Saturn9’s fotochallenge: bokeh

Saturn9’s fotochallenge gaat deze week over bokeh. Dat moest ik – net als de meesten – toch even opzoeken. Niet dat ik zo geen foto’s gemaakt heb waar dat verschijnsel op voorkomt. En ik had over de naam en het begrip erachter al eens iets gelezen, maar het ook weer vergeten wegens “niet interessant”. Dat was in een online artikel en ik had niet het gevoel dat die blingbling een toegevoegde waarde had voor natuurfoto’s. En laat dat nu het absolute merendeel van mijn foto’s innemen.

Manlief en ik catalogeren onze foto’s grofweg in twee soorten: de puur informatieve foto’s (lees: niet goed gelukt als foto, maar bruikbaar om het onderwerp op te zoeken / te herkennen na te tekenen) en de “goede” foto’s (die waar je nog iets meer mee kan).

Wat in het artikel beschreven staat vind ik niet zo’n aantrekkelijk iets, die disco-bolletjes in de achtergrond. Ik zal ten allen tijde net proberen te vermijden dat die onrust in een beeld sluipt. En als dat niet lukt probeer ik ze er zoveel mogelijk uit weg te snijden. Maar toen kwam ik hier en daar nog wat extra uitleg tegen en bleek ook een doorgedreven achtergrondscherpte onder de naam te vallen. En die heb ik (gewild en/of ongewild) in gradaties:

Als het aan mij lag, zou de achtergrond nóg ietsje onscherper mogen en ook de voorgrond vind ik nogal prominent aanwezig. Maar ik was al lang blij dat ik überhaupt de tijd kreeg om mijn fototoestel te grijpen en zonder veel geregel dit beeld te schieten van moeder en kind.
Ze zaten met z’n tienen in het water en toen kwam “spuit 11” aanvliegen. Mede dankzij de “flou” in de achtergrond komt de gelaagdheid in de vleugels van deze grote zilverreiger goed tot z’n recht.
Hiervan heb ik twee versies. In deze staat de pimpelmees scherp. In de andere is de distelvink aan de beurt. Dit is eigenlijk meer een illustratie van het begrip “dieptescherpte”, want voor “bokeh” is de lucht wel héél ver weg.
“Konten kijken”. Dat gebeurt méér dan ons lief is, maar het is logisch, natuurlijk. Als een dier het welletjes vindt, al dat poseren, vlucht het meestal niet in de richting van de lens weg. (Gelukkig maar!) Maar ik denk dat dit duidelijk het 3D-effect illustreert dat je kan krijgen.
In de achtergrond zou normaal een heel warrige bosrand te zien zijn waardoor de grasmus in het niet zou verdwijnen. Op deze manier is er juist een heel stemmig, zacht “behang” ontstaan. Dankzij de bramentak die er lichtjes vóór komt en ook gedeeltelijk onscherp is, wordt het beestje ook niet platgedrukt, maar houdt het beeld zijn diepte. Blij mee.
Hier is het effect veel minder (alleen de bovenrand en een héél klein stukje voorgrond). Maar hier vond ik de scherpte van het hoge gras net meewerken. Je kan hier goed zien hoe zelfs een witgrijze vogel kan verdwijnen in het groen, dankzij de tekening die mooi meeloopt met de lijnen in zijn omgeving.

21 gedachtes over “Saturn9’s fotochallenge: bokeh

  • Affodil 11 april 2021 / 07:48

   Zelfs als je camera ratelt als een automatisch pistool, is het niet te voorzien of er een scherpe foto bij is en wat dan de pose van je object gaat zijn. Zeker met insecten niet. En al helemaal niet op warme dagen, als ze heel beweeglijk zijn. De originaliteit is dus helemaal des hommels. 😉
   Anderzijds is het net die achterkant die voor veel hommels hun herkenningspunt is. “Laat me je kont zien, dan zeg ik wie je bent. ” of zoiets.

   Geliked door 2 people

 1. Matroos Beek 11 april 2021 / 08:10

  Heel mooie foto’s.
  Inderdaad, als zo’n vogel gaat vliegen heb je geen tijd voor het wijzigen van de instellingen.

  Like

  • Affodil 11 april 2021 / 08:27

   Daarom is digitale fotografie zo goed: shoot! shoot! shoot! Er zal er altijd wel een bij zijn die goed is.

