De weg naar de hel …

Al vaker gepland, dit jaar, maar er nooit toe gekomen: opnieuw een week vooruit het menu plannen en weer gericht inkopen, één keer per week. Ik deed het vroeger en vond het praktisch. Ik ben er (uit luiheid of door omstandigheden?) mee gestopt toen we hier kwamen wonen. Waarschijnlijk omdat ik binnen een paar stappen een bakker, slager en supermarkt heb. En een klapke.

En toen kwam corona. En wilden we op alles voorbereid zijn. Nee, ik heb geen wc-papier en diepvriespizza’s gehamsterd. Wél één diepvries vol vlees en vis en één vol groenten gestopt. Zonder een beetje gericht te bekijken wàt bij wàt paste. Dat kwam tot hier toe toch altijd op é.o.a. manier goed uit.

Maar toch moest ik af en toe nog tussendoor om iets dat ik niet in huis had. En dat steekt me al langer hoe meer tegen. Vooral door corona. Maar ook gewoon, omdat ik er dan meestal maar op het laatste moment achter kom en nog holderdebolder naar de super moet. Stomstomstom!!!

Ik heb nu dus mijn zondagmiddag nuttig besteed met het inventariseren van wat er allemaal nog in die diepvriezers zit en welke mogelijke combi’s dat oplevert. Die heb ik al over 3 weken verdeeld, met elke week een vraagtekendag er bij. Dat is een dag waarop we eens iets kunnen uit halen of onszelf verrassen met een onvoorziene spitsvondigheid. De lokale eettentjes steunen door afhaalmaaltijden te bestellen. Of gewoon lui: een bord soep met een boterham, als we een drukke dag gehad hebben.

Mijn boodschappenlijstje lag naast dat puzzelwerk, dus geen excuus meer dat ik nog “iets” vergeten heb. En als ik de diepvries terug moet aanvullen, worden de combinaties ineens samen in een zak of doos gestopt (ik moet nog eens kijken hoe dat het makkelijkst stapelt) zodat ik ’s avonds maar een pakket moet uit halen voor de volgende dag.

Vooral dat laatste gaat leutig worden: niet vergeten dat we de volgende dag ook moeten eten!
Zóveel goede voornemens en het is nog bijna 2 maand tot nieuwjaar!

21 gedachtes over “De weg naar de hel …

 1. Een week vooruit plannen, ik zal het nooit leren en ik wil het eigenlijk ook niet leren. Ik doe gewoon iedere dag mijn boodschappen en zie ter plaatse waar ik goesting in heb. Ik hou ten andere ook niet van diepvries. Wij hebben een tafelmodel diepvriezertje waarvan gewoonlijk 2 van de 3 lades leeg zijn. Nu heb ik er redelijk wat vis in zitten omdat ik die in NL koop en ik vreesde dat de grenzen weer zouden gesloten worden. Maar er gaat toch niks boven vers (vind ik).

  Like

  • In de zomer heb ik ook liever wat meer vrijheid, omwille van het feit dat je rauwkost ook geen vijf dagen in de koelkast kan laten liggen. Er wordt al eens meer gefietst, gewandeld en dat loopt dan uit. Maar in de winter vind ik het handig. Ik heb 2 zulke diepvriezertjes, kan ik er eentje leeg laten komen, alles in 1 ruimen om de ander eens uit te wassen.

   Ik vries ook al eens groenten in (boontjes, als ze net in het seizoen zijn, en dan blancheren en in porties in de vriezer. Of pastasaus maken in de tomatentijd en in porties invriezen. Idem voor soep, want in de winter eten we bij de lunch graag een bord soep en dan is die maar in de magnetron op te warmen en heb je alle dagen een ander smaakje.

   Like

 2. Onze diepvriezer zit afgeladen vol. Niet door te hamsteren, maar gewoon omdat we al eens grotere porties maken en we die invriezen voor zo’n moment waar we geen zin hebben om te koken.
  Een inventarisering dringt zich bij ons ook op, dank voor het herinneren.

  Like

  • Zo gebruik ik hem ook het meest. Momenteel zit er nog moussaka en lasagne in, nog 2 porties spaghettisaus, 2 keer soep, … De laatste portie stoverij gaat er deze week aan. Dan moet ik weer eens bestellen bij de slager. “Stoofvlees van ’t bladje, op sneden, he Jan, niet op brokskes”. 🙂

   Like

 3. Sedert maart, met de komst van corona, doen wij het ook zo. Eén keer per week boodschappen halen – of men brengt de boodschappen aan huis, zoals morgen. Ik plan niet echt maaltijden. Er worden veel groenten, vis, kip en eieren gekocht; Er zijn voldoende kruiden, room, gemalen kaas, enz,… voor de afwerking. Meestal verzinnen we per dag wat we gaan combineren en hoe. We proberen het zoveel mogelijk te doen met wat we hebben en niet om de haverklap naar de winkel te lopen. Hebben we echt iets tekort, dan gaan we naar de Landwinkel die altijd open is en de meest noodzakelijke voeding verkoopt. Streekproducten.
  Ook heb ik weer een broodbakmachine gekocht en bakken we weer zelf brood. Alleen al die geur in huis! Enfin, corona heeft mij toch gedwongen tot verstandiger boodschappen doen en nog gezonder koken. Het scheelt ook in het budget.

