Open kleuterschooldag …

Onze tuin is sinds eergisteren een echte kleuterschool. Zeker zo’n stuk of 4 nesten vol klein grut zijn uitgekieperd tussen onze planten, in de struiken, op de tegels en in/aan de vijver.

Het is aandoenlijk om te zien hoe spreeuwen-, merel- en mussenouders hun kinderen voor het eerst naar “school” brengen en effectief aanwijzen waar alles te vinden is en hoe je het moet gebruiken.

En dan kan het in de tuin zelfs tijdens het siësta-uurtje drukker worden dan op Schiphol:


“Kijk, kroost. Hier boven jullie kopjes hangt zo’n lang, rond ding met zitjes aan. Daar kan je op klauteren om bij het eten te komen. Gedraag jullie als het kan, vecht voor je hap als het moet.”

“En hier is het zwembad. Pas op dat je niet in het diepe valt! Blijf netjes in de speelrand om te plonsen en te drinken.”

“Je moet maar op één ding letten: als wij roepen dat jullie je moeten verstoppen, dan is die rotsperwer er weer. Dan moeten jullie diep in de haag gaan zitten en stilletjes zijn!”

“Oef! De klein mannen zijn naar school. Eindelijk een momentje me-time. Buuf, is er toevallig koffie met gebak vandaag?” 

Nog even een rondje tuin maken en eindigen bij de dienst Security. Jeppe vindt dat de nieuwe wijnrank “Vitis vinifera ‘Solaris’ ” maar beter bewaakt kan worden. Over de goudiep maak ik me een beetje zorgen. Misschien heeft ie gewoon een extra voetbadje nodig, zo af en toe. Ik moet er niet aan denken dat hij olmenziekte zou hebben!

10 gedachtes over “Open kleuterschooldag …

 1. Matroos Beek 25 mei 2020 / 20:09

  Wat een vogelparadijs hebben jullie daar gecreëerd. Prachtig om te horen en te zien.

  Like

  • Affodil 25 mei 2020 / 21:26

   Het is elke dag genieten en dan merk je amper dat er zoiets als een lock down aan de gang is, of die nou intelligent of oerdom is. We kùnnen wel naar buiten om vogels te zien, maar als het even niet mag, dan hoeft het ook niet.

   En nee, die steppearend hebben we hier niet gezien. Maar wat je al niet meemaakt met een bende mussen-ongeregeld! En wij hebben toch lekker een merel op de thee!

   Geliked door 1 persoon

 2. Menck 25 mei 2020 / 22:07

  Het is al even druk te onzent. Ik zei vandaag al lachend tegen Katrien: “Ik zal verkeerslichtjes moeten ophangen of er zullen geheid vliegongelukken gebeuren.” Maar we genieten met volle teugen van zoveel onbevangen gejakker en gefladder.

  Like

  • Affodil 25 mei 2020 / 23:03

   Je raakt er gewoon niet op uitgekeken. Als je zo een paar vaste gasten hebt, begin je er ook gekke karaktertrekjes in te zien.
   En zelf wordt je door hen ook bekeken, natuurlijk. Na een tijdje kennen ze jouw vaste routines en dan wordt het helemaal leuk. Zo weten ze precies wat het betekent als ik het tuinhuis in ga en het groene vaatje met vogeleten tevoorschijn haal. Dan gaan ze vast op een rijtje op de schutting zitten wachten tot de feeders gevuld zijn. Soms heb ik amper de tijd om die op te hangen. Dan is er vast al eentje op komst voor als ik de silo los laat.
   En ja, die merel die af en toe op de koffie komt…

   Like

 3. djaktief 25 mei 2020 / 22:16

  Bij ons is een merel die het op de planten in de potten heeft voorzien en alle aarde eruit gooit. Verder vervelende duiven en eksters. Bij jou is het veel leuker.

  Like

  • Affodil 25 mei 2020 / 23:08

   Dat is typisch merelgedrag, he. Hier gooien ze over de hele lengte van de afvoergoot aarde op het rooster. Ben je ook even zoet mee om de troep op te ruimen. En dan heb je de veranda nog niet gezien. Die moeten we dus alweer opschuren om de merelpoep weg te hebben. Maar ach, dat heb je nou eenmaal met zo’n beestenboel.

   Maar ik krijg ook af en toe hulp bij het rommelen in de tuin hoor. Vorige week was er een spreeuw keihard aan het sleuren aan een vergeeld narcisblad. Ze liet niet af tot ze het had losgetrokken. Toen ging ze het heel geroutineerd zitten “opvouwen” tot een soort strik waarmee ze naar alweer een nieuw nest in aanbouw vloog.

   In Kruibeke hadden we op een bepaald moment een merelvrouw, die kwam naast me zitten als ik in de tuin bezig was. En als ik dan een paar huisjesslakken gevangen had (moest ik natuurlijk razend snel voor zijn), dan legde ik die bij elkaar en zij pakte die één voor één en ging die op de paal van de brievenbus kapot maken om aan de slak te kunnen. Dat was haar “smidse”. Ik kon niet met een hak door de tuin lopen, of ik had gezelschap.

   Geliked door 1 persoon

 4. MyriamC 25 mei 2020 / 23:30

  Leuk die filmpjes. De vogels worden wel verwend bij jullie: een buffet, een zwembad, …

  Like

  • Affodil 25 mei 2020 / 23:47

   We doen ons best en we hebben tot hier toe nog geen klachten gehad. 🙂

   Like

 5. Thomas Pannenkoek 26 mei 2020 / 07:31

  Aan onze tuin grenst een parkje dat ‘onderhouden’ (meer ‘niet’ dan ‘wel’) wordt door de stadsdiensten. De vogels vieren er elke dag feest, wij genieten er gratis van.

  Like

  • Affodil 26 mei 2020 / 11:42

   De vogels doen dat onderhoud liever zelf.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.