Maandagochtend …

… en nog lang geen “hoogseizoen” in het toerisme. De maandag na een zonnige, maar pittig koude zondag. Niet het soort zondag voor een picknick, dus.

We gaan met z’n drietjes – Manlief, hond Jeppe en ik – onze ochtendwandeling maken. Bij zo’n gelegenheid is het voor mij makkelijker om me te wapenen met mijn afvalgrijptang, zakhouder en afvalzak. Dan hoef ik de hond niet in de gaten te houden en kan ik de bermen afspeuren naar “buit”.

Halfweg de wandeling heb ik al krampen in mijn handen: rechts van de grijptang te bedienen, links van de steeds zwaarder wordende afvalzak. En krampen in mijn kaken van het knarsetanden om zoveel slechte wil. Van blikjes en snoepwikkels tot (uiteraard gebruikte) condooms, tampons, inlegkruisjes en mondkapjes. Allemaal “stofferen” ze het publieke domein.

Een paar die hards is toch komen picknicken in het zicht van het haventje. Ze hadden “iets” uit een doosje van dié Mburger drive in, de éne had een beker frisdrank, de ander een paar zelf meegebrachte biertjes van een Duits merk. Ze hebben achteraf nog flink gesnoept, te oordelen aan de wikkels. En ze hadden er ook aan gedacht een afvalzak mee te brengen. Om op te zitten, zodat het vocht uit de grond niet in hun kleren kon kruipen. Die lege afvalzak heb ik ook opgeraapt, samen met al hun rommel. En dan een paar honderd meter verder in de van op hun picknickplaats zichtbare kliko gegooid.

Intussen had ik in mijn 60l-zak al zoveel rommel verzameld, dat ik het laatste stuk overmorgen moet aanpakken. Elke keer ik er iets wilde insteken, vloog iets anders weg wegens te vol. Ik kon nog net de zak keurig dichtstrikken. De eerste van een nieuwe rol die ik vorige week meebracht uit de supermarkt. Iets zegt mij dat die niet lang gaat meegaan …

De “oogst” van een halve “tournée générale” na een rustig weekendje. Hopelijk mag ik van de mensen van de gemeente deze zomer de – meerdere – zakken weer aan de kant van de weg zetten als ze te zwaar worden. Zij pikken die dan op als ze de kliko’s gaan leegmaken. Zou daar wel iets in zitten?

11 gedachtes over “Maandagochtend …

 1. djaktief 8 maart 2021 / 16:31

  Goed bezig. Er ligt veel troep helaas. Wanneer ik ingeënt ben ga ik ook weer aan de slag tegen zwerfafval.

  Like

  • Affodil 8 maart 2021 / 19:11

   Hier zijn we intussen met verschillende “opruimers”. Van de milieudienst in Terneuzen kreeg de dorpsraad een grote tas met 7 grijpers, 7 fluohesjes en een rol afvalzakken in bruikleen. De dorpsraad zelf heeft de zakringen aangekocht omdat het veel handiger is, vooral bij wind. We hebben er intussen 3 sets van uitgeleend, maar er zijn nog meer mensen aan de slag gegaan die ik niet ken.
   Volgende maand wil ik via de nieuwsbrief iedereen samen krijgen zodat we ons nog beter kunnen organiseren en evt. actie voeren.

   Like

 2. Menck 8 maart 2021 / 17:49

  Je dient een hoger, nobel doel, waarvoor veel respect mijnentwege. Anderzijds weten de vervuilers natuurlijk ook dat er opruimers bestaan, wat leidt tot een continu verwrongen situatie. Veel controles en torenhoge boetes, alsook een grondige mentaliteitsverandering: ik wens het de polluerende diehards absoluut toe.

  Geliked door 1 persoon

  • Affodil 8 maart 2021 / 19:15

   In dit seizoen is er minder controle. Tijdens drukke weekends (zoals vorig jaar vanwege corona) en tijdens de vakantieperioden wordt er vaker gepatrouilleerd (ook om andere redenen) en de boetes zijn inderdaad niet mis. Maar wat kan je verwachten van 3 wijkagenten langs een “kust” van 31km + een aantal bossen langsheen de grens? Vandaar dat we ons als opruimers moeten groeperen en acties en sensibiliseringscampagnes starten.

   Like

 3. MyriamC 8 maart 2021 / 19:39

  Spijtig dat dit soort acties nodig is. Het is overal hetzelfde!

  Like

  • Affodil 8 maart 2021 / 21:54

   Dit soort mensen geven een nieuwe invulling aan de term “nestbevuiler”.

   Like

 4. Matroos Beek 8 maart 2021 / 20:50

  Ik vind dat je een held bent.
  Jammer dat het moet gebeuren, maar gelukkig dat er ook helden zijn die het doen. Nu nog hopen dat jullie – bij voorkeur op korte termijn – niet meer nodig zijn, dat iedereen zijn vuil dropt waar het hoort.

  Like

  • Affodil 8 maart 2021 / 22:01

   Ik voel me helemaal geen held. Maar ik zie dagelijks wat er gebeurt: het afval is aangepikt en aangevreten door in het wild levende dieren. Ze vullen hun maag met waardeloos materiaal en achteraf vind je lijkjes. Op de oever van een nieuw natuurgebied, notabene!
   Ik zie in de vakanties kinderen spelen op een terrein dat vol (vaak gevaarlijk) afval ligt: glas, scherp metaal, onhygiënische toestanden, tot drugs toe.
   En dan kan ik – en met mij gelukkig steeds meer mensen – niet bij de pakken blijven zitten.
   Net vergadering gehad: we gaan proberen de acties van verschillende groepen en woonkernen te coördineren om zo meer druk te zetten en dingen gedaan te krijgen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.