  Like

 4. Ik doe maar 1x boodschappen per week en ben een planner, maar van wat ik in de vriezer heb kan ik verschillende combinaties maken. Soms ga ik nog wel naar een andere winkel als er aanbiedingen zijn, daar haal ik dan gelijk wat nog op mijn lijstje staat. Ik heb een basisboodschappenlijst waarop ik met merkstift aangeef wat ik moet kopen.

  Like

 5. Voor aanbiedingen ga ik geen 15km rijden, dan blijf ik in het dorp. Dat haal ik er nooit uit. Of ik heb sowieso iets nodig uit Hulst, dan passeer ik zonder omkijken de super in ons dorp. Ik gebruik de boodschappenlijst van Plus ook voor andere supermarkten. Ik ga me daar geen 25 apps installeren, toch? Die 1x boodschappen per week is dus waar ik terug naartoe wil. Ik ben niet ZO’N planner, maar een beetje overzicht op z’n tijd mag wel.

  Like

 6. Ik heb in de eerste lockdown een diepvries van 8 laden geminimaliseerd naar een koel/vriescombinatie met drie laden (2 grote, 1 kleine). Toen ben ik ook met weekmenu’s beginnen werken om die grote diepvries leeg te krijgen. Nu ben ik weer hervallen in mijn chaotische zelf.

  Like

 7. Elke zondagvoormiddag is het boodschappentijd te onzent. Dan slaan we ineens alles in voor de week die komt. Daar komt overigens maar weinig planning bij kijken, het gebeurt reeds te groten dele op automatische piloot. Lukt prima en is erg handig. Bovendien moet we alzo niet te vaak uit ons kot komen. 😉

  Like

  • Wel, dat laatste is ook hier ten onzent de bedoeling. En door alles op voorhand een beetje op elkaar af te stellen, hoop ik ook een beetje economischer uit te komen (lees: als het menu vast ligt, valt er niet meer aan te tornen en blijft er ook niets ongebruikt liggen. Aldus de theorie.

   Zondag boodschappen doen? Niet in de omgeving van Hulst. Met al die Belgen die hier dan rondhangen. 😉 Maandag namiddag zijn de schappen weer gevuld met verse waar: dàn ga ik boodschappen doen!

   Like

 8. In onze diepvries soep, wat zelfgemaakte schotels. En voorraad vlees, groente. Kook somsiets extra voor een volgende keer. Ik hou lijsten bij van wat er in de keuken vriezer ligt en wat in de berging. Moet ik niet vergeten dat bij te houden. Boodschappen in coronatijd ook nog maar 1x per week.

  Like

  • Identiek als hier, en zolang we aan de rand van Kruibeke woonden werd dat goed volgehouden, omdat het toch elke keer een tijdrovende bezigheid was om boodschappen te doen. Maar sinds we hier kwamen wonen was ik dus veel losser geworden in het bijhouden van de lijst. Ook bleven soms dingen te lang liggen, net omdat het zo leuk was om vaker naar de winkel te gaan.
   Nu we met corona de contacten moeten beperken, is het niet handig als die lijst van geen kanten meer klopt. Bovendien is niet altijd meer goed leesbaar wat er in de doosjes zit omdat de stift of het etiket losgelaten heeft. Dan is combineren ineens een soort loterij.

   Like

 9. Ik heb jarenlang met een weekmenu en boodschappen van Collect & Go geleefd. Voor een groot gezin en 4/5 werken was het voor mij een noodzaak, anders werd ik gek. Maar ik ging altijd wel flexibel om met zo’n menu.
  Nu we nog met twee zijn, doe ik het minder. 1 keer per maand Collect & Go, en voor de rest boodschappen in kleinere winkels. Maar zo weinig mogelijk. Ik denk dat ik nog alle dagen tegen mijn wederhelft zeg hoe zalig gemakkelijk en praktisch ik koken voor 2 vind!

  Like

  • Nu nog volhouden! Als ik kijk naar hoe ik het vroeger deed (en nu dus opnieuw wil doen) en de tussenliggende- minder georganiseerde – periode, denk/hoop ik dat er ook minder afval gaat zijn. De laatste tijd stoorde het me te zien wat er soms te lang bleef liggen of vergeten werd en dan maar moest weggegooid worden. Niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.