1000 vragen aan jezelf (14)

211. Wat is een terugkomende ruzie met je partner?
Een ruzie zou ik het niet noemen, eerder een wederzijdse ergernis. Ik loop al 45 jaar achter hem aan om alle kasten, laden, deuren, … dicht te doen die hij half open laat staan. En hij ergert zich daaraan te pletter.

212. Waar verheug je je dagelijks op?
Dat verschilt van dag tot dag, dus daar kan ik geen concreet antwoord op geven.

213. Welke vriendschap van vroeger mis je?
Geen. Om te beginnen had ik niet de kans om vriendschappen te sluiten. Bovendien geloof ik niet zo in vriendschappen-voor-het-leven. Vroeg of laat groei je uiteen.

214. Hoe ga je om met stress?
Je ziet zelden aan mij dat ik in de stress zit. Het gebeurt ook steeds minder vaak. Enkel in echte crisissituaties krijg ik een fikse adrenalinestoot. Op dat moment zelf heb ik dat meestal ook heel goed onder controle, denk ik heel gestructureerd, ben ik heel doelgericht. Mensen zien mij dan ook vaak als een “kouwe kikker”. Pas achteraf krijg ik knikkende knieën en niet zelden een fikse huilbui en barstende hoofdpijn.

215. Doe je weleens anders voor dan je bent?
Nee. Ik zou een slechte actrice zijn. Ik val zó door de mand.

216. Waarin lijk je op je vader?
Mijn neus. En dat is niet mijn eerste keuze …

217. Kun je geluk afdwingen?
Voor een stuk wel, denk ik. Maar er komt ook altijd een grote factor “geluk” bij kijken.

218. Wat voor type ruziemaker ben je?
Vroeger flapte ik er alles uit wat me hinderde. En de woordkeuze was niet altijd even kies. Maar als ik me omdraaide, was het ook gedaan. Tegenwoordig ben ik rustiger. Ik maak trouwens nog heel zelden ruzie. Het kost véél meer energie dan het voordeel oplevert. Maar als iets me stoort zeg ik dat ook sneller. Dan is de kans ook kleiner dat het potje overkookt.

219. Ben je ‘s ochtends meteen wakker?
Meestal wel. Alleen als ik al een aantal nachten slecht geslapen heb, kan ik nog wel eens slaapdronken rondslenteren.

220. Hoe klinkt jouw lach?
Meestal is het een soort hees uitblazen van adem. En dat zorgt dan onveranderlijk voor een kolossale hoestbui.

231. Wat weiger je te begrijpen?
Alle vormen van ongelijkheid om wat voor drogreden dan ook.

232. Welke anekdote over jezelf hoor je nog vaak?
Ik kan er zo gauw geen bedenken.

233. Welke dag in je leven zou je willen overdoen?
Ik geloof niet in overdoen. Als het is om een stommiteit uit te wissen, lukt dat toch niet want je bent gedoemd om dezelfde fout te maken. En als het is omdat je die dag zo fijn vond, kan herhalen alleen tegenvallen.
Zoals je tijdens een vakantie nog eens terug gaat naar dat terrasje van enkele jaren terug, waar ze die heerlijke wijn schonken bij een onvergetelijke portie van het één of ander. Kom je in dat schilderachtige dorpje, staat er plots een mastodont van een flatgebouw, het terrasje is een terras geworden en de wijn lijkt wel aangelengd. Die portie kan je ook wel vergeten, want ze hebben nu alleen nog spul uit plastic en blik. En dan hebben we het nog niet over de rekening, die zo ongeveer voor je neus op tafel gegooid wordt door een barse over …

234. Heb je liever meer tijd of meer geld?
Laat het er ons bij houden dat je beiden nodig hebt: het geld én de tijd om het uit te geven. Anders heb je er niets aan.

235. Zou je willen weten wat de toekomst je brengt?
Ik zie er niet echt het nut van in. Het heeft bovendien ook iets onontkoombaars. Alsof je geen kant meer op kan om zelf over je leven te beslissen. Nogal fatalistisch, vind ik.

236. Kan je goed je grenzen aangeven?
Dat leer je wel als je die grenzen eerst jarenlang hebt verwaarloosd. Dan breekt het lijntje en dat is een dure les!

237. Ben je ooit in een gevaarlijke situatie terecht gekomen?
Wie zich tegenwoordig in het verkeer begeeft, komt van de éne gevaarlijke situatie in de andere. Gewoon niet aan denken en gààn met die banaan, of je komt niet meer buiten.

