De tuin eind februari …

Er zijn nog veel kale plekken in de tuin in deze tijd van het jaar. Maar ik heb vorig jaar al uitgelegd dat dat veel te maken heeft met onze keuze voor een insecten/vogeltuin. De bijen- en vlinderplanten die binnenkort weelderig gaan bloeien, moet nu nog bovengronds komen. De struiken die er voor het jolijt en de bescherming van de vogels gezet zijn, zijn hoofdzakelijk bladverliezers, maar ook daar komt snel verandering in.

De sleutel tot onze nederige stulp: de primula’s die eerst voor wat kleur in de veranda zorgden, maar intussen mogen genieten van het zonnetje langs de straatkant.
De plantenhoek in de veranda. De kleurige takken zijn nep, in afwachting van the real thing. De fake appeltjes zijn eigenlijk kerstversiering die ik daar gehangen had om een elektriciteitsbuis te vermommen. En ik was daar dusdanig content over, dat ze er met Pasen nog zullen hangen. De pluimen en jodenkers (mag dat nog zo genoemd worden?) stonden in een enorme vaas die Manlief heel mooi vindt (ik ook trouwens), maar waar je geen voldoende grote bloemen voor vindt. Afgelopen najaar heb ik er 4 hortensiakoppen in gezet.
Het klimrek achteraan rechts hing vorige winter en de hele zomer vol witte bloemen van de Mandevilla, maar ik heb hem nu eens streng gekort om hem vanaf onderaan wat dichter te krijgen. Het boompje ervóór hebben we binnen laten overwinteren. Die gaat binnen een paar weken weer in zijn grote kuip naast het tuinsalon. Het is een Callistemon citrinus of rode lampenpoetser. Australisch van afkomst en dus niet echt opgezet met die winterse kuren hier.
Net buiten de veranda, maar in dezelfde richting: mijn planttafeltje, de scheve waslijn (…), het verhoogde bed waar tot vorig jaar een grote chamaecyparis stond. Die had van de februaristorm in 2019 een serieuze krak gekregen en de vervanging van de omgewaaide omheining gaf de ultieme doodsteek. Nog niet zichtbaar op deze foto wegens te iel: de twee acers (Acer palmatum ‘Going Green’ en Acer palmatum ‘Shaina’) die we er gezet hebben en waarvan ik tot mijn grote vreugde heb vastgesteld dat ze niet alleen de hitte van vorige zomer, maar ook de recente stuiptrekking van de winter hebben overleefd. Op de grond doen verschillende vetplanten en de resterende maagdenpalm hun best om op termijn een dichte mat te vormen. De vinca minor (kleine maagdenpalm) heeft heel erg afgezien van de zomerhitte, maar ik merk toch dat er tussen de grotere plantjes ook opnieuw vanuit de wortel gewerkt wordt.
In de voorgrond de nog niet erg aantrekkelijke stekels van de Calamintha grandiflora of steenthijm. Samen met Nepeta x faassenii ‘Six Hills Giant’ wat verderop vormt hij een zee van kleine bloemen die honderden bijen, hommels en vlinders trekken. Schuif de glazen pui open en je hoort het gezoem van al die bedrijvige vleugeltjes tot binnen!
De gele primula die daar in volle bloei staat heeft vorig jaar het traject veranda – voordeur – tuin al afgelegd. De maagdenpalm begint ook te bloeien.
Ik ben geen liefhebber van grootbloemige magnolia’s. In de plaats kregen de acers deze kleinbloemige variant Magnolia laevifolia ‘Summer Snowflake’ of beverboom als buur. Een latertje dat pas in april/mei bloeit en niet veel hoger dan 1,5m zou worden. De bloemknoppen lijken een beetje op beukennootjes. Bladhoudend doorheen de winter.
De Viburnum opulus ‘Roseum’ of sneeuwbal kan nog amper wachten. En een paar meter verderop staat ook de Amelanchier laevis of Drents krentenboompje op ontploffen.
Bij Daphne mezereum of het rode peperboompje is het al zover. De takken worden eerst overladen met roodpaarse bloempjes, pas dan komt het blad volop open.
Vorige week ca. 10 cm boven de grond, nu al bijna 30 cm: verschillende sieruien in groepen. Je kan ze zien groeien terwijl je er bij staat …
Begin van het vuurwerk: de Photinia fraseri ‘Red Robin’ of glansmispel viert het begin van de lente met vlammend rode bladeren. Op het toppunt lijkt de struik echt in brand te staan!
Jasminum nudiflorum (de winterjasmijn) mag dan een vroegbloeier zijn, hij vraagt wél het nodige geduld eer hij aan omvang wint.
Dan is de Lonicera of kamperfoelie enthousiaster!
Jeppe geniet. Een lekker zonnetje, de deuren open zodat hij in en uit kan lopen. En nog geen vliegen, want daar wordt hij hysterisch van (hij heeft geen eigen vliegenmepper, want zijn staart werd gecoupeerd in Spanje). Elke dag slentert hij van het éne naar het andere plantje, ruikt hoe groot het al is en als de grond te droog is, … je weet wel. Jammer genoeg zijn de dwergconifeertjes daar niet zo gelukkig mee.

