De tuin eind april …

April was behoorlijk koud en wispelturig. Met nog een paar dagen te gaan, waarin de huidige weer-trend wordt aangehouden, maak ik al maar een verslagje van wat er wél en niét gebeurde in de tuin.

In het verhoogde bed zijn er een aantal plekken die er (voorlopig?) behoorlijk stom uitzien, omdat er heel hoopvol een kaal stokje met een plantgeleider staat te wachten tot de gladiolen uit de grond durven komen.

Eén stuk ziet er momenteel al prachtig uit. De glansmispel is nu op zijn felste, het nagelkruid probeert er tegenop te komen. De lavendel begint al donkergroene kopjes te krijgen op het grijs-groen van vorig jaar. De sierappeltjes waarvan ik eind maart nog dacht dat ze elk moment konden beginnen bloeien, hebben zich ingehouden. Pas sinds eind vorige week hangen er roze wolkjes in de tuin.
De dotterbloem laat de kou niet aan haar hartje komen. Kijk haar stralen!
Eén gek element heeft in elk geval al de beoogde aandacht getrokken. De stok boven de vijver is opgemerkt door een ijsvogel. Zeker wel 10 seconden hield hij het vol. Niet slecht voor een eerste bezoek. Hij kleurt in elk geval goed bij de nieuwe insectenbar.
Als je een egelbungalow annex overdekt terras, een vleermuishuis en een bijenhotel hebt, kan een heuse insectenbar niet ontbreken. Eind vorige zomer had ik al eens geëxperimenteerd met een oude sierschaal. Maar toen ik die deze maand schoonmaakte en opvulde, bleek er iets raar aan de gang: er was wat van de zilverkleurige verf los gekomen en nu lag er voortdurend schuim op het water. Ik vertrouwde het voor geen meter en haalde deze keramische schaal onder de bijgaande plantenpot vandaan. Dat de grote glaseieren nog mooi bij het glazuur kleuren, is bonus. Feit is dat ik al een paar bijen en zweefvliegen dankbaar gebruik heb zien maken van het aanbod.
Toen hadden we het avontuur met de regenton. We hadden er vóór de winter al over gesproken, maar vonden het wel stom om hem dan nog te plaatsen. Het water moest er sowieso uit om stukvriezen te voorkomen. Vorige week ontdekte ik dat ik zonder afspraak binnen geraakte in het tuincentrum en schafte dit model aan. Ik vind het wel leuk, die bloemenpruik er bovenop.

Het plaatsen was wel even prullen, want niet alleen moest er voor een steviger basis gezorgd worden dan de losse keitjes. Met de summiere schetsjes was de installatie een combinatie van denk- en puzzelwerk, gemengd met de nodige creativiteit. Bovendien merkten we bij het terugplaatsen van de regenpijp dat de trompetbloem tegen de schutting vorig jaar een dikke vinger in de pap de dakgoot had gekregen. Resultaat: een scheur in de goot. We moesten dus bij de DHZ-winkel zonder afspraak aan de nodige stukken zien te komen. En liefst snel, want er hing me daar toch een gitzwarte onweerslucht … Gelukkig kon ik bij het binnen komen van de winkel een zakje hondensnoepjes in mijn handen nemen, zodat ik een goed excuus had in geval van controle.

Bij het buiten komen goot het slakken en oude wijven. Snel naar huis! Alwaar de hemelsluizen al lang weer dicht waren, er een paar eetlepels water in de regenton zaten (Yeuh!!!) en het gepuzzel opnieuw kon beginnen. Toen het werk gedaan was, schenen er 7 zonnen en was de lucht azuurblauw. Toch moesten we testen of alles goed was en we geen lekken hadden.

En zo kwam het dat Manlief op een ladder stond met een hevig spuitende tuinslang en ik heen en weer liep om te zien of het water van het dak wel degelijk in de regenton terecht kwam. En dan verschieten ze dat er Belgenmoppen verteld worden …
De oudste rabarber is al flink opgeschoten. De andere twee volgen met een slag vertraging. Ik vind het elk jaar een heel dilemma als er bloemhoofden in komen. Die laten open komen en zaad vormen gaat natuurlijk ten koste van de opbrengst. Maar het is zo’n mooi zicht als de mussen met z’n tien of twintig in zo’n zaadtros hangen te genieten! Dan maar een crumble minder?
Voor de eerste fles wijn zal het ook nog even wachten zijn …
Voor het bijentelweekend hebben we de boot gemist. Deels omdat we de eerste dag nog ganzen zochten om te tellen. Deels omdat het de tweede dag ook voor de kleine zoemertjes even nadenken was of ze wel door de kou zouden vliegen. En voor de meesten was het antwoord: nee. Er valt nog altijd niet veel te snoepen met die kou.

