17 gedachtes over “In de zak …

 1. Thomas Pannenkoek 20 maart 2021 / 07:38

  Helaas wordt zo’n verpakking niet getoond bij het artikel. Klinkt alvast goed, al zal het vlees wel vlugger moeten bereid worden.

  Like

  • Affodil 20 maart 2021 / 07:41

   Ik vermoed dat het om een luchtdichte verpakking gaat en dan is er geen enkele reden waarom het sneller zou moeten gebruikt worden, wel integendeel. Een schaaltje draagt niets bij tot de houdbaarheid van wat er op ligt.

   Geliked door 1 persoon

 2. Vief 20 maart 2021 / 08:13

  Hier wordt niet veel vlees meer geconsumeerd. Als het al gebeurt dan ga ik naar de beenhouwer om de hoek. In niet Coronatijden neem ik een herbruikbare doos mee (nu mogen ze die niet vullen), nu heb ik maar een papiertje afval en véél verser vlees dan in de supermarkt.
  De laatste tijd zijn het vooral de koekjes en hun afval waar ik me aan stoor. Akkoord dat er een wikkel rond is, maar hoeveel soorten koekjes zijn er tegenwoordig niet die elk afzonderlijk of per twee verpakt zijn? Meeneemporties heet dat dan zeker? Alsof je niet zelf een koek in en herbruikbaar doosje kan doen.
  Ik schuif al wat vaker een bakblik koekjes in de oven nu. Een klein kind kan koekjes bakken. In de geschikte doos bewaren die ook een tijd, als ze al niet snel op zijn wegens té lekker.

  Like

  • Affodil 20 maart 2021 / 11:04

   Als je in Nederland naar de slager gaat, kom je met evenveel plastiek thuis als in de supermarkt. Die herbruikbare dozen kunnen hier nu ook niet. Koekjes koop ik bij de bakker. Die zijn héérlijk en gaan in een papieren zakje of in een herbruikbaar doosje.

   Like

 3. MyriamC 20 maart 2021 / 09:46

  Ik koop mijn vlees (en charcuterie) ook bij de beenhouwer. Bananen zijn bij ons niet verpakt, ze liggen los per tros in het schap. Verpakte komkommers heb ik hier ook nog niet gezien. Het doorzcihtige doosje voor champignons is ook al een hele tijd de norm. Dat Jumbo hier nu pas mee af komt!

  Like

  • Affodil 20 maart 2021 / 11:07

   Zoals eerder vermeld: de slagers hier gebruiken ook hopen plastiek, dus dat helpt voor geen meter, tenzij je kan overeen komen dat je je dozen meeneemt. Alleen daarvoor al zou je corona weg willen!
   In Nederland lopen ze op het punt van afval vermijden jaren achter hoor! Ze vinden zichzelf wel progressief, maar IRL …

   Geliked door 1 persoon

   • MyriamC 20 maart 2021 / 11:38

    ‘Hopen plastiek’ zou ik het niet durven noemen. Wat weegt zo’n dun velletje dat aan een papier vast zit? Slaatjes en zo, dat gaat allemaal in plastic bakjes maar dat koop ik nauwelijks.

    Like

    • Affodil 20 maart 2021 / 18:42

     Hier is het niet zo’n papier met een dun velletje folie. Hier doen ze het eerst in een folie (lijkt op een opengesneden zakje), dan gaat er een vershoudfolie omheen, en dan nog een plastieken zakje. En als je niet goed wakker bent, hebben ze het nog in een tasje gedaan voor je kan protesteren. Dat voor het vlees dat niet dungesneden is en waar dus geen plastieken tussenleggertjes bij moeten. Want die zijn minstens 2x zo dik als het vlees!

     Geliked door 1 persoon

 4. Nina 20 maart 2021 / 10:26

  Elke moeite die wordt getroost om gelijk welke afvalberg te verkleinen vind ik positief. Kan het (nog) beter ?…. Jazeker, nagenoeg alles kan beter zeker. Hoe of wat ikzelf of X of Y doe(t) uit milieubewuste overwegingen is één zaak. Wat er aan maatschappelijke signalen gegeven wordt werkt vroeg of laat door in de geesten van meer mensen. En vice versa ook in die van supermarkten. Dat geloof ik toch (nog) graag (af en toe). Dus ja, ik kan dit initiatief eveneens toejuichen. En wat herbruikbare dozen betreft… daarmee kan ik bij Bioplanet van Colruyt en de ‘gewone’ Carrefour hier om de hoek ook terecht (voor charcuterie en vlees), daarvoor hoef ik niet per se naar de beenhouwer.

  Like

  • MyriamC 20 maart 2021 / 10:30

   Ik gun de winst liever aan de lokale beenhouwer / bakker / kaashandel / vishandel dan aan de multinational.

   Like

   • Affodil 20 maart 2021 / 11:10

    Daarin ga ik ook mee, maar het is niet altijd en overal consequent vol te houden. Hier zijn alle winkels dicht op zondag, dus als er in niet-coronatijden onverwacht iemand op de stoep staat kan je enkel in de supermarkt terecht. En lang niet in alle dorpen heb je nog slagers/bakkers/kaashandels … Vishandels zijn al helemaal schaars, tenzij grootschalig.

    Geliked door 1 persoon

    • MyriamC 20 maart 2021 / 11:36

     Ik snap dat het niet altijd kan. Hier zijn de winkels op zondag tot 13u open maar als ik iets vergeten ben, dan haal ik dat ook gewoon in de supermarkt. Behalve vlees, daar ben ik echt heel kieskeurig op. Is ook nog niet eender van welke beenhouwer het komt.

     Like

   • Nina 21 maart 2021 / 10:39

    Ik verkies ook in de eerste plaats ‘winkelhieren’ maar supermarkten zijn er nu eenmaal, ik denk niet dat ze snel weg zullen gaan en af en toe zijn ze ook wel handig. Dus kunnen ze maar beter mee op de kar springen vind ik. Supermarkten stellen ook heel wat mensen te werk, ook niet onbelangrijk, maar dat is een andere discussie.

    Like

 5. Menck 20 maart 2021 / 12:46

  In 1954 werd geëxpandeerd polystyreen uitgevonden, het materiaal dat gebruikt wordt voor verpakkingen. Vóór die tijd kochten mensen ook voedingswaren. Zónder plastic. Het is dus gewoon mogelijk, ook al lijkt het, bij het aanschouwen van winkelrekken, van niet.
  Tss.

  Geliked door 1 persoon

  • Affodil 20 maart 2021 / 18:37

   Amen.

   Die bedenking heb ik me ook al vaak gemaakt. En dan krijg je als antwoord: “ja maar, toen zat iedereen zomaar met zijn handen aan dat eten”. Ja, en toen hadden we genoeg weerstand tegen kiemen. Nu mogen we de deur niet meer uit…

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.