 2021 / 16:54

  Eigenlijk is de tuin nu op zijn mooist. Bij ons wordt het alweer wat wild naar mijn goesting.
  Die sieruien, dat is toc allium, niet? Dat wil bij ons niet. En ik vind het zo mooi.

  Like

  • Affodil 13 mei 2021 / 17:04

   Misschien eens zoeken naar een ander ras? Of in een kuip?

   Geliked door 1 persoon

   • MyriamC 13 mei 2021 / 17:42

    We hadden ze in een pot gezaaid, zoals de meeste planten. Ze zijn ook uitgekomen maar direct verdroogd.

    Like

    • Affodil 13 mei 2021 / 18:19

     Ik koop bollen, die hebben al een reserve in hun rugzakje.

     Geliked door 1 persoon

    • MyriamC 13 mei 2021 / 19:48

     Nu doe je me twijfelen. Kan zijn dat het hier ook bollen waren.

     Like

    • Affodil 13 mei 2021 / 19:51

     In kuip proberen? Dan kan je de grondsoort aanpassen.

     Like

 4. Nina 13 mei 2021 / 18:35

  Prachtig, uren kijkplezier. Maar euh, enige teken van leven 200 jonkies… heeft hij toch goed geleefd mijn gedacht 😁

  Like

 5. Menck 13 mei 2021 / 18:37

  Het tuinseizoen start geheel anders dan vorig jaar. Het is koeler, het is natter, beetje zon, beetje regen en dat is gunstiger voor de florale explosie. Heerlijk, wat mij betreft. Ik hoop dat de zomer dezelfde toffe kuren vertoont, want van droogte en hitte ben ik absoluut geen fan.
  De sperwer kregen we hier vorig jaar op bezoek. Ik heb toen tal van foto’s genomen toen hij op de vogelpaal zat te smikkelen van een verschalkte groenling.

  O ja: je interieur staat op mijn blog. Aan jou de eer om te reageren op lezersreacties. 😉

  Like

  • Affodil 13 mei 2021 / 19:03

   Dank je.

   Het zou me niet verwonderen dat hij al aan “onze” groenlingen gezeten heeft ook, want ik zie ze niet allemaal (tegelijk) meer.

   Like

  • Affodil 13 mei 2021 / 19:50

   Het begint er op te lijken! Zo leuk, een tuin waar je meester over blijft en niet andersom.

   Like

  • Affodil 14 mei 2021 / 09:04

   En dan, als het werk af is en er schiet nog wat zon over: in de tuinzetels zitten nagenieten!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.