Wat als ..?

Wat als het Belgisch leger schietoefeningen gaat houden?
In een droog heidegebied, terwijl er veel wind zit. Eén vonkje en de hel is los.

Ze hébben een brandweerwagen. Maar die is – o wonder! – in reparatie. En zelfs als die bedrijfsklaar in de hangar gestaan had, was dat nog geen hulp geweest, want de laatste die wist hoe hij dat beest aan de praat moest krijgen, is al 5 jaar met pensioen. De veiligheidsprocedure bestaat er naar het schijnt al een tijdje in om bij brand de civiele brandweer te bellen en te zorgen dat je weg bent.

De rookontwikkeling gaf – zoals te verwachten was – hinder tot in het Waasland. Omwonenden werd gevraagd zich klaar te houden om te evacueren. Gouverneur Berckx gaf de raad om ramen en deuren te sluiten “maar alleen als het nodig is, want anders kan covid niet buiten”. Kiezen tussen 2 manieren van stikken dus.

Uiteindelijk werd aan het Nederlandse leger gevraagd om een paar blushelicopters te sturen. We hebben er zélf ook, maar het kost te veel om die te laten vliegen. ??? En de noorderburen gaan dat gratis doen? Of zou het zijn omdat die splinternieuwe pronkstukken niet vuil mogen worden? Of omdat … er niemand weet hoe hij die dingen aan de praat moet krijgen?

Ik kan me de noodprocedure al voorstellen als op een dag de vijand aan de grenzen staat: bel de veldwachter en zorg dat je weg bent …

24 gedachtes over “Wat als ..?

 1. Vief 24 april 2021 / 09:28

  Ik ken de verhalen van het leger van dichtbij door een ex militair en ik word kots misselijk van het feit dat daar zoveel geld onnodig verprutst wordt. En als het er dan op aan komt … de veldwachter inderdaad.

  Like

  • Affodil 24 april 2021 / 09:43

   Zijn die niet afgeschaft? Want dan staan we er alleen voor.

   Geliked door 1 persoon

 2. MyriamC 24 april 2021 / 09:37

  500 hectaren afgebrand waar plannen mee waren om ze aan te sluiten bij het Grenspark Kalmthoutse Heide om zo misschien het eerste Nationaal Park van België worden vanwege de uitzonderlijke fauna en flora … In rook opgegaan. Zowel het bos als de plannen.
  Goed dat ik niet thuis ben want het zal er nogal stinken!

  Like

  • Affodil 24 april 2021 / 09:45

   En die stank kruipt overal in. Ik weet dat maar al te goed. Ooit een brand op het werk gehad en de brand lucht was zelfs niet uit onze kleren te krijgen.

   Like

    • bentenge 27 april 2021 / 10:56

     Kom kom, ze hebben hun excuses aangeboden hoor…

     Like

    • MyriamC 27 april 2021 / 11:16

     Dat wel, maar ze hadden beter eerst nagedacht.

     Like

 3. marieclaire 24 april 2021 / 10:07

  Ik wou hier een huilendlachende smiley plaatsen, maar dat lijkt me ook weer ongepast. In Nederland komt Defensie miljarden tekort door misplaatste bezuinigingen, terwijl de opdrachten van de overheid wel doorgaan.

  Like

  • Affodil 24 april 2021 / 10:46

   Ze hadden al één en ander kunnen besparen door de basis die voor Vlissingen bedoeld was, dààr te houden. Eerst worden miljoenen geïnvesteerd om daar het terrein geschikt te maken. Dan zijn er een paar huilebalken die niet van onder moeder’s rokken geraken en het hele project wordt afgeblazen en verplaatst naar elders waar ze helemaal van vooraf aan kunnen beginnen. En dan moeten er miljarden uitgegeven worden om Zeeland te compenseren. Ze zijn allemaal even straf bezig, als je er over nadenkt.

   Like

   • marieclaire 24 april 2021 / 11:01

    Het was van oorsprong al een slecht idee om die basis naar Vlissingen te willen verplaatsen. De echte tekorten zijn ontstaan door decennialange bezuinigingen.

    Like

 4. Nina 24 april 2021 / 14:12

  Hemeltergend is het allemaal :-/
  En de ecologisch ramp wat bodembroeders (o.a. de kievitten momenteel), amfibieën, reptielen en de heidevegetatie betreft …. geen woorden voor.

  Like

  • Affodil 24 april 2021 / 14:29

   Een goed moment is er nooit, maar dit is wel het slechtst mogelijke.

   Like

 5. Wildcard 24 april 2021 / 19:22

  Da’s typisch Belgisch hé, had je nou iets anders verwacht?
  Besparen dat het geen woorden meer heeft en dan met schaamte moeten toegeven dat ge geen volk hebt…

  Like

  • Affodil 27 april 2021 / 11:46

   Ik vraag me af of ze nu hun nieuwe vrachtvliegtuigen ook niet van de grond gaan krijgen. Of misschien vliegen die ook te duur …

   Geliked door 1 persoon

   • Wildcard 27 april 2021 / 12:50

    Ik kijk in elk geval al niet meer op van dat soort toestanden. Da’s bij andere overheidsdiensten al niet véél beter.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.