Duizend vragen aan jezelf (9)

111. Ben je trots op jezelf?
Trots is een groot woord, maar ik heb eindelijk geleerd tevreden te zijn met mezelf.

112. Welk nutteloos talent bezit je?
Talenten zijn volgens mij nooit nutteloos. Brengen ze geen geld binnen, dan scheppen ze een gevoel van tevredenheid of je krijgt er nieuwe inzichten mee of zo. Zelfs verveling is niet nutteloos. Ze geeft aanleiding tot creativiteit. Zeggen ze.

113. Heb je losse eindjes in je leven?
Iedereen heeft die denk ik. Sommige kan je helemaal in je eentje wegwerken, voor andere heb je hulp nodig. Als je die niet krijgt, blijven het losse eindjes. Ik heb er mee leren leven.

114. Waarom drink je (geen) alcohol?
Ik drink de laatste tijd nog zelden alcohol. Ik vind er eigenlijk niks meer aan, voel me beter zonder. Ik mis het niet en de kilo’s die ik daardoor kwijt ben ook niet.
Vroeger dronk ik wel graag een glaasje wijn of – in de zomer vooral – een lekkere longdrink. Sinds ik de mocktails ontdekt heb, ben ik de cocktails vergeten. Het begon met BOB(ette) zijn na een etentje en na een tijdje nam ik het ook thuis als gewoonte aan. Ik hoef geen alcohol om me te amuseren.

115. Van welke spullen word je blij?
Dat kan van alles zijn. Een goed boek, een mooie schelp of een leuk stuk drijfhout op het strand, de onverwachte kleuren als je een gladde kei nat maakt, de glazen knikkers in de bijendrinkschaal, vogelstemmetjes, …

116. Heb je al naar de wolken gekeken vandaag?
Sinds ik hier woon ben ik al dikwijls gestruikeld omdat ik mijn ogen niet van de wolken af kan houden. Ik kan geen stap buiten zetten zonder er naar te kijken.

117. Welk woord zeg je te vaak?
“Ja”. Al heb ik dat al wel een beetje verleerd. Maar het zou nóg wel wat minder mogen.

118. Sta je graag in de spotlights?
Niet IRL. Of het moet al voor een héél goed doel zijn. Maar van het moment dat je naar buiten treedt met een blog o.i.d. zoek je toch minstens de aandacht van gelijkgestemden op.

119. Waar moet je vaker de tijd voor nemen?
Om de boel de boel te laten en te genieten van het moment. Het zal wel nooit meer goed komen, want mijn opvoeding is te indringend geweest. “Eerst het werk, dan het plezier” en vermits er altijd wat te doen overbleef, kwam het plezier alleen stiekem aan de beurt. Maar ik leer gestaag bij.

120. Zijn mensen van nature goed?
Ik geloof niet dat mensen “slecht” geboren worden. Maar om altijd voor alle misdaden een excuus in het verleden te vinden, daar kan ik ook niet altijd in meegaan. Ik denk dat echte slechtheid een nooit gecorrigeerde en goed gecultiveerde fout is.

121. Verkies je weleens je werk boven de liefde?
Nee.

122. Waarvoor ben je je ouders dankbaar?
Ik veronderstel dat de jarenlange afwijzing uiteindelijk wel bijgedragen heeft tot mijn weerbaarheid en mondigheid. Dus ergens is dat wel goed voor geweest.

123. Zeg jij altijd wat je denkt?
Vroeger wel. En dan ook nog niet altijd op een doordachte manier. Dat botste wel vaker dan het klonk. Met de jaren ben ik daar rustiger in geworden, al moet je bij mij niet op veel komedie of leugentjes om bestwil te rekenen. Bovendien is het wel zoals een vroeger diensthoofd ooit zei: “Bij haar hoef je niet te vragen wat ze er van denkt. Het staat in koeien van letters op haar gezicht.”

124. Heb je vaak de tv aan zonder dat je kijkt?
Steeds vaker. Ik zet hem aan voor het journaal en opeens zie ik de weerkaart … Ssssnooorrrr …

125. Welk oud zeer heb je? (een oud verdriet)
De laatste uren van mijn vader. Dat hij doelbewust zijn laatste adem gebruikte om mij diep te kwetsen. En dat ik dat heb laten gebeuren.

126. Wat koop je van je laatste tien euro?
Bloemen.

127. Word je snel verliefd?
Niet echt.

128. Waar denk je aan voordat je in slaap valt?
Zolang ik aan iets denk, val ik niet in slaap. En als daar nog iets van overschiet op het moment dat het licht uitgaat, dan vergeet ik wat het was.

