Mijn leesgewoonten …

Bij (een aantal volgelingen van) Satur9 zag ik deze leuke tag, ik neem hem graag over. Wil je dat ook doen? Ga je gang!

Wanneer en hoe lang lees je?

Jaren geleden las ik op zowat elk vrij moment van de dag (of nacht). Ik had altijd en overal een boek bij: voor in de wachtzaal van de huisarts (die steevast eerst vroeg welk boek ik bij had en of het iets voor hem zou zijn, en pas dan wat er scheelde), voor in een stilstaande file (in die tijd waren ook zware werken bezig op de Antwerpse ring en een half uur, drie kwartier stilstaan was geen uitzondering), voor tijdens de lunchpauze, … Dus hoelang hing vaak af van hoeveel volk er vóór mij in de wachtzaal zat of hoe lang de file duurde. Maar voor hetzelfde geld begon ik ’s avonds aan “De naam van de Roos” en was ik er net op tijd mee klaar om koffie te zetten voor het ontbijt …

Na een flinke burnout pakweg acht jaar geleden, begin ik pas sinds dit jaar terug regelmatig te lezen. En dóór te lezen, tot het boek uit is. Zonder elke paragraaf tien keer opnieuw te moeten lezen om te weten waar het over gaat. Wat heb ik dàt gemist!

Waar lees je?

Meestal in mijn zetel. In de zomer ook wel in de tuin, vooral nu we hier in een rustige omgeving wonen, zonder al te veel storende geluiden.

Koop je vaak boeken?

Ja. Nu ik weer lees, koop ik weer boeken. Omdat ik weet dat ze weer uitgelezen geraken. En dan gaan ze naar mijn moeder (tenminste dié waarvan ik weet dat ze bij haar in de smaak zullen vallen). En als ze terug komen, gaan ze in de mini-bieb naast de deur, of bij de reisboeken in het dorpshuis. En met reisboeken wordt bedoeld: je leest het boek en dan laat je het achter waar je het uitgelezen hebt. Alleen doe ik daar een paar stappen voor uit de weg, want anders slingeren ze in huis rond. 😉 Maar je kan ze bijvoorbeeld in een huurhuisje op vakantie lezen en dan achterlaten voor de volgende gast. Of op de trein, tram, bus … In de wachtzaal van de (tand)arts of in een lunchroom. Te herkennen aan een stickertje dat je achterop kleeft: “Ik ben een reisboek. Een reizend boek, dus, dat je mag meenemen, lezen en dan elders achterlaten

E-reader of papier?

E-reader om mee te nemen in mijn handtas, papier voor op de bank. Alleen worden dikke turven wat lastig, nu ik artrose in mijn handen krijg. Maar dan krijgt mijn boek een eigen boekkussen voor op mijn schoot.

Favoriete kinderboek?

De Roald Dahl-versie van de klassieke sprookjes. Toen ik na een dakbrand op het werk een hele poos mijn stem kwijt was/vaak hees werd, stuurde de NKO-specialist me door naar een logopediste om mijn stembanden op een betere manier te leren gebruiken. Zij werkte normaal vooral met kinderen, dus ze had niet zo direct een “volwassen” oefentekst bij de hand. We hebben toen trààànen gelachen (ik lees nogal “expressief”, inclusief stemmetjes, al zeg ik het zelf). Ook niet goed voor de stembanden, maar ik moést dat boekje hebben voor de kleinkinderen.

Bekende sprookjes, maar met een verrassende twist. Hilarisch!

Favoriete genre?

Literaire/psychologische thrillers, (historische) detectives, reisverhalen, en sinds kort eigenlijk ook chicklits. Absolute favoriet? Factie. Dat is een mengeling van fictie en historisch juiste gebeurtenissen. Zéér delicaat om de juiste balans te vinden.

Van welke schrijver lees je elk boek?

Tomas Ross. Al heb ik nog wel een stapel te gaan. Genre: factie. Hij heeft het recept voor de juiste verhouding historisch/fictie. En een schrijfstijl die me zeer bevalt.

Welk boek moet iedereen gelezen hebben?

Dat kan ik echt niet bedenken. Laat eenzelfde boek aan honderd mensen lezen en ze ervaren het allemaal anders, dus …

Welk genre zou je nooit lezen?

Fantasy, science fiction, horror, erotiek.

Fictie of non-fictie?

Beide.

Is er een boek dat je leven veranderd heeft?

Veranderen is wat overdreven, maar er zijn wel boeken die mijn kijk op bepaalde aspecten van het leven hebben beïnvloed.

8 gedachtes over “Mijn leesgewoonten …

 1. MyriamC 26 september 2020 / 21:50

  Oh, book crossing! Ik heb nog altijd een account maar het is heel lang geleden dat ik nog een boek ergens ‘in the wild’ achtergelaten heb.

  Like

  • Affodil 26 september 2020 / 22:04

   Ik had er vroeger ooit eens over gehoord, maar het weer vergeten. Maar nog niet zo heel lang geleden reisde er zo’n boek naar me toe en toen was ik om. Het is ook leuker, verrassender (en beter voor mijn rug) dan om de zoveel tijd met zware boxen slepen.

   Like

 2. saturnein 27 september 2020 / 07:55

  Leuk! Schitterend Roald Dahl verhaal! Ik ga je factie-genre eens bekijken, intrigeert me nu wel 🙂

  Like

  • Affodil 27 september 2020 / 14:47

   Ik ben ooit – op vraag van KRO-detectives, nog wel – begonnen met mijn allereerste recensie en die ging over “Omwille van de troon” van Tomas Ross. En sindsdien kom ik niet meer van zijn boeken af. Zijn vader was bij de inlichtingendienst ten tijde van het einde van WOII, dacht ik. Ik vermoed dat veel details uit die hoek komen. Ross gebruikt fictieve personages (in elk boek staat een lijst van namen: the real ones and the fakes) omdat hij natuurlijk geen woorden in de mond van een historische figuur kan leggen, zonder daar bewijs voor te hebben. Niemand zal zich afvragen of JFK in Berlijn wel letterlijk gezegd heeft “Ich bin ein Berliner”. Maar als je wil aangeven dat prins Bernhard “iets” gezegd heeft en dat staat niet genotuleerd, dan laat je een zogenaamde luistervink dat verder vertellen. Anders heb je een proces aan je been. Die fictieve personages dienen om een plot aan op te hangen die speelt in een zeer gedetailleerd historisch decor. En ik vind beide even interessant.

   Like

    • Affodil 27 september 2020 / 16:17

     Om niet té ver in het verleden te duiken, zou je kunnen beginnen met “De zesde mei” over de aanslag op Pim Fortuyn.
     “De vlucht van de 4de oktober” gaat over het vliegtuigongeluk in de Bijlmermeer. Ook nog niet zo lang geleden.
     “Koerier voor Sarajevo”, nog steeds actueel door de juridische nasleep.
     “Onze vrouw in Tripoli”, over de gijzeling van een Nederlandse militaire helicopterbemanning door Libië en de rol die de latere prinses Mabel zou gespeeld hebben bij hun bevrijding.

     De meeste andere boeken houden meer verband met de vermeende rol van verschillende leden van het Nederlandse koningshuis in schandalen en WOII.

     Geliked door 1 persoon

    • saturnein 27 september 2020 / 18:11

     Dankjewel voor je tips, ik ga eens op zoek!

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.