De tuin eind maart …

Sommige dingen in de natuur gebeuren explosief in deze tijd van het jaar. Anderen nemen rustig de tijd, wachten nog even af of het wel allemaal écht is, dat lentegebeuren. En af en toe is er een “snelle jelle” die als het ware een beetje rechtsomkeer maakt als de temperatuur weer zakt of als het te nat wordt. Tijd om weer eens poolshoogte te nemen.

Een week of 4 geleden kocht ik een paar cyclamen om in de vensterbank te zetten. Ze bloeien nog steeds prachtig, maar nu de zon er bijna de hele dag op zit, kan ik er wel naast gaan staan met een gieter. Ik heb ze nu in de volle grond gezet.


De beide acers die we vorig jaar kochten (en die het aanvankelijk vreselijk moeilijk hadden: links Going Green en rechts Shaina)) zijn er helemaal klaar voor.

Ook laag bij de grond is de lente begonnen. De maagdenpalm weet zich met zijn energie geen blijf.

Ik vind dat vetplanten schromelijk ondergewaardeerd worden. Van deze weet ik de naam niet meer, maar momenteel kronkelen de takken van dit exemplaar zich als dikke slangen met gele koppen over de grond. De textuur vrààgt gewoon om gefotografeerd te worden.

Ik heb vast de taartvorm klaargezet. Ik heb zó’n zin in rabarbercrumble!!!

Vorig jaar had ik onze Callistemon citrinus (rode lampenpoetser) wel in de veranda gehaald voor de winter, maar ik vertrouw het toch niet helemaal zoals hij er nu bij staat. Dus toen ik afgelopen donderdag schuin tegenover de dierenartsenpraktijk deze kumquat zag staan, besloot ik hem maar mee te nemen als backup … Jammer genoeg ben ik het kaartje met de naam van de variëteit kwijtgespeeld.

Even over de schutting spieken of bij de buren de magnolia al in bloem staat (antwoord: ja). Wat is die kamperfoelie toch nieuwsgierig!

Tja, en als je de vogels in de tuin voert, moet je dit er bij nemen … Momenteel hebben we gemiddeld 12 – 15 groenlingen, 6 distelvinken, enkele koppels tortels, een paar bosduiven, twee dozijn huismussen, een stel merels, een zanglijster en een wisselend aantal spreeuwen te gast. En dan heb ik het nog niet over de kauwen die doodgewoon boven ons hoofd, op het glas van de veranda, hun meegebrachte boterhammekes komen opeten!

16 gedachtes over “De tuin eind maart …

 1. Menck 27 maart 2021 / 16:21

  De vetplant op de foto is de Euphorbia myrsinites.
  Het gaat snel nu, ook al geeft de zon nog maar betrekkelijk weinig warmte.
  Vinca’s vind ik een zalige bloeikleur hebben!

  Geliked door 1 persoon

  • Affodil 27 maart 2021 / 17:08

   Terwijl ik de foto nam, had ik al zoiets van “was dat nou geen euphorbia?” maar ik vond het zo’n dik blad dat ik echt twijfelde. Bedankt voor het op naam brengen!

   Geliked door 2 people

 2. MyriamC 27 maart 2021 / 16:49

  Dat is zo mooi aan de lente hé. Elke dag is er nu wel iets anders te zien in de tuin.
  Die vetplant, is dat niet een soort sempervivum, vroeg ik mij af.
  Onze appelboom is nog lang niet zover als die van jou. De seringen zijn wel op komst, en we gaan immens veel bloemen hebben dit jaar.
  Benieuwd wat onze acer (Shaina) gaat doen. Enkele weken geleden online besteld. Het is nog een klein ding maar er komen tenminste al blaadjes aan. Is dat eigenlijk een snel- of traaggroeiende variëteit?

  Geliked door 1 persoon

  • Affodil 27 maart 2021 / 17:12

   Het zijn ook sierappeltjes, dus waarschijnlijk zijn die een stuk vroeger.
   De Shania schijnt een trage bloeier te zijn, semi-dwergsoort, en dus geschikt voor kleine tuinen en in potten. Doet er zo’n 10 jaar over om ca. 1,25m hoog en 1,0m breed te worden.

   Geliked door 1 persoon

   • MyriamC 27 maart 2021 / 17:16

    Okee! Ik vermoed dat de onze toch wel wat groter gaat worden want die zal nu al zo’n 1m25 zijn. Enfin, het was in ieder geval de bedoeling dat het geen boom van 4 meter zou worden, want hij moet in de voortuin en dan neemt hij te veel licht weg.

