Een lucht vol …

Een lucht vol ganzengakken. De kleine familieklusters worden al groepen van 40 – 50, tot wel 100 ganzen. Aan hun vliegen kan je zien waar de boeren het graan binnen gehaald hebben.

De zwaluwen zijn er nog, maar ze zitten al op draden en omheiningen hun aanstaande tocht te bespreken.

En het licht verkleurt …

9 gedachtes over “Een lucht vol …

  • Affodil 31 juli 2020 / 10:34

   Nee, maar ze hebben wat meer reisvoorbereiding nodig met die corona, he. Gekheid, natuurlijk.

   Als de jongen vliegvlug zijn en zelf hun kostje bijeen zoeken, kunnen ze in de groep geïntroduceerd worden. Dat zien we hier bv ook bij de kauwen. De jongen worden gedurende een week of 2-3 aan de clan voorgesteld tijdens luidruchtige avondvluchten. Een beetje zoals de debutantenbals bij de mensen, he. Nu iedereen de jeugd kent, zijn die vluchten gestopt.

   Tenminste, die interpretatie ligt ter bevestiging/ontkenning bij de specialisten die we geraadpleegd hebben. We hebben dit gedrag nog nooit gezien bij soorten die meer solitair leven.

   Geliked door 1 persoon

   • Affodil 31 juli 2020 / 21:46

    En is daar een speciale reden voor? (niet dat je je moet verantwoorden, hoor, puur nieuwsgierigheid van mij)

    Like

    • djaktief 1 augustus 2020 / 08:09

     Ze zijn zo agressief. Ik ben als hardloopster wel een paar keer achterna gezeten door ganzen die wilden bijten. Voor zwanen ben ik ook bang.

     Geliked door 1 persoon

 1. Matroos Beek 31 juli 2020 / 13:30

  Ik hou van die subtiele omslag… als de ganzen weer trekken en de zwaluwen vertrekken en het licht geliger wordt. Mooi omschreven!

  Like

  • Affodil 31 juli 2020 / 21:49

   Het begint ook echt heel subtiel, he? Het wordt nu gemakkelijker om foto’s te maken die er niet overbelicht uitzien omdat de zon de kleur wegtrekt. En de dagen zijn ook al een dikke maand aan het korten, he. Gisteren hebben we er ons een klein beetje aan laten vangen toen we nog een fietstochtje wilden maken. We kwamen echt met het laatste beetje licht thuis.

   Geliked door 1 persoon

 2. Menck 1 augustus 2020 / 22:58

  Eerlijk? Ik kijk al uit naar de herfst. Niet dat ik nu niet geniet, maar de zomer moet wat mij betreft toch het onderspit delven voor het overweldigende najaarsseizoen.

  Like

  • Affodil 2 augustus 2020 / 05:45

   Hier nog zo één. Anders dan veel mensen denken, zit de herfst vol leven. Dat terwijl de zomer eigenlijk veel meer een rustseizoen is. Vooral in de vogelwereld: de jongen zijn uitgevlogen en de rui begint en dan gaan de vogels liever ergens verdekt zitten. Ook veel (sporen van) zoogdieren zie je minder of niet. Een paar maand geleden vonden we regelmatig kadavertjes die door de vossenouders waren neergelegd voor hun jongen. Je zag de vossen zélf. En dat gaat binnen een paar maand weer gebeuren, want dan gaan de rekels weer een vrouwtje zoeken. De reeën zitten volledig verscholen tussen loof en maïs. Al moet je nu al wél goed uitkijken in reeëngebied, want de bokken zijn al zot van de testosteron en knallen zó de straat op.

   Gisteravond laat wél voor het eerst in de tuin van de buren even een uil gezien. Toevallige passant? Ik hoop van niet. Vanaf nu elke avond rond hetzelfde uur afsluiten en die boomtop goed in de gaten houden. Dieren zijn … nou ja, gewoontedieren, dus …

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.