Uitgerekend de middag dat we vlak onder dit bijenhotel moesten werken, werd het lekker warm in het zonnetje. Prompt werd het er drukker dan op koopjeszondag op de Meir. Het was dus werken in stilte en proberen niet op je duim te timmeren, want de eerste vloek of gil kon aanleiding geven tot ongewenst bezoek in je keelgat. Maar het succes van deze mini-staat heeft ons wel aan het plannen gezet. In het midden van het bloemperk, tussen al die planten die speciaal gekozen werden om bijen, hommels en vlinders aan te trekken, willen we een insectenflat bouwen. Onderaan een paar lagen snelbouwstenen, daarboven een paar stukken regenpijp met rietstengels, en aan de top een paar vlinderkasten en vakken met dennenappels achter gaas. Maar daarover later …

13 gedachtes over “De tuin eind april …

 1. MyriamC 26 april 2021 / 15:56

  Oh, jullie hebben al veel kleur in de tuin! Hier beginnen de seringen te bloeien en we hebben een veelvoud van bloesems aan onze oude appelboom. Maar dat is het dan wel zo’n beetje.

  Like

  • Affodil 26 april 2021 / 16:06

   Struiken met verkleurend blad geven ook een snel kleurig effect. En het is een beetje meer werk, maar vooral in het voorjaar kan ik het niet laten om de nog kale plekken op te vullen met voorjaarsbloeiers. Primula’s staan bij ons vaak al in februari in huis, in een grote schaal, met in het midden een vaas tulpen. Als het beste er een beetje af is, zet ik ze in de tuin en dikwijls beginnen ze onmiddellijk aan een tweede ronde. Bollen uit bloemstukjes krijgen op die manier ook een verlengd seizoen en die zie ik dan het volgende jaar terug als het goed is.

   Geliked door 1 persoon

   • MyriamC 26 april 2021 / 16:14

    Ja, je moet maar creatief zijn. Ik zou er niet eens aan denken.
    Ik was de schaal met viooltjes vergeten en de helleborussen die nog steeds bloeien (maar het mooie is er wel af).

    Like

    • Affodil 26 april 2021 / 16:22

     Helleborussen staan nog op het to do-lijstje. Ik heb al een plaatsje in gedachten, maar nog geen planten.

     Geliked door 1 persoon

 2. djaktief 26 april 2021 / 19:29

  Wat een inspirerend verslag. Ben vandaag bezig geweest in de tuin, dus extra leuk om erover te lezen.

  Geliked door 1 persoon

  • Affodil 26 april 2021 / 19:36

   Het was mij vandaag een beetje friskes. Ik haal dat morgen en woensdag wel in. En donderdag gaan ze de regenton vullen, hebben ze beloofd. Hopelijk stoppen ze als die vol is.

   Geliked door 2 people

 3. Nina 26 april 2021 / 19:50

  Héérlijk meelopen in jullie tuin. Het was idd friskes de voorbije dagen maar met een goeie dikke trui was het, althans hier, toch zal zalig ploeteren tussen de planten.

  Like

  • Affodil 26 april 2021 / 20:48

   Die dikke trui kwam al van pas voor die paar foto’s. Morgen beter.

   Like

 4. Vief 26 april 2021 / 19:51

  Een insectenschaal, daar was ik dus nooit opgekomen. Maar wat een mooie hebben jullie daar!
  Mocht er teveel regen komen bij jullie, stuur die maar aangetekend op naar hier. Ik vermoed dat de regenput bijna leeg is ondertussen.

  Like

  • Affodil 26 april 2021 / 20:45

   Wil ik best wel doen, maar als postNL al met 6 kinderboeken verloren rijdt tussen Almere en Antwerpen …

   Geliked door 1 persoon

 5. Menck 26 april 2021 / 21:02

  De flora loopt zowat drie weken achter op vorig jaar. De kou wil nog steeds van geen wijken weten. (Al was de lente van 2020 beslist ook atypisch.)
  Ik heb me de Latijnse – en dus universele – plantenbenamingen eigen gemaakt. Hierdoor zeggen ‘trompetbloem’ en ‘glansmispel’ me zo goed als niks. Doctor Google to the rescue dan maar. 😉

  Like

  • Affodil 27 april 2021 / 10:52

   De glansmispel is de Photinia fraseri ‘Red Robin’ en de trompetbloem is Campsis tagliabuana ‘Madame Galen’

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.