Who pays the ferryman …?

Hoe gaan we de coronacrisis betalen? En vooral: wie gaat dat doen? “Hef een coronataks op de oudere generatie”

Ik vind dat niet uit, he. Dat was het eerste wat ik las op de website van VRT NWS. How is that for breakfast?

Ouderen zijn de eerste slachtoffers van de gezondheidscrisis die nog altijd aan de gang is. Maar economisch? Nee, die last komt op de jongere generatie terecht. Dat zegt gezondheidseconoom Jan-Emmanuel De Neve, een Belg die les geeft aan de Universiteit van Oxford en de Britse regering adviseert.

Ik moest toch even slikken toen ik dat las vanmorgen. Niet omdat het ook over mij gaat. Maar omdat er in dezelfde split second in mijn hoofd op volgde: “en de zieken, de gehandicapten, de homo’s, de Joden, …  En als ze geen geld (meer) hebben, maken we er zeep van …” Waar heb ik dat nog gehoord?

20 gedachtes over “Who pays the ferryman …?

  • Matroos Beek 14 mei 2020 / 08:37

   Ondertussen het fragment gelezen. Die man is ronduit gevaarlijk. Je hebt helemaal gelijk.

   Like

 1. bentenge 14 mei 2020 / 09:18

  Ik ken de man niet en ga ook niet opzoeken wie of wat hij is. Ik las het fragment bij de VRT en vond het gewoon een idee als een ander. Die split second gedachte zou bij mij nooit opkomen. Want in een iets breder kader raakt hij wel een interessant punt aan. Hoe verdeel je ook in de toekomst lasten en lusten zodat alles kan blijven draaien.

  Like

  • Affodil 14 mei 2020 / 12:49

   “Het is een idee als een ander”, maar het zegt wel iets over de hersens die er mee afkomen.

   Hij raakt inderdaad een interessant punt aan. Ik heb me die vraag ook al gesteld, maar ik kom bij andere mensen uit, dan bij de gemiddelde senior, die nét (niet) toekomt met zijn pensioentje om in een RVT een kamertje te huren.

   “Hoe verdeel je ook in de toekomst lasten en lusten zodat alles kan blijven draaien.” De huidige verdeling staat haaks op wat eerlijk en redelijk is. Zie ook de antwoorden hieronder.

   Like

 2. djaktief 14 mei 2020 / 09:33

  De kranten in Nederland staan er vol mee. Ik probeer me ervoor af te sluiten om nog enige nachtrust te hebben.

  Geliked door 1 persoon

  • Affodil 14 mei 2020 / 12:56

   Ik begrijp je reactie, Dorothée. Maar dat is juist waar men op rekent: dat ze hun eigen inbreng kunnen afwentelen op diegenen die het minder kunnen missen. Die onder het bed kruipen van schrik in plaats van wakker te blijven en zich op tijd te laten horen.

   Hoe vaak lees je niet: “Bank of firma XYZ zet 25% van zijn personeel op straat wegens tegenwallende jaarbalans”. En de volgende dag: “Dhr. (of Mevr.) Huppeldepup, CEO van bank of firma XYZ, krijgt een weddeverhoging (maandelijks, dus!) van € …. (een bedrag dat het 10-voudige is van wat Jan Modaal in een hele loopbaan bijeenkrast). En dan bladeren we door tot aan de sudoku of de strips …

   Like

   • djaktief 14 mei 2020 / 14:41

    Met alle respect Affodil maar ik heb de groots mogelijke moeite om mijn depressieve hoofd en hart overeind te houden, altijd al en zeker nu. Ik zal gewoon niet meer reageren op dit soort berichten.

    Like

    • Affodil 17 mei 2020 / 09:08

     Ik begrijp je. Hou het hoofd koel!

     Like

 3. Thomas Pannenkoek 14 mei 2020 / 12:30

  Hoe moeilijk is het om de zwaarste lasten door de breedste schouders te laten dragen? Het idee om mensen met een vermogen van 3 miljoen Euro een coronaheffing te doen betaling is afgeketst. Aan de ene kant stom, aan de andere kant logisch, want België kent geen vermogenskadaster en aan de inning hiervan zouden ‘slimme’ beleggers met gelden op de Bahama’s en consoorten weer ontsnappen.
  Hoe dan ook zal iéts moeten gebeuren, want het geld voor de cadeautjes die vandaag uitgestrooid worden moet van ergens komen. Er bestaan kadasters voor het onroerend bezit van de Belgen. Laat mensen met meer dan vijf eigendommen (onafhankelijk van hun leeftijd) een paar maand huur afstaan, laat mensen met een pensioen van meer dan vijfduizend Euro per maand die inkomsten laten aftoppen naar maximum drieduizend Euro per maand (kom je toch mee toe?). Laat de leden van onze zes regeringen hun inkomen eens beperken tot zitpenningen voor de effectieve aanwezigheden op het parlement, en laat het Koningshuis hun dotaties eens halveren voor vijf jaar in de toekomst. Hef meer taks op ongezonde consumptie als drank met een hoog alcoholpercentage of sigaretten. Verhoog voor enkele jaren de roerende voorheffing op inkomsten boven de 10.000 Euro,…
  Er zijn genoeg middelen om het geld te halen waar het zit…

  Geliked door 1 persoon

 4. Menck 14 mei 2020 / 13:16

  Haal het geld waar het geld zit. Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen.

  Geliked door 2 people

 5. Marry 14 mei 2020 / 19:58

  Money, so they say, is the Root of all eval today.
  Pink Floyd, Dark Side of the Moon, 1973

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.