Uit in tijden van corona …

We zouden afgelopen theaterseizoen voor de eerste keer in Zeeuws-Vlaanderen naar theater gaan. We hadden kaarten gereserveerd voor 3 voorstellingen: Herman van Veen, Freek de Jonge en Frank Boeyen. Uiteraard kwam er niets van in huis. Laatstgenoemde deed nog een gewaardeerde poging om ter compensatie een online optreden te geven voor diegenen die kaartjes voor die avond hadden gekocht, met de vermelding dat die kaartjes geldig bleven als het live optreden eindelijk ooit kon doorgaan. De link werd doorgestuurd aan diegenen die dat graag wilden.

Vorige week deed een blogcollega voor de tweede keer zijn muziekdoos open en dat bracht herinneringen boven aan optredens die wél doorgingen en waar wij bij waren. Sindsdien is de muziekdoos ten onzent (lees: de cd-speler) nieuw leven ingeblazen. En terwijl ik probeer het wasgoed niet te voorzien van brandvlekken, geniet ik van zowel de muziek als de herinneringen.

In onze beginjaren gingen we vooral naar de Arenbergschouwburg. Gewoon omdat de affiches daar ons het meest aanspraken. Herman van Veen (ook toén al), Rum, Wannes van de Velde (met een flamencogroep, het was ijskoud in de zaal, dus aan de pauze stelde Wannes voor om het optreden verder te zetten in een bruine kroeg wat verderop; onvergetelijke avond!). Maar ook toneelvoorstellingen waar ik nu nog kippenvel van krijg: Jan Decleir met zijn Dario Fo-vertolkingen, Julien Schoenaerts als Wereldverbeteraar, …

Een aantal jaren later werd in Beveren het Cc Ter Vesten geopend en de toenmalige samensteller van het seizoenprogramma was iemand met veel gevoel voor de toekomst. Van de performers die we daar leerden kennen zijn er behoorlijk wat, die pas jaren later het grote publiek bereikten. Wij hebben ze in avant-première gehad. Jammer genoeg is die vooruitziende blik de man professioneel fataal geworden. Zijn opvolger koos voor de platte commerce en toen haakten wij af. Een half seizoen Plat Antwaarps Theater was niet zo direct ons favoriete tijd- en geldverdrijf.

Eén van de eerste ontdekkingen die we daar deden, was nauw verbonden met een geplande vakantie. We zouden in de zomer naar Corsica gaan en naast het plannen van uitstappen en het verslinden van culinaire weetjes, hadden we ons ook verdiept in de lokale muziekcultuur. Zo ook de programmator van Ter Vesten, want hij had – voor het eerst, maar niet voor het laatst – I Muvrini op de affiche. In kleine bezetting, waarbij de polyfonie extra tot haar echt komt. Later hebben we hen nog in volle bezetting bezig gezien in de AB en in Tilburg. Zij toonden de weg naar andere groepen als A Filetta, Tavagna en Barbara Fortuna.
Eén van de nummers waarmee ze o.m. regelmatig bij wijlen Lutgart Symons te horen waren was A te Corsica .

De komende weken zal ik zo af en toe nog een paar andere artiesten voorstellen die we daar hebben leren kennen. Er zit nogal wat folk bij, maar ook experimentele muziek. Benieuwd of ze ook de belangstelling van mijn lezers kunnen vangen …

14 gedachtes over “Uit in tijden van corona …

 1. Ik vrees dat we qua muzieksmaak toch heel erg verschillen. Moet kunnen, natuurlijk.
  Waar ik je wél helemaal in volg, is dat er aan veel nummers herinneringen kleven. Via de muziek stap ik dan ook geregeld eens terug naar mijn jaren van weleer. Heerlijke nostalgia.

  Like

  • Folk is maar één mogelijkheid. Er is Beethoven, Bach, de Beatles, Joan Baez, Leonhard Cohen, Piaf, Moustaki, … Eigenlijk hebben we zo ongeveer alles in huis, behalve “de Jordoààn”. 😉

   Like

 2. Ben door mijn gehoor problemen niet zo van de muziek, maar zowaar heb ik gisteren mijn gedigitaliseerde singeltjes van vroeger eens opgezet. Filmpjes sla ik om gehooproblemen ook over. Alleen met een grote koptelefoon over mijn gehoorapparaten kan ik dat via de pc beluisteren. Kost teveel moeite en tijd zoals je begrijpt. Maar dan weet je waarom ik waarschijnlijk niet reageer op muziek blogs

  Like

  • Reacties zijn leuk, maar geen verplichting, Dorothé. Maar met gehoorproblemen is muziek luisteren inderdaad niet altijd evident. Ik denk dat het ook niet altijd even leuk klinkt, als bepaalde tonen wegvallen. Manlief heeft trouwens nu gehoorproblemen o.a. doordat hij vroeger zijn hoofdtelefoon te hard zette. Een jaar of 7 – 8 geleden gaf één van de kleindochters dan de doorslag door vlak naast zijn oor te gillen. Die kant is nooit meer goed gekomen.

   Zelf heb ik jaren geen cd meer opgezet sinds mijn burnout, maar tijdens het strijken heb ik nu terug muziek op. Dat is ook het enige werkje waarbij ik dat doe, want muziek luisteren is bij mij een “actieve sport”; Muziek is bij mij veel méér dan geluidsbehang.

   Like

   • Bij mij geeft klassieke muziek de meeste vreugde. Vroeger heb ik ook gezongen in een koor en tien beleefde ik de muziek actiever. Bij het naaien draai ik oude platen maar soms gaat dat niet samen luisteren en doen. Ik begrijp jouw ‘actief luisteren’.

    Geliked door 1 persoon

 3. Herman van Veen is ook al jaren een graag geziene gast in onze stadsschouwburg. We zijn er twee keer naartoe geweest. Mét oordoppen. Klinkt stom, maar anders is de tinnitus niet te harden.
  I Muvrini heb ik nooit gezien, werd wel al meermaals aangeraden door collega’s.

  Dank voor het linkje!

  Like

  • Ik ga nooit naar een schouwburg zonder oordoppen! Ik heb een heel sterk gehoor (volgens recente metingen heb ik het ongeschonden gehoor van een 2-jarige) en ik wil dat zo houden. Ik heb ook al (toneel)voorstellingen verlaten als het lawaai zelfs mét oordoppen niet te harden was. En er waren meerdere volgers (die eerst niet durfden opstaan, denk ik).

   Geliked door 1 persoon

  • Hebben we ook meegemaakt. Indrukwekkend! Paul Rans hebben we achteraf nog eens gezien en gehoord in Beveren. En de dochter van mijn vroegere baas volgde doedelzakles bij Jean-Pierre Van Hees. Van de “Gelukkig, ma non troppo”-toer herinner ik me ook nog Frakke Arn, de trombonist. Kleine, frêle Frakke, op een stoel gezeten, die heen en weer wiegde met zijn onmetelijk grote trombone, op de tonen van “De oude Jacob”. Je verwachtte hem ieder moment in de coulissen te zien landen …

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.