    Like

  • Affodil 27 maart 2021 / 17:13

   De komende week lijkt weer een paar warme dagen te brengen (tot 20°), maar dan zakt het weer af tot 10°. Dat wordt dus weer een sprint en dan even op adem komen.

   Like

   • Matroos Beek 27 maart 2021 / 17:15

    Dinsdag zit ik net met een urenlange vergadering via teams… dju toch. Hopelijk kan ik erna nog een beetje genieten buiten.

    Like

    • Affodil 28 maart 2021 / 10:09

     We hebben een uurtje extra nu … 😉

     Like

 3. djaktief 27 maart 2021 / 17:10

  Vandaag werkte ik 2 uurtjes in de tuin. Het is hier nog niet veel soeps helaas, ook veel schade door de winter en van die graspollen waar ik ze niet wil. Bij jou is het al genieten.

  Geliked door 1 persoon

  • Affodil 27 maart 2021 / 17:14

   Ik was blij dat ik na het planten van die cyclamen en het maken van de foto’s naar binnen mocht. Wat een scherpe wind!
   Volgende week krijgen we een paar dagen om het opkomende onkruid weg te halen en hopelijk ook wat te genieten in de zon en uit de wind.

   Geliked door 1 persoon

  • Affodil 28 maart 2021 / 10:11

   Ik geniet er van om dat proces op de voet te volgen. Het klinkt idioot en ongeduldig (en dat ís het in feite ook) maar ik zou om het uur gaan kijken of er al wat schot in komt. Het is als kijken naar de koers: wie wint het dit jaar? 🙂

   Like

 4. Thomas Pannenkoek 28 maart 2021 / 08:10

  Al die kleurenpracht reeds, en dat voor einde maart.
  Die plant tegen dat klimrek voor die schutting… een mooie tip die ik toch eens verder zal bekijken om hier thuis te kopiëren…

  Like

  • Affodil 28 maart 2021 / 10:32

   Het hele stuk van het tuinhuis tot aan het hek hebben we tegen elk paneel van de schutting een andere klimmer gezet. Kleurverloop van stevig oranje naar vanillegeel en gespreide bloei van januari-februari (winterjasmijn) tot laat in de herfst (kamperfoelie, clematis en trompetbloem).

   Er zijn wel een paar dingen waar je best rekening mee houdt:

   – er zijn klimmers die enkel een steunrek gebruiken om hogerop te komen. Na de snoei laten die geen sporen achter op de muur. Kies voor een stevig rek (wij zijn de plastieken rekken aan het vervangen door geplastificeerd metaal). En meestal hebben die graag wat kalkrijk voedsel om een stevig “skelet” te maken.

   – andere klimmers houden zich met “handen en voeten” vast aan alles waar ze aan kunnen (denk: klimop en zo): ze gebruiken hechtwortels, die zich in de stenen / schutting ingraven. Na de snoei – of als je ze moet weghalen wegens kapot of zo – heb je over de hele muur de hechtworteltjes die er bijna niet af te krijgen zijn. Je zou denken: die verdrogen en vallen er af. Maar daar kan je làng op wachten!

   – hou in de gaten dat ze geen scheuten tussen dakgoten, spouwen etc wringen. Wij hadden klimop tegen de noordelijke huisgevel in Kruibeke. Prima isolatie! Maar op een gegeven moment kwam er een scheut helpen strijken op zolder …
   Hier hebben we een trompetbloem aan het paneel naast het tuinhuis. Na het eerste jaar had ik al in de smiezen dat we langs de achterkant van de schutting af en toe eens moeten kijken wat daar gebeurt. Daar hangt de dakgoot van het tuinhuis (achterwand is in de schutting geïntegreerd) en er was een scheut IN de omslag van de goot gekropen. Direct afgeknipt, want als die doorgegroeid was, was de dakgoot eraan gegaan.

   – laat je adviseren over het snoeien: sommige klimplanten moet je enkel binnen de contouren houden, andere (sommige clematissen, bijvoorbeeld) moeten elk jaar rigoureus tot beneden gesnoeid worden. Er zijn trage groeiers waar je een paar jaar geduld mee moet hebben eer ze de muur bedekken, maar er zijn er ook waar je met een snoeischaar naast mag kamperen.

   – ook leuk als je de juiste plaats hebt (en sommige soorten zijn echt niet zo kieskeurig, behalve op het noorden): een wijnrank. We dachten eerst die trompetbloem langs de voorgevel van het tuinhuis te leiden, maar omdat die toch nogal venijnig was, hebben we de takken in die richting weggehaald en nu staat er sinds vorig jaar een witte druif tegen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.