17 gedachtes over “De tuin eind februari …

  • Affodil 28 februari 2021 / 14:55

   Dàt kan ik alvast beamen. En met deze regeling blijft het voor ons behapbaar, is het leuk om eens iets in de tuin te doen zonder dat je full time achter de feiten aan holt en blijft er nog tijd zat over om er ook eens van te genieten zónder vuile handen.

   Geliked door 1 persoon

 1. MyriamC 28 februari 2021 / 14:25

  Je hebt al hard gewerkt en best al veel kleur.
  Staat jouw acer shaina in de volle zon? Wij willen er een voor in de voortuin, maar daar heeft die zon van ’s middags tot ze ondergaat. De boomkweker vond het geen goede keuze (blad zou snel verbranden) en ik vond hem te duur om het risico te lopen. Maar ik blijf er wel zot van.

  Like

  • Affodil 28 februari 2021 / 14:53

   In principe wél, maar als het zo’n zonnig weer is, hang ik de was op en dan heeft hij schaduw 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. Menck 28 februari 2021 / 15:35

  Een tuin zonder groei en bloei is als een leven zonder dromen.
  Je voelt, zo te lezen, net als ik ook de lentekriebels in je buik. Heerlijk, niet?

  Like

  • Affodil 28 februari 2021 / 16:04

   Mijn kerstboom + versiering waren op Nieuwjaarsdag ’s middags al opgeborgen en de volgende dag stond er een 3-dubbel pak knalgele tulpen op tafel te blinken en te roepen dat de lente op komst is. En vanaf dan kan het niet rap genoeg gaan!

   Als ik niet beter wist (en de tuincentra waren open …) hingen mijn bloemkorven al gevuld, waren de bakken en ruiven al in orde en stond het statief met fototoestel al klaar om de insecten te fotograferen. 🙂 Van insecten gesproken: afgelopen woensdag een joekel van een citroentje in de tuin en donderdag hadden we bezoek van een bijenkoningin op zoek naar woonst!

   PostNL brengt morgen de nieuwe fleece dekens voor het tuinhuis, er liggen ijsblokjes in de vriezer en ik heb alles in huis voor de eerste longdrinks. Of er nog olijven en zongedroogde tomaatjes gaan overschieten, …

   Geliked door 1 persoon

   • MyriamC 28 februari 2021 / 16:33

    Straf hé, hier zoemen de bijtjes ook al volop en een citroenvlinder is hier ook al aan ’t fladderen. En moest ik niet beter weten zouden mijn bakken ook al gevuld zijn. Het statief met de spotting scope staat hier al de hele winter om de vogels in de gaten te houden.

    Like

    • Affodil 28 februari 2021 / 17:31

     Bij ons ook, binnen. Maar in de zomer staat die gewoon midden in de planten. 🙂

     Like

   • Menck 28 februari 2021 / 16:47

    In België zijn alle tuincentra en plantenkwekerijen gelukkig wél open. Gisteren bezocht ik er nog eentje, een sneeuwklokjeskwekerij. Vierhonderd soorten sneeuwklokjes aldaar; du jamais vu.

    Like

    • Affodil 28 februari 2021 / 17:31

     WOW! Dat moet een sensatie zijn!

     Like

 3. Matroos Beek 28 februari 2021 / 19:41

  Ik bewonder jouw groene vingers omdat ik die zelf niet heb. Ik zit mijn hoofd al te breken over terrasplanten. Het zal wel weer niks worden…

  Like

  • Affodil 28 februari 2021 / 19:57

   Zo’n groene vingers had ik vroeger ook niet. Veel geleerd uit try and error. En verder: veel rondkijken, jarenlang Gardener’s world volgen …

   Geliked door 2 people

 4. djaktief 1 maart 2021 / 17:08

  De tuin is een veelbelovende plek bij jou en bij mij ook. Maar jouw tuin is vroeger dan de mijne.

  Like

  • Affodil 1 maart 2021 / 17:23

   Denk dat het komt omdat ie redelijk beschut ligt en we ook dicht bij de zee zitten. Scheelt gauw een paar graden t.o.v. landinwaarts

   Geliked door 1 persoon

    • Affodil 1 maart 2021 / 19:11

     Die van ons ook, maar omdat we geen volledige verdieping plus zolder hebben, kan de zon wel over het dak. En dan is het eigenlijk een volledig ingesloten tuin.

     Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.