Duizend vragen aan jezelf (4) …

31. Welk boek heb je het laatst gelezen?
Ik ben aan de laatste bladzijden toe van “Wen er maar aan” van Maike Meijer. Ik zag het afgelopen zaterdag sterk afgeprijsd in een “rommelkorf” liggen. “Hilarisch” stond er op. En “oergeestig”. En omdat ik voor die prijs ook wel eens buikpijn van het lachen wou, heb ik het meegenomen. Nog een paar keer gieren, brullen, lachen en dan stuur ik het naar Schoonzus, zoals beloofd. Ga er wel een briefje met de obligate veiligheids-waarschuwingen vóór gebruik bij steken, want ze heeft net een blaasontsteking …

32. Waarom heb je het kapsel dat je nu hebt?
Mijn haar is (was, vóór de lockdown) ultrakort (tondeuze-look). Ik heb ooit – uit solidariteit met een collegaatje die haar haren verloor door chemo – mijn haar zo gedaan. Mijn moeder ontplofte en noemde mij – heel subtiel – “kankerkop”. Ik ben daar dan ook achteraf consequent mee doorgegaan om haar te koeioneren, omdat ze zo hemeltergend tactloos kan zijn om niet te snappen dat juist die associatie tussen lang haar en vrouwelijkheid zo pijnlijk is voor mensen die hun haar door ziekte verliezen.

33. Ben je verslaafd aan je telefoon?
Ik zou nee willen zeggen, maar dan maak ik mezelf wat wijs (als dat al kan). Tegenwoordig spendeer ik er net wat méér tijd aan dan ik eigenlijk zou willen, maar anderzijds loop ik nu minder vaak naar de pc. Dat van butsen en builen dus …

34. Hoeveel geld staat er nu op je bankrekening?
Dat is voor mij een weet en voor anderen nog maar de vraag.

35. In welke winkel kom je graag?
Een boekenwinkel. Niets gaat boven een échte boekenwinkel. Daar kunnen al die bolcommen etc. niet tegenop. Al die kleurige covers, de éne al wat mooier dan de andere, het pure genot van de speurtocht naar dat boek dat je staat te roepen …

36. Welk drankje bestel je in een café?
Dat hangt van het gezelschap en mijn stemming af (en het uur van de dag).

37. Weet jij wanneer het tijd is om te vertrekken?
Before I outstay my welcome.

38. Als je voor jezelf zou beginnen, als wat zou dat dan zijn?
Vertaler of verkoper van boeken.

39. Wil jij altijd winnen?
Niet altijd, maar zo af en toe is wel leuk.

40. Ga je naar de kerk?
Alleen nog naar begrafenissen, uit respect voor de familie. Georganiseerde religie heeft een heel schimmelige nasmaak voor mij.

13 gedachtes over “Duizend vragen aan jezelf (4) …

 1. Vief 10 februari 2021 / 08:21

  32, ❤️! Wat een mooi gebaar!
  Mocht je ooit in Kortrijk komen, dan raad ik je qua boekenwinkel ‘Boekenhuis Theoria’ aan. Het gebouw, de collectie, in andere tijden een koffie/thee/sapje, heel de beleving is daar goed.

  Like

  • Affodil 10 februari 2021 / 08:28

   Analoog met “De Drukkery” in Middelburg. 🙂 Zal ik zeker onthouden!

   Geliked door 1 persoon

 2. MyriamC 10 februari 2021 / 08:57

  Een mooi gebaar van solidariteit naar je collega toe. En, laat ons eerlijk zijn, super gemakkelijk. Ik heb ook een tijd een broske gehad, maar toen was ik veel jonger. Dat zou ik nu niet meer durven.

  Like

  • Affodil 10 februari 2021 / 09:07

   Tegenwoordig is het niet meer zo ongewoon om vrouwen met een superkort kapsel te zien, maar pakweg 30-35 jaar geleden was het dat wél. Voor wie met het probleem van haaruitval te kampen krijgt, is die mentaliteit rond lang haar een drama. Mijn collega had een pruik geprobeerd, maar haar hoofdhuid verdroeg dat niet. Dus: als méér vrouwen met een “broske” rondlopen, valt het minder op dat je daar niet vrijwillig voor gekozen hebt. Was mijn denkwijze, dan.
   Intussen heb ik al wel een paar “groeipogingen” ondernomen, maar die stranden meestal als ik mijn haar in mijn hals begin te voelen of als het over mijn oorschelp komt. Gisteren nog het nagelschaartje er bij gehaald om wat te snoeien rond mijn oren. 🙂

   Geliked door 2 people

   • MyriamC 10 februari 2021 / 11:29

    Ik snap je volledig. Ik kan ook niet verdragen dat mijn haar over mijn oren komt, zelfs niet op mijn oren. Of in mijn nek. Ik knip ook regelmatig zelf (met een effileerschaar, dan valt het niet zo op als ik er eens wat te veel afknip). Het is dus altijd nog wel heel kort, maar niet meer gemillimeterd als toen ik – pakweg – een jaar of 35 was. Toen andere dames in het kapsalon mij complimenteerden en mij tegelijk heel moedig vonden om zo jongensachtig door het leven te gaan.

    Like

   • Nina 10 februari 2021 / 15:21

    Klopt, en met grijze haren was het ook wat. Ik begon ze ‘te sparen’ op mijn 26e en ik werd zo’n beetje als gek versleten (met mijn moeder op kop) omdat ik er mee bleef rondlopen. Hoeveel keer ik de vraag kreeg wanneer ik mijn haar ging laten verven kon ik al snel niet meer op mijn 10 vingers tellen. Inmiddels is het al wit wat de klok slaagt en sinds 25 jaar van kort naar alsmaar korter. Supergemakkelijk en fris vind ik dat. Ik tel de dagen af naar het weer toegelaten kappersbezoek (zelf kortwieken heb ik nog niet gedurfd).

    Like

    • Nina 10 februari 2021 / 15:38

     wat de klok ‘slaat’ 😉

     Like

    • Affodil 11 februari 2021 / 07:16

     Met een heel kort kopke heb ik je niet gezien, maar dat grijs vod ik altijd heel mooi. Nu laten jonge vrouwen het grijs verven. Jij hoefde daar geen moeite voor te doen. En wat er zeker is: je hebt mooi grijs haar. Soms kan dat gelig zijn, maar dat is bij jou niet het geval.

     Like

  • Nina 10 februari 2021 / 15:23

   Helemaal met je eens. Voor sommigen een probleem, voor anderen net een charme. Ik ben van het 2e gedacht.

   Geliked door 1 persoon

 3. Menck 10 februari 2021 / 17:18

  Boekenwinkels frequenteer ik al even graag als jij. Maar met stip op één: plantenzaken/-kwekerijen. 😉
  O ja, ook een doe-het-zelfzaak vind ik niet te versmaden.

  Like

  • Affodil 11 februari 2021 / 07:22

   Als je mij loslaat in een plantenzaak/kwekerij komt er geen eten meer op tafel. Daar kom ik blut buiten. In een boekenwinkel kan ik nog buiten komen zonder iets, omdat er op dat moment niets is dat mij intrigeert (of ik heb het al 😉 ). Maar bloemen en planten: er kan er altijd nog eentje bij.
   De doe-het-zelf is een noodzaak maar eens ik er binnen ben, loop ik wel de schappen langs om op de hoogte te blijven van nieuwigheidjes. Heb 6,5 jaar het magazijn gerund op het werk en als kleindochter van een elektrieker/loodgieter zat ik als uk toch al tussen de tangen, schroevendraaiers en messing stukken. 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.