Trofeeën opzetten …

Aan de hand van de foto’s van vorig blogje wil ik nu een paar trucjes meegeven die van een “gewone” of zelfs een “gemiste” foto iets bijzonders kunnen maken. Ik geef ze in dezelfde volgorde als hiervóór, met een korte beschrijving van wat ik met het origineel gedaan heb en welk effect ik daarmee wilde bereiken.

Ik héb Photoshop, maar als ik het niet nodig had om maandelijks de header van onze nieuwsbrief aan te passen, had ik het abonnement al opgezegd, want ik gebruik het zelden. Photos van Windows volstaat meestal voor wat ik met mijn foto’s wil doen. En dat beperkt zich in 99% van de gevallen tot uitsnijden, ontnevelen en kleur/lichtbalans corrigeren. Als er een windmolen in beeld staat, die ik niet weggeknipt krijg, dan staat die daar toch? Het is een onderdeel van de context.

Als je twijfelt over de uitsnijding, dan kan je uit stevig papier of karton (liefst zwart, omdat het beeld dan echt naar voor springt) een venster uitknippen dat je voor je scherm houdt en verplaatst. Je kan middels een tweede vel ook nog met de lengte/breedte verhouding spelen. Een keer dat je het gevoel te pakken hebt, heb je dat niet meer nodig.

Kies altijd eerst de uitsnijding en ga dan naar de licht/kleurbalans.

Eerst en vooral heb ik de uitsnede gekozen. Een klein beestje in zoveel omgeving valt amper op. De lucht stoort heel erg en vlakt de kleuren uit.
Maar de valk moet wel een context krijgen. Het paaltje én de prikkeldraad geven “body” aan het beeld. Valken zitten wel vaker op paaltjes, dus geef je hier meteen ook die informatie mee. Verder werd het licht wat getemperd en de nevel gecorrigeerd (in de meeste -zelfs eenvoudige – bewerkingsprogramma’s zit die optie)
Een drukke achtergrond, of een overdaad daaraan, maken het beeld onrustig. Als je de tijd hebt om handmatig scherp te stellen, kan je die rommel onscherp maken. Als het allemaal snel moet gaan en je automatisch scherp stelt, moet je gaan knippen. Hou daarbij in de gaten of je onderwerp niet zodanig vergroot wordt dat het onscherp wordt.
Hier staat het bokje in het midden van het beeld, maar zijn vriend(innet)je staat er nog bij, links. Centraal plaatsen moet je altijd even uittesten, want het geeft niet altijd een mooi beeld. Denk er de gulden snede overheen. Maar soms kan het juist een heel sterk effect hebben, bijvoorbeeld als je een lange dreef met hoge bomen wil fotograferen.
De zilverreiger komt goed in beeld, zijn gespreide vleugels benadrukken zijn figuur en zweefvlucht. Maar door het teveel aan decor gaat dat effect verloren.
Om hier extra nadruk op te leggen heb ik een langgerekte uitsnijding gekozen, die bovendien bijna egaal van kleur is. Zo wordt de blik niet afgeleid van de vogel. Wil je wijdsheid benadrukken, kan je breed en laag gaan, voor het majestueuze van voornoemde bomenrij kan je net hoog en heel smal gaan.
Tenzij je een verkeersslachtoffer of een detail in beeld wil brengen, hebben dieren doorgaans een kop, een lijf en een kont. Let er dus op dat het hele dier op de foto staat. De “blinde vinken” (in dit geval ganzen) rechts worden dus weggeknipt.
Probeer toch voldoende marge te houden vóór de snavel van de eerste gans. Desnoods haal je ook wat lucht achteraan weg, zodat de ganzen IN het beeld komen vliegen. Als ze te dicht bij de rechterkant staan, vliegen ze uit beeld en geeft dat de indruk dat je net te laat was. De overdaad aan scherpe lucht kan ook beter geknipt worden. Het is vermoeiend voor de ogen en haalt de kracht uit de foto.
Er zijn uiteraard grenzen aan wat je met een foto kan doen. Als de visarend te ver weg gaat zitten, zit hij te ver weg. Een prijswinner in een fotowedstrijd zit er dan niet meer in. Maar wie zegt dat die foto niet tóch een mooie waarde heeft voor de fotograaf? Je ziet tenslotte niet elke dag een visarend. En het is nog altijd een nuttig beeld om bij twijfel naast een vogelgids te leggen of aan een vogelkenner te tonen.
Zoals gezegd: geen prijswinner. Maar voldoende om de soort te herkennen. Nóg verder uitvergroten kon niet meer vanwege scherpteverlies. Dit is echt alles wat er in zat. Net als bij alle andere foto’s is ook hier – na het uitvergroten – de kleur/lichtbalans wat gecorrigeerd en de nevel verwijderd.

Tot zover een handvol weetjes over NATUURfotografie. Wie zich verder wil verdiepen in natuurFOTOGRAFIE heeft misschien iets aan https://www.natuurfotografie.nl/

2 gedachtes over “Trofeeën opzetten …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.