   Geliked door 1 persoon

 2. saturnein 11 april 2021 / 08:47

  Wat een mooie foto’s 🙂
  Inderdaad, zeker als je aan natuurfotografie doet, heb je dit soort foto’s wel. Want je onderwerp “springt” er meer uit dan als alles scherp is.
  De foto van de hommel vind ik ook de meest opvallende 🙂

  Like

  • Affodil 11 april 2021 / 09:00

   Hij zat zo mooi op die braambloesem. Maar toen woei er een windje en was de foto onscherp. En toen draaide hij (zij?) zich om en kroop àchter de bloem en was het niet meer zo mooi. Uiteindelijk ging hij ervandoor en toen schoot ik hem in de rug … 😉

   Geliked door 1 persoon

 3. Nina 11 april 2021 / 09:20

  Dat hebben we dan weeral bijgeleerd. Prachtige foto’s, ze ‘verraden’ een geoefend oog

  Like

  • Affodil 11 april 2021 / 11:48

   Na al die jaren mag het wel gaan komen. Anders is het een verloren zaak. 😉

   Like

 4. marieclaire 11 april 2021 / 09:58

  De foto van de bij vind ik erg mooi. Niets mis met een achterkantje.

  Like

 5. djaktief 11 april 2021 / 10:24

  Bij natuurfotografie moet je een goed oog, een dosis geluk en een goede camera hebben. Mooie foto’s.

  Like

  • Affodil 11 april 2021 / 13:57

   Dank je.
   Dat oog, daar sta je mee op of niet. Er zijn dagen met optimale foto-omstandigheden, waarop ik er niet eens over peins om al dat gewicht rond mijn nek te hangen. Omdat ik wéét: vandaag ga ik weer overal voorbij lopen, ik ga wel dingen zien, maar ik ga ze niet ZIEN. Begrijp je?
   Die camera, dat is relatief. Voor bepaalde dingen heb je inderdaad al ietsje méér nodig dan een gsm. Maar tegenwoordig – en vooral voor landschapsfotografie etc – gebruik ik mijn mobieltje. Enig nadeel: de beelden laten zich niet sterk vergroten. Dan moet je toch wel in RAW kunnen fotograferen. En ja, die reeën, bijvoorbeeld, dat was met een 300mm. Met een rijstzak op het raamkozijn van de auto. Zonder tussenring, want dan kan ik die ook niet meer stilhouden.
   Die dosis geluk: daar brandt de lamp! Zit je een halve dag in een schuilhut te wachten op een ijsvogel. Net als dat beest vlak vóór je komt vissen, stampt er een luidruchtig gedrocht de schuilhut binnen, galmt het halve reservaat bij elkaar en begint te wapperen met luikjes. “Moord in de schuilhut”!!!

   Geliked door 1 persoon

   • djaktief 11 april 2021 / 20:28

    Prachtige aanvulling. Ik mag graag jouw foto’s bekijken. Ik zie wel degelijk dat ze wat hebben.

    Like

    • Affodil 12 april 2021 / 08:45

     Bedankt.

     Like

 6. MyriamC 11 april 2021 / 12:25

  Wat een mooie foto’s. Ik vind persoonlijk die van de grasmus de mooiste.

  Like

 7. Menck 11 april 2021 / 12:48

  De hommel- en reigerfoto: de max! De eerste is echt cool genomen en de tweede trekt me aan omdat ik een boon heb voor reigers. Prachtvogels zijn het!

  Like

  • Affodil 11 april 2021 / 14:03

   Die eerste is denkelijk de enige die gelukt is uit een reeks van ca. 100 foto’s, maar who cares? Digitale foto’s kosten niks. En reigers, daar heb ik ook wel een boon voor. Hier zitten er veel en elk jaar lijken er grote zilverreigers bij te komen. Al 3 jaar op rij zitten ze met z’n 10-15 aan Luntershoek. En die blauwe, die is een akker eerder getrokken. Allemaal trouwens, en op één dag. Er wordt daar ook regelmatig een roerdomp gemeld, maar om die te zien … Binnenkort hoor je die wel weer, maar zien doe je hem meestal maar als hij opvliegt en dan ben je te laat. Maar dat oergeluid!!!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.