Dagje natuur …

Dit weekend was voor ons het laatste Sovon-telweekend van dit seizoen. Omdat we eigenlijk – op een paar soepganzen na – niets of toch weinig verwachtten, besloten we gewoon alles te noteren wat we tegenkwamen. Alleen de ganzen, zwanen, wulpen (0) en kievitten (1) worden gemeld aan Sovon. De rest is voor waarnemingen.nl. En voor onszelf. Want aan de beestjes leer je je streek kennen.

Jammer genoeg geen foto’s, maar de volgende dagen gaan we met de camera’s op pad i.p.v. potlood en registreerkaarten. Intussen probeer ik é.e.a. te illustreren met bijpassende links.

Buitenbeentje nummer 1 was een Engelse kwikstaart. Manlief dacht eerst aan een citroenkwikstaart, maar bij nader inzien houden we het op eerstgenoemde, wegens een stuk waarschijnlijker dat we die  hier gaan tegenkomen. Je moet niet té excentriek willen zijn.

Zoals verwacht waren er weinig ganzen, maar toch heb ik er nog wel een aantal kunnen noteren. Nog 4 soorten zelfs: grauwe gans, Egyptische of Nijlgans (een exoot, maar tegenwoordig op sommige plaatsen een echte plaag en bovendien behoorlijk agressief),  grote Canadese gans, en zelfs nog een brandgans (een nonnetje, zoals ze ook genoemd worden en als je de afbeelding bekijkt, snap je wel waarom).

Vlakbij de Vlaamse Kreek keek ik even omhoog en wat ik zag was zéker geen buizerd, ook geen kiekendief, iets wat heel even de rillingen over mijn rug joeg (in de loop van de week werd op verschillende plaatsen in Nederland een steppearend gemeld) maar wat uiteindelijk een rode wouw bleek. Een kraai was niet gediend van dit blitzbezoek en ging vol in de clinch met de veel grotere roofvogel. En het was dié die de aftocht blies.

Terwijl we aan de lunch zaten, waren we getuige van een drama. Dhr. en mevr. Merel hebben al veel energie gestoken in een tweede legsel, nadat ze hun eerste jongen eindelijk aan het verstand gebreid hebben dat ze beter niet in onze veranda kunnen gaan zitten. Van deze tweede editie waren er blijkbaar al eieren uitgekomen. Dat wisten de kauwen uit de buurt beter dan wij. Met z’n tweetjes kwamen ze “gezellig” buurten. De éne leidde pa Merel af, en intussen kon zijn compagnon zijn slag slaan. Op het schuurtje van buurman werd de buit goed vastgepakt en meteen naar “huis” gevlogen. Ook jonge kauwen moeten eten …

Na de middag moesten nog een paar boodschappen gedaan worden. Op weg naar huis passeerden we Luntershoek waar ik andermaal de rode wouw meende te zien. Verder weg, maar onmiskenbaar dezelfde zweefvlucht. Deze keer géén aanval van een kraai. Maar deze keer ook een te grote afstand om zeker te zijn en dus werd dit niet ingevoerd op waarnemingen.

Nadat wij het avondeten verorberd hadden, was het de beurt aan de tuin om gesoigneerd te worden. Ik stond net met mijn rug naar de vijver om een hangkorf te gieten, toen Manlief bijna ademloos “sperwer, sperwer” stotterde. Ik vond de afgelopen dagen al dat er opeens zoveel kleine witte pluimpjes op het water dreven. Blijkbaar heeft deze supersonische jager ontdekt dat hier voor zijn jongen wat te halen valt. Hij was in scheervlucht tussen ons huis en het tuinhuis over het hek gevlogen, duikend naar de vijver waar op dat moment nét geen vogeltjes zaten, opzwiepend langs de feeder waar iedereen al in volle paniek weggespat was. Heel even ging hij op de haag zitten, maar toen kreeg hij ons in de gaten en koos eieren voor zijn geld. Zéker op te volgen de komende dagen!

5 gedachtes over “Dagje natuur …

 1. Menck 16 mei 2020 / 23:10

  Het zijn verdomd geduchte jagers, die sperwers. Snel, stil en immer raak.
  Hier zie je er eentje een groenling verschalken in onze tuin:

  Like

  • Affodil 17 mei 2020 / 06:45

   Wow! Schitterende foto’s!

   Je ziet het duidelijk aan het gedrag van de vogels in de tuin als er zo’n jager in de buurt gesignaleerd is. De spreeuwen hebben trouwens àltijd een uitkijkpost. Die zit de hele tijd de lucht in de gaten te houden terwijl de anderen eten/drinken/badderen.Bij het minste, bijna onhoorbare, alarm gaat het hele circus in dekking, ook de andere soorten.

   Ik werkte nog, maar Manlief was al met pensioen. Op een middag kreeg ik hem totaal buiten adem aan de telefoon. Hij had gezien dat een sperwer een mees sloeg in de tuin en er rustig mee aan de vijver zat te picknicken. Zo snel als met zijn kapotte knieën lukte, had hij mijn camera gepakt en gefilmd. Jammer dat er echt felle zon op stond, waardoor de kleuren nogal vaag zijn, maar we hadden wél in beeld hoe hij zich tegoed deed en achteraf nog een badje pakte om zijn veren weer schoon te maken:

   Like

 2. Thomas Pannenkoek 17 mei 2020 / 07:36

  Vreemd fenomeen in de tuin van Menck dat het er sneeuwt dezer dagen!
  Ik ben niet zo’n vogelspotter, hoewel af en toe iets vreemd me overvalt. Zo was ik gisteren getuige van een wrede moord toen de kat van de buren de merel te pakken kreeg die al weken prachtige liederen zit te zingen in een van het parkje naast ons.

  Like

  • Affodil 17 mei 2020 / 07:46

   Het zijn natuurdrama’s, maar meestal nog in functie van eten en laten eten, of (bij katten vaak het geval) om de kittens te leren jagen. Bij mensen heeft het meestal een minder edel of noodzakelijk doel.

   Geliked door 1 persoon

 3. djaktief 17 mei 2020 / 11:35

  Jij maakt vogels spotten tot een spannende hobby. Ik heb zelf glinters in de tuin gehangen om de duiven uit de til van 3 deuren verder te weren. De eksters trekken zich nergens van aan. Net zomin als de mussen en de roodborstjes. Ben altijd in tweestrijd met de vogels omdat we ook wat moestuin hebben en fruitstruiken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.