Uit de oude doos (2) …

Enkele dagen geleden nam ik me voor om uit mijn oude blogtekstjes nog eens een paar “golden oldies” op te diepen. En wat vond ik daar tussen? Een paar broodrecepten die ik kwijt was.

Van kastanjebrood, focaccia en vooral: sandwichbrood (of eikesbrood zoals onze kleindochters het noemden). Als ze kwamen logeren, kon ik niet vóór blijven met dat brood bakken. Nu, zeker een jaar of 7 – 8 later, willen ze nog eens komen logeren, zo gauw Miss Corona (en Mark Rutte) dat toestaan. En wat bestelden ze alvast, zodat ik voldoende ingrediënten kan inslaan? Juist! “Eikesbrood”! Met fricandon.

Waar een blog al niet goed voor is, he?

26 gedachtes over “Uit de oude doos (2) …

    • Affodil 6 november 2020 / 09:30

      Nee, hoor. En àls er nog wat overschiet, drogen in de oven en dan in de blender: fantastisch paneermeel! Maar daar geraak je zelden aan …

      Geliked door 2 people

  1. Thomas Pannenkoek 6 november 2020 / 07:15

    ‘Eikesbrood’? 🙂 🙂
    Hier in België beginnen de coronacijfers eindelijk lichtjes te kantelen. Hopen maar dat tij vlug volledig keert, zodat logeerpartijtjes weer kunnen…

    Geliked door 1 persoon

    • Affodil 6 november 2020 / 09:04

      Eikes = eieren. En momenteel zitten we met een noodopvang: de twee jongsten zijn hier blijven slapen want de papa moest werken. Maar deze kennen dat eikesbrood (nog) niet. Dat is voor volgende keer!

      Geliked door 1 persoon

        • Affodil 6 november 2020 / 09:32

          Ja, daar gebruiken we het ook voor. Maar meestal wordt dat dan “beikes”.
          Varianten op eieren: “kokeikes” (= geKOoKte eikes) of tiekeneikes … 🙂 , zoals in “mammenais” (mayonaise). En daar drink je een glas “minolade” bij. 🙂

          Geliked door 2 people

  2. djaktief 6 november 2020 / 07:21

    Mijn handen jeuken gelijk om het uit te proberen maar ik ben nog even voorzichtig met mijn tennisarm die net weer beter is. De broodbakmachine is kapot helaas.

    Like

  3. MyriamC 6 november 2020 / 08:17

    Dat sandwichbrood kan mij ook wel bekoren. Ik heb het uitgeprint voor mijn man. Hij is hier de bakker.

    Geliked door 1 persoon

      • MyriamC 6 november 2020 / 12:05

        Ik laat het je weten. Ik vraag me af of ik dat met semola (zou kunnen maken. Ik heb nog zo’n pak staan maar voor gewoon brood vinden wij het niet lekker.

        Like

        • Affodil 8 november 2020 / 15:04

          Ik zou dat proberen. Door de eieren en de room en melk is de smaak toch direct een stuk anders. Misschien komt de semola dan beter tot z’n recht.

          Like

        • Affodil 13 november 2020 / 08:17

          Het ziet er goed gelukt uit! Ja, met de room en de eieren wordt het wel luxe, maar ook machtig. En zoals je zegt: zelf gebakken brood heeft dat altijd nogal. Maar dan neem ik een kleiner sneetje. 😉

          Geliked door 1 persoon

        • MyriamC 13 november 2020 / 08:25

          Wij snijden het ook wat dunner dan normaal.

          Like

  4. spinnendnest 6 november 2020 / 11:02

    En na de minolade komt het dessert….. een pupcake zoals Minnie dat noemt hier 😉
    Ik lees ze net zo graag, de recepten, als je andere posts. Even mijn ‘uitstelgedrag’ kwijt spelen en misschien…. 😉

    Geliked door 1 persoon

    • Affodil 6 november 2020 / 11:24

      Een pupcake … moet ik ook nog eens uitproberen. 😉

      Like

  5. Menck 6 november 2020 / 13:19

    Heerlijk, toch. Al vraag ik me nu af wat ‘fricandon’ is.

    Like

    • MyriamC 6 november 2020 / 13:21

      Bij ons in ’t Anrwerpse is dat de benaming voor gehaktbrood.

      Like

      • Menck 6 november 2020 / 13:22

        Aha! Dank je wel. Waarschijnlijk is dat wat wij in West-Vlaanderen een vleesbroodje noemen.

        Like

    • Affodil 6 november 2020 / 17:49

      Vleesbrood. Fricandeau, maar dan op z’n Waaslands. Bij voorkeur met kriekskes. Maar brood met brood, dat klinkt niet, he.

      1 kg gemengd gehakt + 1 volledig ei (een tiekenei, dus) + 1 eigeel + 1 dooske chapelure (paneermeel, he, of overschot van dat sandwichbrood) + peper + nogal wat nootmuskaat + evt. nog wat zout, afhankelijk hoeveel de slager er al in gedaan heeft. 50 minuten op 170° en dan in de oven laten afkoelen, dan is hij juist van cuison. 😉

      Like

        • Affodil 7 november 2020 / 06:23

          “Kermiseten” noemt mijn man dat.

          Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.