Saturn9’s fotochallenge: brievenbus

Satur9’s fotochallenge is niet altijd even gemakkelijk. Deze week vraagt ze foto’s van brievenbussen. Nu zou dat op zich geen probleem mogen zijn, want bij ieder huis hoort een brievenbus. Alleen: in ons dorp zijn die dingen héél functioneel en vooral héél saai. Of ze hangen aan de binnenkant van een voordeur, tenzij de post gewoon op de mat valt. Bovendien moet je in het dorp zelf al in iemands voortuin gaan staan om de brievenbus te fotograferen, want die hangt aan de huisgevel (soms nog haaks op de straatas ook) vlak naast de voordeur.

Bij nagenoeg alle rij- en 2-onder-1-kap -woningen is de brievenbus een sleuf in de voordeur met een klep eraan, waar ten overvloede “brievenbus” of “post” op staat. Het zijn in de hele rij dan ook nog dezelfde voordeuren, hooguit in de kleur zit wat variatie. Bóóóring! en bovendien apprecieert niet iedereen het dat je zijn/haar voordeur staat te fotograferen.

Buiten de bebouwde kom (aan afgelegen boerderijen, dus) staat per grote uitzondering de brievenbus toch aan de straat, en daar zijn het dan de “ouderwetse” modellen, die (heel origineel) in postrood geschilderd zijn. Daaraan kan je zien dat er bijna zeker uitgeweken Vlamingen wonen, want postNL gebruikt uiteraard oranje.

Nadrukkelijker dan een Belgische tricolor of een leeuwenvlag: postrood.

Héél af en toe zie je eens zo’n Amerikaans model. Als het woonhuis wel erg ver achteraf staat. Maar ik kan me niet direct herinneren waar ik er onlangs een gezien heb. Ik kan me goed voorstellen dat er dan bij het raam binnen, een verrekijker klaar hangt om te zien of er post is.

Wat je buiten de bebouwde kom nog het meeste aantreft zijn brievenbussen die op een gegeven moment collectief zijn aangekocht en verdeeld door de gemeente of postNL zelf, denk ik. Ook dié getuigen vooral van een fantasieloze, calvinistische verschenen-groenachtige soberheid.

Per grote uitzondering zien ze er eens een beetje interessant en grappig uit, als er een bord naast staat waarop gewaarschuwd wordt dat bediening enkel toegestaan is met de nodige voorzichtigheid, onder gebruik van een veiligheidshelm, werkhandschoenen en -laarzen en de juiste overkleding.

N.a.v. dit onderwerp ben ik eens op het internet gaan zoeken naar afbeeldingen van originele brievenbussen. Sommige mensen hebben toch wel een rijke en creatieve geest!

15 gedachtes over “Saturn9’s fotochallenge: brievenbus

 1. Vief 5 april 2021 / 08:41

  Niet veel soeps bij jullie, inderdaad. Maar grappig dan weer wel bij de onderste foto.
  Ik vond het moeilijkste aan de uitdaging ook de foto nemen, want zoals je zegt mochten bewoners dat zien, dan zouden ze zich vragen stellen.

  Like

  • Affodil 5 april 2021 / 09:01

   Eigenlijk wordt het nog gekker bij die onderste foto, want er hoort (voorlopig) ook geen huis bij de brievenbus. Maar als ik dat mee in beeld gebracht had, was de clou meteen verklapt. Het oude dijkhuisje is afgebroken, voor het nieuwe huis is de funderingsplaat inmiddels gegoten, dus ooit komt het weer goed. Behalve het appeal van de brievenbus dan.

   Geliked door 1 persoon

 2. Matroos Beek 5 april 2021 / 10:01

  Ik moest ook zo hard zoeken Affodil, zelfs wij hebben zo’n groene bak, maar dan in het zwart…
  Heel grappig met die waarschuwingen ernaast!

  Like

  • Affodil 5 april 2021 / 11:13

   Nou, dan is die van jullie nog origineel. Tenzij het hele dorp daar een zwarte heeft, natuurlijk.

   Die waarschuwingen vond ik er ook wel zot naast.

   Geliked door 1 persoon

 3. Thomas Pannenkoek 5 april 2021 / 10:26

  Makkelijk systeem om Belgen terug te vinden, dus 🙂 !
  Ik val in herhaling bij de stelling dat de onderste foto gewoon fantastisch is…

  Like

  • Affodil 5 april 2021 / 11:14

   Er zijn er hier en daar ook een paar in wagongroen. Dat zullen dan gepensioneerden van “den Ijzeren Weg” zijn. 😉

   Like

  • Affodil 5 april 2021 / 11:14

   En al doen wat je kan, is al wat je kan doen, nietwaar? 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Menck 5 april 2021 / 12:34

  Die groene en zwarte plastic brievenbussen vind ik gatlelijk, die rode metalen bus dan weer super. Nederland-België: 0-1. 😉

  Like

  • Affodil 5 april 2021 / 12:44

   En wat te denken van die “melkkieten” die je vaak aan Vlaamse boerenerven ziet?

   Like

  • Affodil 5 april 2021 / 15:12

   In een stad is het vaak nog moeilijker, vooral aan flatgebouwen: daar zijn de brievenbussen meestal in de inkomhal in een groot paneel gevat. Daar is helemaal geen beginnen aan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.