238. Heb je een tic?
Ik schijn wel iets te hebben met even getallen. In deze auto is het een ander systeem om de geluidssterkte van de radio aan te geven. Maar in de vorige was dat stand 1, 2, … Ik betrapte mij er regelmatig op dat ik de radio altijd op een even stand zette, of dat nu te hard of te zacht was. Niet echt dwangmatig, want als ik dat dan bewust op een oneven stand zette werd ik daar niet onrustig van of zo.

239. Is geluk een doel of een momentopname?
Als het een doel is, zal er altijd iets onvolkomens aan zijn, denk ik. Het is gewoon iets dat je overkomt als de omstandigheden kloppen. Bergaf, wind mee en geen lekke band …

240. Met wie wil je je laatste minuten doorbrengen?
Met mijn gezin, denk ik. Al ben ik ervan overtuigd dat sterven iets is wat je alleen doet, ongeacht wie er bij zit.

10 gedachtes over “1000 vragen aan jezelf (14)

 1. Menck 21 april 2021 / 13:26

  Met 213 ben ik het toch niet eens: levenslange hechte vriendschappen zijn perfect mogelijk. Ik mocht daar al vaker getuige van zijn. Mijn moeder had tot aan haar dood twee vriendinnen met wie ze zowat gans haar leven zeer close is geweest. En ik kan je nog wel meer voorbeelden aanreiken.
  Verder een leuke invulling, hoewel ik bepaalde vragen soms wel eens, tja, absurd vind. 😉

  Like

  • Affodil 21 april 2021 / 15:58

   Ik heb in deze dan ook niet direct (goede) ervaring. Eigen ervaring al helemaal niet. En als ik zie hoe mijn moeder en hààr vriendinnen met elkaar omgaan, ben ik daar eigenlijk blij om. Als er één haar kont keert, zit de rest te roddelen. En op het moment dat ze elkaar het meest nodig hebben, haken ze af. De één kan niet tegen ziekenhuislucht, de ander vindt er niks aan als de zieke haar niet herkent of verstaat en belt zelfs niet meer op.
   Maar ik ben blij voor diegenen die het anders mogen ervaren, hoor.

   Geliked door 1 persoon

 2. Thomas Pannenkoek 21 april 2021 / 14:06

  Elk (gelukkig) gehuwd koppel kan een tiental dingetjes opnoemen bij de 211 – die zaken zijn het zout in de soep, de suiker op de pannenkoek, maken de relatie minder saai.
  Antwoord op 213, waar Menck het niet mee eens is, kan ik gedeeltelijk volgen. Zeker nu met de lockdown is ons duidelijk wie onze échte vrienden zijn, en welke we zelf niet meer uit eigen iniatief zullen contacteren als ‘alles’ voorbij is…
  Dit is een reeks gepeperde vraagjes, waar je gelukkig af en toe eens op de rem staat om het niet té persoonlijk te maken. Zou ik ook doen!

  Like

  • Affodil 21 april 2021 / 15:59

   Dat van die goeie buur en die verre vriend, dat klopt nogal eens, vind ik.

   Geliked door 1 persoon

    • Affodil 21 april 2021 / 18:59

     En die kies je net zo min als familie, he?

     Geliked door 1 persoon

 3. Mrs. Brubeck 21 april 2021 / 17:15

  Dat van die toekomst zou ik ook absoluut niet willen weten, stel je voor dat mijn mama zou geweten hebben dat ze zou sterven als ze 43 was… gruwel.
  In het antwoord van de vriendschappen volg ik je toch ook gedeeltelijk, mensen lopen een stuk van je leven mee, sommigen haken af door omstandigheden, de echte kern blijft.

  Like

 4. Leonoras life 21 april 2021 / 19:16

  214, heel herkenbaar hoor! En het geluk afdwingen is denk ik moeilijk, je kan wel goed voor jezelf zorgen. Ook ik flapte er vroeger veel uit, niet echt handig…

  Like

 5. MyriamC 21 april 2021 / 19:17

  Goh, ik heb toch ook een vriendschap die al 55 jaar duurt. Het kan dus wel.
  Qua ruziemaken ben ik zoals jij. Vroeger heel heftig, nu veel rustiger. Zal wel met de leeftijd te maken hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.