129. Wat is je favoriete dag van de week?
Ik geloof niet dat ik die heb. Op vrijdag na, zijn de meeste van onze dagen hetzelfde, tenzij we ’s morgens opeens op het idee komen van “wow, mooi weer, laat ons dàt of dàt gaan doen”. Dat impliceert natuurlijk dat er dan geen afspraken op de agenda staan. Dus niet “de” favoriete dag van de week, maar de blanco dagen.

130. Wat is je grootste overwinning?
Dat ik geleerd heb dat ik OK ben en dat de mening van anderen daar niets aan hoeft te veranderen.

21 gedachtes over “Duizend vragen aan jezelf (9)

 1. Thomas Pannenkoek 17 maart 2021 / 09:18

  Die 119 is bij mij ook een heel lastige (geweest). Moet nog doorduwen om het verder af te leren, want het is zooooo zinloos om altijd drie weken in de toekomst te denken.

  Like

 2. Vief 17 maart 2021 / 09:43

  125. Je vraagt je af of sommige mensen wel kinderen moeten krijgen… Ik pak je virtueel eens vast om die viezigheid af te schudden.
  Maar gelukkig is er 130!

  Like

  • Affodil 17 maart 2021 / 13:03

   Dank je. Hetgeen ik eigenlijk het ergste vond is het feit dat ik op dat moment besefte dat al die vorige jaren schone schijn geweest waren. Het had een effect als een schap vol duur kristal dat aan diggelen viel. Het éne moment leek er nog iets te zijn, het volgende had je enkel nog een stoffer en blik nodig.

   Like

  • Affodil 17 maart 2021 / 13:05

   Intussen ben ik er wel klaar mee. Ik ben wie ik ben. En wie daar niet mee om kan: er is in elk huis een “gat van de timmerman”.

   Geliked door 1 persoon

 3. djaktief 17 maart 2021 / 10:18

  Je schrijft regelmatig over de mantelzorg voor je moeder. Met de antwoorden op deze vragen is die nog bijzonderder geworden.

  Geliked door 1 persoon

  • Affodil 17 maart 2021 / 13:06

   Ik ga me niet laten kennen om wat geweest is. Maar wat vast staat: ik doe het in eerste instantie voor mijn eigen gemoedsrust.

   Geliked door 1 persoon

 4. MyriamC 17 maart 2021 / 11:07

  Die favoriete dag van de week, dat verdwijnt wel als je niet meer werkt hé.
  Ik vind het zo naar dat je blijkbaar niet kan terugkijken op een fijne jeugd. Dat drukt toch wel een stempel op de rest van je leven. Maar ik concludeer ook dat ‘what doesn’t kill you makes you stronger’ voor jou echt wel opgaat.

  Like

  • Affodil 17 maart 2021 / 13:07

   Het laat sporen na, want anders zou ik er nu geen aandacht meer aan besteden. Maar het is inderdaad zo, dat het me ook sterker gemaakt heeft. Elluk nadeel …

   Geliked door 1 persoon

 5. Menck 17 maart 2021 / 14:37

  Nummer 125 choqueert me wel wat. Je vader moet een bijzonder hardvochtige (en haatdragende?) mens zijn geweest. Je jeugdjaren zal je dientengevolge beslist niet als een cadeau hebben ervaren.

  Like

  • Affodil 17 maart 2021 / 16:06

   Hij was vooral altijd overtuigd van zijn eigen grote gelijk, alles volgens het boekje, of dat boekje nu deugde of niet.

   Like

 6. marieclaire 17 maart 2021 / 15:47

  Nummer 125 maakt me heel triest. Wat bezielt een vader om zijn kind zo de grond in te trappen.

  Like

  • Affodil 17 maart 2021 / 16:09

   Tja. Als ik het wist. Dat kwetst me het meeste: hij wist verdomd goed dat ik op dat moment niet meer met hem in discussie zou gaan. Niet overdreven moedig van hem.

   Geliked door 1 persoon

 7. saturnein 17 maart 2021 / 20:00

  Harde lessen maar ze hebben wel een mooi mens geproduceerd. Gelukkig maar.

  Like

 8. Nina 18 maart 2021 / 20:15

  Erg stil geworden van het emotioneel geweld dat je deel was… en héél herkenbaar voor mij. Een dikke virtuele knuffel C. !

  Like

  • Affodil 19 maart 2021 / 10:05

   Dank je. Dikke knuffel terug.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.